Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A sztárbefektető belenyúlt a darázsfészekbe - Titokban összejátszik a Google Kínával?

2019. július 20./Portfolio.hu/TibetPress

eredeti cikk

Az elmúlt napokban a figyelem középpontjába került, hogy milyen tevékenységeket folytat a Google Kínában. Az egész azzal kezdődött, hogy a legendás befektető, Peter Thiel meggyanúsította az internetes keresőóriást, hogy összedolgozott a kínai katonasággal és a cég megvizsgálására kérte az amerikai kormányzatot. A CNBC összeszedte, hogy mi mindent csinál a Google a távol-keleti országban.

Kereskedés Google-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Nekiment a napokban a legendás milliárdos befektető, Peter Thiel a Google-nek, azt állította, hogy az amerikai internetes keresőóriás összedolgozott a kínai katonasággal és felvetette, hogy az amerikai kormányzatnak vizsgálnia kellene a céget. Donald Trump kapott az ötleten, a válasza az volt, hogy "rá fognak nézni". A Google tagadja, hogy lettek volna kapcsolatai a kínai katonasággal, de az biztos, hogy vannak üzleti érdekeltségei a távol-keleti országgal.

A szitakötő-projekt

A Google 2010-ben leállította a keresőjét Kínában, miután áldozatul esett a helyi cenzúrának. A tavaly napvilágot látott hírek szerint a vállalat arra készül, hogy elindítja a keresője cenzúrázott változatát Kínában, de a folyamat még akkor nagyon korai fázisban járt, így hivatalosan nem lehetett tudni róla semmit. Kínában az internetes szolgáltatásokat cenzúrázzák, a kormányzat által érzékenynek ítélt információkat kiszűrik. Azóta állítólag a Google feladta ezt a projektjét és továbbra sincs keresővel jelen Kínában, az országban csak a lokációt elfedő VPN-en keresztül lehet elérni a Google-t.

Mesterséges intelligencia

Peter Thiel szerint a kínai kémek beszivárogtak a Google mesterséges intelligencia-projektjeibe, de nem tudott erre bizonyítékkal szolgálni. Amit biztosan tudunk, az az, hogy a Google-nek voltak mesterséges intelligencia-projektjei Kínában, 2017-ben egy kutatóközpontot nyitott az országban. A Google honlapja szerint ebben a központban a nyelvi felismerésre fókuszálnak, vagyis arra, hogy a gépek hogyan tudják megérteni az emberi nyelvet.

Cloud computing

A kínai technológiai óriások, mint az Alibaba vagy a Tencent dominálják a cloud szolgáltatások piacát Kínában. A Google taktikája, hogy olyan kínai cégeknek ad el szolgáltatást, amelyek máshol is jelen vannak Délkelet-Ázsiában. Az álláskereső oldalak kínálatából kiderül, hogy a Google keres Kínában cloud computing mérnököket, Peking, Sanghaj és Shenzen területére.

Hardver

A Google többféle hardvert is értékesít, okostelefonokat, termosztátokat, hangszórókat, ezek közül néhányat Kínában gyárt. De ki tudja, hogy meddig, a Bloomberg júniusban arról írt, hogy a társaság a Nest termosztátok és a szerverek gyártását áthelyezné Kínából annak érdekében, hogy elkerülje a kereskedelmi háború kapcsán megemelt vámokat.

Alkalmazásfejlesztők

A Google Play Store blokkolva van Kínában, de a Google megpróbál együttműködni a kínai alkalmazásfejlesztőkkel, hogy a termékeiket a Play Store-on keresztül a nemzetközi piacokra dobják.

Hirdetések

A hirdetési üzletág a Google alaptevékenysége, a bevételben jelentős súlyt képvisel, de mivel a szolgáltatás blokkolva van Kínában, így valójában nem tud hirdetéseket eladni ott. Viszont a kínai vállalatok tudnak külföldön a Google platformjain, például a YouTube-on hirdetéseket venni.

Összefoglalva a Google kínai üzletelése nagyjából kimerül abban, hogy kínai vállalatokat igyekszik rábírni arra, hogy Kínán kívül vásároljanak tőle szolgáltatásokat, termékeket. Ezen felül mesterséges intelligencia-fejlesztések folynak az országban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb