Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti emberi jogok állnak 2008-as Olimpia lajstromának élén

Canada Tibet Committee – 2006. július 17.

Montreal – Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jelenleg Montrealban tartózkodik, és az Olimpiai Játékok 30. évfordulóját ünnepli. A Kanadai Tibet Bizottság felszólította a NOB-ot, biztosítsa, hogy Peking tiszteletben tartja az emberi szabadságjogokat és az olimpiai játékokkal járó egyéb nemzetközi kötelezettségeket.

„Nagyon sajnáljuk, hogy Peking kapta a 2008-as Olimpiai Játékok rendezésének jogát. Kína továbbra is figyelmen kívül hagyja a kínai, tibeti, türkesztáni és belső mongóliai népek emberi jogainak megsértéséről szóló nemzetközi aggodalmakat. Az, hogy a NOB Kínának adta az Olimpia rendezésének jogát, az érzéketlenségét mutatja a kínai, tibeti, újgúriai és mongol emberek millióinak szenvedése iránt” – közölte T.C. Tethong, a Kanadai Tibet Bizottság jelenlegi vezetőségének tagja, aki korábban a tibeti száműzetésben működő kormány szóvivője volt.

Az Olimpiai Játékok szellemisége a békét, szabadságot, a törvényességet és a világ nemzetei és népei közötti együttműködést hivatott előmozdítani. A NOB állítása szerint Kína kiválasztásában szerepet játszott az is, hogy így segítsenek az ország emberi jogainak fejlesztésében. Mindeddig azonban a kínai kormány igen kevés előrelépést mutatott mind népe, mind a tibetiek emberi jogainak fejlesztésében. Sőt, nem utalnak erre kézzelfogható jelek a jövőben sem. A kínai hatóságok által életbe léptetett elnyomó intézkedések, melyek a tibetiek alapvető jogainak földbe tiprását célozzák, tisztán mutatják, hogy Kína vezetői nem kívánják tartani magukat az emberi jogi alapelvekhez.
Az Amnesty International legutóbbi jelentése szerint a Kínai vezetés nem tett semmilyen intézkedést, hogy javítson az emberjogi helyzeten. Sőt, ehelyett további korlátozó intézkedéseket léptetett életbe Tibetben: a tibetieket továbbra is kínzásoknak, letartóztatásoknak teszik ki, nincs szólásszabadság, nem gyakorolhatják a vallásukat és számos más ponton is súlyosan megsértik az alapvető jogaikat.

„A NOB azon tagjainak, akik Pekingre szavaztak, kell vállalniuk a felelősséget azokért hétköznapi emberekért, akik egy egypártrendszerű totalitárius állam igája alatt szenvednek. Kína a NOB-on keresztül nemzetközi engedélyt kapott további elnyomó intézkedéseihez.” – fejtette ki Tethong.

A NOB tagországainak, akik a pekingi Olimpiai Játékok mellett szavaztak, különleges felelősségük van abban, hogy előmozdítsák az emberjogi alapelveket Kínában, nemcsak a játékok ideje alatt, hanem azután is, mikor a kínaiak visszatérnek a hétköznapokba. Az a kiváltság, hogy Kína lehet a játékok házigazdája, nem az ország anyagi fejlődését kell, hogy elősegítse, hanem egy a világgal és saját népével békében és harmóniában élő kínai nemzet létrehozását.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb