Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A száműzetésben működő tibeti kormány képviselői Pekinggel tárgyalnak

Kyodo - 2006. február 15.

Peking: A száműzetésben működő tibeti kormány bejelentése szerint szerdán Kínába érkeztek Tibet vallási vezetője, a Dalai Láma által kinevezett küldöttek, hogy titkos tárgyalásokat folytassanak a buddhista térség nagyobb mértékű autonómiájának bevezetéséről.

Kína és a Dalai Láma képviselői között ez volt a tárgyalás-sorozat ötödik fordulója a 2002-ben megtörtént kapcsolatfelvétel óta, de mindeddig nincs konkrét eredménye annak a folyamatnak, amelynek létezését a kínai kormány hivatalosan nem ismeri el.

Thubten Samphel, a száműzetésben működő kormány szóvivőjének elmondása szerint "Végső célunk az, hogy Tibet kérdését a kínai vezetéssel folytatott tárgyalásos alapon oldjuk meg azért, hogy a tibetiek szabadon megőrizhessék azt, ami fontos számunkra, vagyis a kulturális identitásunkat".

A Dalai Láma 1959-ben, a kínai fennhatóság elleni felkelés bukását követően menekült el Lhászából, kilenc évvel az után, hogy a kommunista csapatok elfoglalták a távoli, hegyekkel övezett térséget. Noha Peking árulónak tekinti, számos tibeti ma is hű az általuk Isten-királynak tartott vallási vezetőhöz.

Thubten Samphel elmondása alapján a kínaiakkal folytatott tárgyalások tavaly Svájcban megtartott előző fordulója "nagyon intenzív, őszinte párbeszéd" volt. "Ez reményt ad nekünk arra, hogy a kapcsolatok elmélyülése végül a tibeti kérdés békés megoldásához vezet majd" - áll a Dharamszalából, a Dalai Láma székhelyéről adott telefonos nyilatkozatában.

A kínai tárgyalófelet képviselő Egyesült Front Munka Minisztérium nem nyilatkozott.

Elemzők szerint azonban Peking folytatni kívánja a párbeszédet, részben azért, mert tartani lehet attól, hogy a 70 éves száműzött vallási vezető halála a kínai vezetéssel elégedetlen tibetiek körében felszítaná az ellentéteket, és a vezetés folytonosságának megszakadása destabilizálná a térséget.

Ez felerősítené a Tibet teljes körű függetlenségét követelő hangokat is, főként azon fiatalok körében, akiket nem elégít ki a Dalai Láma "középutas" megoldása, mely Tibetnek Kína részeként kíván autonómiát biztosítani. Elemzők szerint a fenti tényezők a tárgyalások vontatott tempója ellenére is késztetést jelentenek a párbeszéd folytatására.

Egy nyugati diplomata szerint "A tibeti fél eltökélt szándéka, hogy addig nem térnek haza, míg meg nem győződtek róla, hogy a tárgyalások során a folyamat előremozdult." A diplomata azonban arra is figyelmeztetett, hogy e keserű kérdés megoldása valószínűleg hosszú ideig várat még magára. % A párbeszéd előtt sokan bizalomépítő megmozdulásként értékelték, hogy a múlt hónap során Tibetből és Kínából érkezett buddhista zarándokok ezrei vettek részt a Dalai Láma által Indiában tartott beavatáson.

Kína nyugati részén az ott lakó tibetiek csoportjai a Dalai Láma felhívására válaszolva - amely a természet védelmét hangsúlyozza, illetve felszólítja a tibetieket, hogy ne viseljenek illegális eredetű állati prémet és bőrt - veszélyeztetett állatok bőrét égették el.

"Ez bizonyítja, hogy a Dalai Láma befolyása még mindig jelen van" - állítja Kate Saunders, a "Nemzetközi Kampány Tibetért" szervezet munkatársa, aki maga is részt vett a beavatáson. A Dalai Láma a szertartás során nyilvánosan is említést tett a Kínával folytatott párbeszédről. Saunders elmondása szerint: "Sok tibeti életében először hallott erről. Emberek ezrei hallgatták tökéletes csendben."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb