Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A The Washington Post szerint bojkottálni kellene a budapesti EU-csúcsot

2010. december 28. /Népszavaonline/TibetPress

A The Washington Post "Magyarország putyinizálódása" címmel írt szerkesztőségi cikket a budapesti politikáról, emlékeztetve, hogy Magyarország napokon belül átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az amerikai lap szerint az uniós vezetőknek és Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek bojkottálnia kellene a májusra tervezett budapesti EU-csúcsot, ha a magyar kormány nem változtat a politikáján.

"A jövő hónapban az Európai Unió több tagja bánhatja, hogy rotálódó az elnökségi rendszer. Az irányítás ugyanis Magyarországhoz kerül, amelynek populista és hataloméhes kormánya épp most fogadott el egy olyan médiatörvényt, ami inkább egy autoriter rezsimhez illik, mintsem egy nyugati demokráciához" - írja a lap, emlékeztetve, hogy Orbán Viktor jobboldali pártja 53 százalékkal nyerte meg az idei választásokat, ám a parlamenti székek 66 százalékát birtokolja. Az újság szerint a kormány lépésről lépésre átveszi az irányítást, vagy támadást intéz minden olyan intézmény függetlensége ellen, amelyet nem ellenőrzött: ide tartozik a cikk szerint az államfő személye, az alkotmánybíróság és a számvevőszék intézménye, de a jegybank is ostrom alatt áll már.

A lap szerint eközben két olyan médiatörvényt is elfogadtatott Orbán Viktor, amelyek alapján Magyarország Oroszországgal és Fehéroroszországgal került egy kategóriába a sajtószabadság szempontjából. "Az egyik a Fidesz irányítása alá helyezi az állami televízió-csatornákat és a többi közmédiát. A másik pedig, amelyet kedden fogadott el a parlament, létrehoz egy erős Médiatanácsot, amelynek felhatalmazása van a nyomtatott lapok, a televízió, a rádió, vagy az internet ellenőrzésére." A lap szerint a tanács súlyos pénzbüntetést szabhat ki a "kiegyensúlyozatlan", vagy "az emberi méltóság elleni" híradásokért, és a tanács mind az öt tagja Orbán pártjának köreiből került ki.

A The Washington Post emlékeztet: az EBESZ sajtószabadság-ügyi képviselője már korábban "az európai demokráciákban példa nélkül állónak nevezte a szabályzó hatóságok hatalmának ilyen koncentrációját", és a magyarországi magán médiavállalatok is hevesen tiltakoztak a jogszabályok ellen. "Ahogy a szomszédos demokráciák is, amelyek Orbán Viktort Oroszország Vlagyimir Putyinjához hasonlították" - áll a cikkben, ami szerint a luxemburgi külügyminiszter nyilvánosan is megkérdőjelezte Magyarország alkalmasságát a rotálódó EU-elnökség átvételére. A lap szerint ugyanakkor több európai kormányzat is csöndben maradt, mert nem kívántak újabb vitát kavarni az egyébként is válság sújtotta EU-ban.

"Ám ez rossz hozzáállás" - írja a lap, hozzátéve: "Európa nem engedheti meg, hogy az egyik tagország kormánya következmények nélkül űzzön gúnyt az alapvető szabadságjogokból". A lap szerint akadnak kézenfekvő eszközök ennek elérésére: "Magyarország májusban rendezi meg Budapesten az Európai Unió csúcstalálkozóját, amelyen várhatóan Hillary Rodham Clinton amerikai külügyminiszter is részt vesz. Orbán Viktort választás elé kellene állítani: vagy véget vet a hatalom koncentrációjának és megváltoztatja a médiatörvényt, vagy abban a megaláztatásban lesz része, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok bojkottálja a csúcstalálkozót" - zárul a szerkesztőségi cikk.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb