Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A svédek nem toloncolnak ki több ujgurt Kínába

2018. szeptember 24./24.hu/TibetPress

eredeti cikk

A svéd hatóságok hétfőn közölték, hogy felfüggesztették az ujgurok visszatoloncolását Kínába, ahol – mint indokolták – elnyomást alkalmaznak a türk nyelvű muszlim kisebbség tagjaival szemben emberi jogi szervezetek beszámolói szerint.

Számos emberi jogi szervezet adatai azt mutatják, hogy romlott az ujgurok helyzete az utóbbi időkben

az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen – indokolta a döntést a svéd migrációs hivatal az AFP francia hírügynökségnek továbbított határozatában. A visszatoloncolás felfüggesztése a

Hszincsiangból érkezett egyéb kisebbségi csoportok tagjaira is érvényes

– tette hozzá a svéd ügynökség egyik szóvivője, további részletek közlése nélkül.

A körülbelül 22 millió lakosú Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület lakosságának csaknem fele ujgur, akik közül sokan panaszkodnak arra, hogy a – lakosság csaknem másik felét kitevő – han kínaiak diszkriminációban részesítik őket.

Az AP amerikai hírügynökség a nyár elején írt arról, hogy feltételezhetően több mint egymillió ujgurt tartanak vádemelés nélkül fogva átnevelő központokban Hszincsiangban, hogy átalakítsák politikai gondolkodásukat, és elérjék náluk, hogy hitüket a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre cseréljék. Az AP szerint a kínai hatóságok az ujgur gyermekeket sem kímélik az „átneveléstől”, az utóbbi években több ezer úgynevezett “két tannyelvű” iskolát és óvodát építettek, ahol a nem han kínai gyerekeket a mandarin kínai nyelv használatára kötelezik, és az ország valamint a párt iránti szeretetre nevelik őket.

A hivatalos kínai álláspont szerint az említett iskolák célja segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken, állításuk szerint milliókat (1 jüan = 40 forint) áldoznak arra, hogy kiemeljék a hszincsiangiakat a szegénységből, és hogy letérítsék őket a terrorizmushoz vezető útról.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn felszólította Pekinget, hogy ismerje el a csaknem egymillió muszlim „tömeges elnyomását” Hszincsiangban. Az AI új jelentésében, amelyben a táborokba internált emberek is megszólalnak, a jogvédő szervezet azzal vádolja Pekinget, hogy a tömeges internálást, jogsértő megfigyelést, kényszerített politikai indoktrinálást és kulturális asszimilációt hajt végre.

Peking tagadja ezeket a vádakat, de az AFP megjegyzi, hogy egyre több bizonyíték lát napvilágot ezeknek a táboroknak a létezéséről, mind hivatalos dokumentumok, mind azoknak a tanúvallomásainak a formájában, akiknek sikerült megszökniük.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb