Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Tibetet Segítő Társaság leve Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz az élesedő tibeti helyzetről

2012. november 7./Budapest/TibetPress

Budapest/2012. november 6.
Orbán Viktor Miniszterelnök
Miniszterelnöki Hivatal

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Tibetet Segítő Társaság nevében írom levelem. Az Ön számára is bizonyára érzékelhető, hogy felerősödtek a tibeti emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi politikai megnyilvánulások. Ennek a Tibetben folyó több évtizedes folyamatos kínai jogsértések az okai, valamint az, hogy az elmúlt másfél évben közel 70 tibeti gyújtotta fel magát, elkeseredett tehetetlenségében az idegen elnyomás és teljes kiszolgáltatottság miatt. 2012. november 2-án Navi Pillay az ENSZ Emberi Jogi Főbiztos Asszonya nyilatkozatot tett, amiben egyértelműen a Kínai Népköztársaság kormányát teszi felelőssé a kialakult helyzetért. Többek között felszólítja a kínai kormányt arra, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezés és a szólás szabadságát, és engedjen szabadon minden bebörtönzött személyt, akiket pusztán ezeknek az egyetemes jogoknak a gyakorlásáért vettek őrizetbe. A nyilatkozat teljes szövegét mellékelem. A Főbiztos Asszony nyilatkozatában kijelenti, hogy a Kínai Népköztársaságot a különböző jogvédő szervezetek rendszeresen felszólították a súlyos jogsértések felhagyásával, valamint általában a tibeti emberi jogok betartására, teljesen eredménytelenül.

A 185 emberjogi szervezetet tömörítő Nemzetközi Tibetet Segítő Csoportok Hálózata (ITN) nyilatkozata részletesen leírja az elmúlt időszak önégetéseit Tibetben és az azokkal kapcsolatos kínai megtorlásokat. Természetesen mi is valljuk, hogy az önégetés nem helyes és nem jó megoldás a tibeti problémára, de nem elhanyagolható tényező, hogy Tibet lakói vallásukat tekintve erőszakmentesek, valamint az, hogy az elképzelhetetlenül drasztikus és széleskörű elnyomás ott tart, hogy az emberek saját maguk ellen fordulnak Tibetben. A nemzetközi politikai közvélemény hallgatása és passzivitása miatt nincs más megoldása az embereknek.  A tibeti emberek saját országukban vagy emigrációban évtizedekig várták a világ segítségét. Ez a segítség lényegileg nem érkezett meg, így a fáklyaként égő tibeti szerzetesek és civil személyek a kínai elnyomás, terror és a kilátástalanság szimbólumai és talán végső jelzőtüzei.

Az ITN közös nyilatkozatban összegezte a kialakult helyzetet, amit Miniszterelnök Úrnak mellékelek. Valamint az ITN a Tibetet Segítő Társaságok aláírásával a következő javaslatokat teszi a világ kormányainak annak érdekében, hogy a tibeti helyzet ne mérgesedjen tovább, és hogy a tibeti emberek szabadon élhessenek saját hazájukban.        
ITN Javaslatok a világ kormányainak:

-    Alapítsanak meg egy kapcsolatteremtő csoportot vagy egy a kormányok által létrehozott nemzetközi fórumot annak érdekében, hogy egy erősebb, összehangolt stratégiát  tervezzenek meg és vezessenek be a tibeti válsághelyzet megoldására.

-    Sürgősen küldjenek diplomatákat az érintett területekre és követeljenek garanciát Kínától arra nézve, hogy a külföldi újságírók teljes és korlátlan beutazást nyerjenek a tibeti tartományokba valamint a főként tibetiek által lakott Szecsuan, Csinghai, Ganszu és Junnan régiókba.

-    Indítsanak erőteljes akciókat a megfelelő nemzetközi fórumokon, amelyek a kínai kormánnyal megértetik a tibeti helyzet súlyosságát és azt, hogy a nemzetközi közösség jogosan sürgeti: a tibetiek kapják meg az egyetemes emberi jogokat és szabadságot, amelyet az Emberi Jogok Nyilatkozata és más nemzetközi megállapodások megfogalmaznak, s amelyeket Kína is aláírt.

-    Növeljék a lehetőséget a tibeti helyzet objektív megfigyelésére azzal, hogy folyamatosan követelik Tibet megnyitását a világ felé. Alapozzák meg vagy erősítsék meg a diplomáciai jelenlétet Lhászában és szélesítsék ki a Pekingben már működő követségek Tibetre vonatkozó megfigyelési lehetőségeit.

-    Használjanak fel minden alkalmat a kétoldalú tárgyalások sürgetésére a kínai hatalomváltással egy időben, hangsúlyozva, hogy az eddigi biztonsági, katonai és fejlesztési törekvések a tibeti helyzet stabilizálására kudarcot vallottak valamint sürgessék olyan intézkedések azonnali megtételét, amelyek orvosolják a tibeti nép jogos panaszait.

Kérem Miniszterelnök Urat a szükségszerűen bátor belpolitikai lépések mellet, tegyen meg legalább olyan szükségszerűen bátor külpolitikai kezdeményezéseket is a tibeti és a globális béke érdekében, mert ezzel tovább növekedne Magyarország hitelessége a külföld és nem utolsósorban saját népe előtt is.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, remélem, levelem eljut Önhöz (ez év januárjában írt levelemre semmilyen válasz nem jött a Miniszterelnöki Hivataltól), és remélem a jelenlegi ENSZ, EU és egyéb nemzetközi  megnyilvánulások a magyar kormányt is cselekvésre ösztönzik.
Tisztelettel és üdvözlettel a Tibetet Segítő Társaság nevében:
Hendrey Tibor
TST elnök  

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb