Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Tibetet Segítő Társaság elnökének beszéde a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége előtt 2019. március 10-én

2019. március 10./vasárnap/TibetPress

Idén március 10-én lesz 60 éve, hogy a XIV. Dalai Láma menekülni kényszerült Tibetből saját és a tibeti nép életének megmentése érdekében.   A Nobel-díjas és számos módon elismert vallási vezető, politikus, közéleti személy és filantróp azóta fáradhatatlan erőfeszítéseket tesz népének szabadsága, valamint az egész világ erőszakmentes, békés jövőjének érdekében.

A Dalai Láma kikezdhetetlen hiteles személyét hatvan éve - Kínát kivéve – szinte mindenhol a világon nagy tisztelettel és elismeréssel fogadják, függetlenül egy-egy ország hivatalos álláspontjától, ami egyébként soha nem független a Kínához való gazdasági kötődésektől.  Magyarország is ezen országok közé tartozik, ahol Őszentsége hét alkalommal tett már látogatást.  Számos politikus, bizottsági elnök és parlamenti képviselő találkozott már a vallási vezetővel kifejezve elismerését és tiszteletét munkája és személye iránt, pártállástól függetlenül.    A jelenlegi kormány több tagja is!   A Dalai Lámának 2010-ben Budapest Díszpolgára címet adományozták, amit az összes képviselő és politikai erő támogatott.

Tibet a Kínai Népköztársaság elidegeníthetetlen része, amit a Dalai Láma előrelátóan és bölcsen, évtizedek óta többször, határozottan, és egyértelműen kinyilatkoztatott, követve népének érdekeit és megmaradásának alapfeltételét. Ez mintha el sem hangzott volna, Kína karmesteri pálcájának vezényletére, minden politika az hangoztatja, hogy Tibet Kína integráns része, így nincs miért tiltakozni. Van Nagy Menetelés, van Nagy Fal és van Nagy Hazugság.

A tibeti vezető kizárólag azért munkálkodik, hogy Tibetben az úgynevezett emberi jogok gyakorlása teljes mértékben helyreálljon elsősorban a vallásgyakorlás, kulturális identitás, nyelvhasználat, valamint a helyi sajátosságok gazdasági érdekeinek megfelelően. Ezek nélkül nem létezik egy nem Nemzet.  Ezeket a jogokat a kínai birodalmi szemlélete és gyakorlata nem adja meg Tibetnek, így lényegében az elnyomás - az őslakosság számára kétes gazdasági fejlődés mellett - hatvan éve súlyos és változatlan. Kulturális, spirituális és emberi genocidium folyik évtizedek óta, pontosan olyan, ami ellen a világ úgynevezett felvilágosult közvéleménye folyamatosan tiltakozik. 

Kijelenthető, hogy Tibet az emberi jogok területén a világ egyik legrégebb óta elnyomott, kihasznált és megalázott területe. Elismerve, hogy Kína ősi kultúrája a világörökség egyik fontos és értékes eleme, a Kínai Népköztársaság kommunista kapitalista hibrid monstruma, felrúgva az alapvető emberi és emberiességi értékeket, alantas befolyást gyakorol a világ országaira, így napi politikájukra. Hogy napra kész legyek Ez veszélyes!

Egy súlyos világméretű konfliktus, úgy tűnik, elkerülhetetlen, és ez lényegében - gazdaságilag és katonailag - valószínűleg két nagyhatalmi törekvés között fog lezajlani. Ez a háború nem (csak) elképzelhetetlenül pusztító fegyverekkel vívódik meg majd, hanem az emberi értékek és méltóság teljes tönkretételével is. Nem sok fog belőlünk maradni, bármelyik oldalon is állunk, különösen nem sok, ha bár nem igazul, de mindkét- vagy bármelyik oldal felé elkötelezzük magunkat. Kijelentem, ne járuljunk hozzá, még áttételesen sem, bármelyik hatalom kielégíthetetlen gazdasági és katonai étvágyának kielégítéséhez! Nem ez a megfelelő út, ez már többször kiderült.

Számtalan belpolitikai és gazdasági feladat tornyosul politikusaink és magunk előtt. Ezek mindenek előtt vannak. Ha ezeket nem oldjuk meg legalább részben,  nem tudunk részt venni a világ egészének alakításában, ami szintén nagyon fontos. De ha nem jelöljük ki magunkat az értékrendben és konkrét cselekedetekben és csak érdekből és egyben már megváltozott szemléletben követünk olyan eszméket, amelyeket a népirtó kínai politika már régóta gyakorol, súlyos hibát követünk el. Ez már nem tévedés, ez már bűnrészesség. Ez minden politikusra vonatkozik a világ minden táján.   Ne adjuk el a lelkünk egészét, ha már a felén túladtunk!

Természetesen Magyarországnak Kínával megnyugtató kapcsolatot szükséges alakítania, különösen gazdasági és kulturális téren.  Ez megkerülhetetlen!   De ez a kapcsolat nem bonthatja vissza saját értékeinket, kulturális hagyományunkat és legfőképpen a szabadságról alkotott meggyőződésünket és tapasztalatainkat. Ez nagyon fontos!

Tibet jelenleg még mindig Földünk egyik legtisztább területe környezeti, kulturális és spirituális szempontból egyaránt. De évtizedek óta veszélyben van, és drámaian romlik környezete, kultúrája és ez egyértelműen a monstrum birodalmi szándékok és világuralmi törekvések következménye.

Lehetőségeinkhez képest, minden  segítséget adjunk meg ennek  az országnak, segítsük népet és hagyományát, ha másért nem, azért is, hogy minket, magyarokat mindig emlékeztessen arra, hogy meg lehet élni emelt fővel, méltósággal is egy nemzet sorsát és megpróbáltatásait.    Őrizzük mindig szívünkben a Magyar és a Székely mellett, a Tibeti zászló lengedezését és ha kell lobogását, mert ez a tűz kijelöli a helyes utat, és ebben a szimbólumban talán még lehet bízni.

Egy másik, talán kevésbé jelentőségteljes, de fontos dátumot is jegyezhetünk: idén március 10-én lesz 25 éve, hogy megalakult a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány, és azóta folyamatosan és rendíthetetlenül szolgálja Tibet reménytelennek tűnő, de mégis reményteljes ügyét.  Tibet egyre romló helyzetét folyamatosan monitorozzuk, és hírt adunk róla a miniszterelnöktől az utca emberéig mindenkinek. Több mint tízezer esemény és rendezvény áll mögöttünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak a tibeti kultúrához és helyzetének védelméhez.
Free Tibet!
Hajrá Magyarország!

Ezen alkalomból indítottuk el az Egy zászló Tibetért….felhívásunkat.
a  Tibetet Segítő Társaság a következőkhöz juttatott el levelet az Egy Zászló Tibetért... felhívás során:
Orbán Viktor/miniszterelnök
minden párt és frakció vezetőjének
Kövér László/Házelnök
Semjén Zsolt/miniszterelnök-helyettes
Szíjjártó Péter/külügyminiszter
Németh Zsolt/államtitkár
Balog Zoltán
Révész Máriusz/parlamenti képviselő
Tarlós István/Budapest főpolgármestere

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb