Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Tibetet Segítő Társaság figyelemfelhívó jelenlétet szervez a kínai nagykövetség elé - nyílt levél a pártoknak

2019. március 9./Kurucinfo.hu/TibetPress

eredeti cikk

Az alábbiakban közöljük a Tibetet Segítő Társaság (TST) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét, amelyet 1959. március 10-e, vagyia a 14. dalai láma Tibetből történő elűzetése hatvanadik évfordulójára adtak ki:

2019. március 10-én, délelőtt 11.00-kor a TST és az Egyesült Nemzetek Tibetért nemzetközi szervezet figyelemfelhívó jelenlétet szervez a Kínai Népköztársaság nagykövetsége elé, az Egy zászló Tibetért-felhívást követően. Részletek: www.tibet.hu.

A TST levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és minden párt frakcióvezetőjének, hogy emlékezzenek meg március 10-ről, és a tibeti nép embertelen elnyomásáról.

Idén március 10-én lesz 60 éve, hogy a 14. dalai láma menekülni kényszerült Tibetből saját és a tibeti nép életének megmentése érdekében. A Nobel-díjas és számos módon elismert vallási vezető, politikus, közéleti személy és filantróp azóta fáradhatatlan erőfeszítéseket tesz népének szabadsága, valamint az egész világ erőszakmentes, békés jövőjének érdekében. A dalai láma kikezdhetetlen, hiteles személyét hatvan éve - Kínát kivéve - szinte mindenhol a világon nagy tisztelettel és elismeréssel fogadják, függetlenül egy-egy ország hivatalos álláspontjától, ami egyébként soha nem független a Kínához való gazdasági kötődésektől. Magyarország is ezen országok közé tartozik, ahol őszentsége hét alkalommal tett már látogatást. Számos politikus, bizottsági elnök és parlamenti képviselő találkozott már a vallási vezetővel, kifejezve elismerését és tiszteletét munkája és személye iránt, pártállástól függetlenül. A dalai lámának 2010-ben Budapest díszpolgára-címet adományozták, amit az összes képviselő és politikai erő támogatott. Tibet a Kínai Népköztársaság elidegeníthetetlen része, amit a dalai láma előrelátóan és bölcsen többször kinyilatkoztatott, követve népének érdekeit és megmaradásának alapfeltételét.

A tibeti vezető kizárólag azért munkálkodik, hogy Tibetben az emberi jogok gyakorlása teljes mértékben helyreálljon elsősorban a vallásgyakorlás, kulturális identitás, nyelvhasználat, valamint a helyi sajátosságok gazdasági érdekeinek megfelelően. Ezeket a jogokat a kínai birodalmi szemlélet nem adja meg Tibetnek, így lényegében az elnyomás - az őslakosság számára kétes gazdasági fejlődés mellett - hatvan éve súlyos és változatlan. Kijelenthető, az emberi jogok területén Tibet a világ egyik legrégebb óta elnyomott és megalázott területe.

Elismerve, hogy Kína ősi kultúrája a világörökség egyik fontos és értékes eleme, a Kínai Népköztársaság kommunista-kapitalista hibrid monstruma, felrúgva az alapvető emberi és emberiességi értékeket, veszélyes befolyást gyakorol a világ országaira, így napi politikájukra. Természetesen Magyarországnak Kínával megnyugtató kapcsolatot szükséges alakítania, különösen gazdasági és kulturális téren. Ez megkerülhetetlen! De ez a kapcsolat nem bonthatja vissza saját értékeinket, kulturális hagyományunkat és legfőképpen a szabadságról alkotott meggyőződésünket és tapasztalatainkat. Ez nagyon fontos! Tibet jelenleg még mindig Földünk egyik legtisztább területe környezeti, kulturális és spirituális szempontból egyaránt. De évtizedek óta veszélyben van, és drámaian romlik környezete, kultúrája.

Lehetőségeinkhez képest segítsük ezt a népet és hagyományát, ha másért nem, azért is, hogy minket, magyarokat mindig emlékeztessen arra, hogy meg lehet élni emelt fővel, méltósággal is egy nemzet sorsát és megpróbáltatásait.

Egy másik, talán kevésbé jelentőségteljes, de fontos dátumot is jegyezhetünk: idén március 10-én lesz 25 éve, hogy megalakult a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány, és azóta folyamatosan és rendíthetetlenül szolgálja Tibet reménytelennek tűnő, de mégis reményteljes ügyét. Tibet egyre romló helyzetét folyamatosan monitorozzuk, és hírt adunk róla a miniszterelnöktől az utca emberéig mindenkinek. Több mint tízezer esemény és rendezvény áll mögöttünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak a tibeti kultúrához és helyzetének védelméhez.

Ezen alkalomból indítottuk el az Egy zászló Tibetért-felhívásunkat.

A Tibetet Segítő Társaság a következőkhöz juttatott el levelet az Egy zászló Tibetért-felhívás okán:

Orbán Viktor
minden párt és frakció vezetőjének
Semjén Zsolt
Szíjjártó Péter
Németh Zsolt
Balog Zoltán
Révész Máriusz
Tarlós István

Üdvözlettel

Hendrey Tibor
Tibetet Segítő Társaság

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb