Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Nemzetközi Tibetet Segítő Hálózat (ITN) tagjainak közös nyilatkozata

2012. október 31./ITN/TibetPress

https://docs.google.com/document/d/1-dTnrYUgLYQY_SjTI0pCk1Kcv5W3RH2PYMy01ClN6Ok/edit?pli=1

A Nemzetközi Tibetet Segítő Hálózat  (International Tibet Network) tagjainak közös nyilatkozata
2012. október 30.

Kapcsolat: Tibetet Segítő Társaság  -  sambhala@tibet.hu  www.tibet.hu

Az egységes Nemzetközi Tibet Mozgalom (Global Tibet) mélységes sajnálatát fejezi ki és követeli a világ kormányaitól, hogy hozzanak létre egy Kapcsolattartó Csoportot, mivel a tibeti polgárok önfelgyújtási eseteinek száma drámaian megnőtt, különösen mostanában a Kínában közeledő hatalomváltás idején.

A mozgalom résztvevői felhívják Xi Jinpinget és a Kínai Kommunista Párt vezetőinek V. generációját: hagyjanak fel a 60 évnyi kudarcba fulladt Tibet-politikával és nézzenek szembe a növekvő ellenállással!

A Nemzetközi Tibetet Segítő Hálózatot (ITN) alkotó 185 támogató csoport (1.) kifejezi növekvő aggodalmát a tibeti állampolgárok egyre nagyobb számú önfelgyújtási eseteit látva, amelyből legalább hét eset a múlt héten történt, és ezzel 62-re emelkedett az áldozatok száma 2009. óta; közülük csak 10-en élték túl a tragédiát (2.) Az ITN tagjai elítélik Kína kudarcba fulladt Tibet-politikáját és törvénykezéseit, az egyre szigorúbb biztonsági intézkedéseket, amelyek közvetlenül felelősek azért, hogy tibetiek tiltakozásképpen felgyújtották magukat az ország szabadságát és a Dalai Láma hazatértét követelve. A kampány résztvevői figyelmeztetnek rá, hogy az erőszakmentes tiltakozás erősödni fog az évtizedenként egyszer történő kínai hatalomváltás idejére, ha a törvények alapvetően nem változnak meg. Egyben felhívják a világ kormányait és közvéleményét, hogy sürgősen állítsanak fel egy Kapcsolatteremtő Csoportot Tibet ügyében és alakítsanak ki új diplomáciai stratégiákat a tibeti válsághelyzet kezelésére. (3.)  

„A tibetiek több mint 60 éve folyamatosan tiltakoznak a kínai megszállás ellen és az önfelgyújtások tisztán mutatják, milyen sürgető a kínai uralom megszüntetése”- mondta Tenzin Dzsigme az ITN részéről. –Néhány napon belül Xi Jinping és a Kínai Kommunista Párt V. generációs vezetői óriási hatalmat és nagy kihívásokat örökölnek majd, melyek közül az egyik a Tibet feletti uralom megtartása. Felhívjuk Xi Jinpinget arra, hogy ismerje be a kínai Tibet-politika és törvénykezés kudarcát és keressen igazságos megoldást a tibetiek olthatatlan szabadság-vágyának kielégítésére”. (4.)  

Példa nélkül álló, hogy egyedül a múlt héten hét tibeti gyújtotta fel magát nyilvánosan, ebből négy, két napon belül történt. Október 25-én két fiatal unokatestvér jelszavakat kiabálva felgyújtott magát Lhászától északra fekvő falujukban, Nagcsu megyében, Közép-Tibetben. Cepo (20 éves) a helyszínen meghalt, de Tenzin (25 éves) állapota és tartózkodási helye ismeretlen. A következő napon egy nomád földműves, Lhamo Ceten (24 éves) kiment egy vendéglőből a sangcsu megyei, Acsok településen - Amdo városi körzetben, Kelet-Tibetben - ahol barátaival ebédelt, majd felgyújtotta magát és meghalt. Ugyanaznap este egy másik 20 év körüli nomád férfi, Thubvang Kjab, felgyújtotta magát és meghalt egy közeli faluban. Ezeket az eseteket három másik hasonló előzte meg Sangcsu megyében, Amdo körzetben: Lhamo Kjab (27 éves) a Bora kolostorban gyújtotta fel magát október 20-án, Dhondup (60 év körüli) a Labrang kolostornál október 22-én, és Dordzse Rincsen (60 év körüli) október 23-án szintén Labrangban. Mindhárom férfi meghalt.

Kína reakciója az önfelgyújtásokra még inkább kétségbe ejti a tibetieket és a nemzetközi közvéleményt. A kínai biztonsági erők tovább növelik a feszültséget azzal, hogy megpróbálják még fojtogatóbb zárlat alá helyezni Tibetet a Kínai Kommunista Párt hatalomváltásának idejére, amely a várakozások szerint november 8-án kezdődik. A rendőrség Labrang területén 50.000 yüan (körülbelül 8.000 dollár) jutalmat ígért azoknak, akik a tervezett önfelgyújtásokat bejelentik, (5.) és október 16-án a tibeti régiók konferenciája – a Politikai Bizottság állandó tagja,  Jia Qinglin vezetésével – nagyobb erőfeszítéseket sürgetett, hogy „vegyék fel a harcot a Dalai Láma klikkjével szemben, annak érdekében, hogy a térség tartós stabilitását biztosítsák”.(6.)

Az egyre brutálisabb kínai intézkedések ellenére a tibetiek ellenállása az országban erősebb és kiterjedtebb, mint valaha.  A kínai kormány kezdi felismerni, hogy erődemonstrációval nem képes megakadályozni az önfelgyújtásba torkolló tiltakozást, tömeggyűléseket vagy más széleskörű tüntetéseket, mint például a plakátok és feliratok terjesztését, video üzenetek felvételét, a zenén és irodalmon keresztüli kommunikációt, és a nemzeti identitás egyéb kifejeződéseit. A tibeti író, Gudrup (41) aki szintén tűzhalált halt október 4-én a közép-tibeti Nagcsu megyében, így írt: „Mivel Kínát nem érdekli a tibeti nép sorsa és jóléte, kiszélesítjük erőszakmentes mozgalmunkat. Azzal mutatjuk meg a tibeti valóságot, hogy elégetjük testünket Tibet szabadságát követelve… Az igazság segít majd megnyernünk a csatát, miközben életünket nyílvesszőként lőjük ki elménk íjából.” (7.)

A szabadságon és a Dalai Láma visszatérésének követelésén túl a tibeti tüntetések és ellenállás egy másik fő jelszava, a nemzeti egység egész Tibetben.  A Tibet Központ az Emberi Jogokért És Demokráciáért jelentette, hogy Gyalcen (annak a Lobszang Dzsamjangnak az unokatestvére, aki 2012. január 14-én gyújtotta fel magát Ngaba városban) azt írta: „ rögtön azután, hogy unokatestvérem felgyújtotta önmagát, mindenféle korú emberek jöttek a falunkba, hogy segítsenek, oly módon, mintha a családtagjaink lennének. Minden konfliktus feloszlott, ami régebben megosztotta az embereket… világos, hogy mindezek a tüntetések, különösen az önfelgyújtások, egy új szikrát csiholtak az emberek körében, ami az egységet, a hazafiságot és a nemzetiségi összetartást illeti az emberek között, és sok tibetit felébresztettek mély álmából.” (8.)

„Miközben a tibetiek megerősítik ellenállásukat az országban, valamint a száműzetésben élő tibetiek és a Tibet érdekében fellépők öt kontinensen át, kihívás elé állítják a Kínai Kommunista Párt következő várható vezetőjét – Xi Jinpinget. Mi a magyarországi Tibetet Segítő Társaság a saját kormányunkat kérjük arra, hogy álljon a történelem jó oldalára és karolja fel a tibeti nép önrendelkezési törekvéseit, valamint követelje Kínától, hogy hagyjon fel a tibeti nép zaklatásával.  Követeljük, hogy kormányunk álljon ki a tibeti népért azzal, hogy részt vállal egy nemzetközi Kapcsolatteremtő Csoport felállításában és a többiekkel egységben elszámoltatja Pekinget tibeti rémtetteiért.”

Megjegyzések:
1. Az International Tibet Network egy egész világra kiterjedő mozgalom, amely a nem-kormányzati szervezeteket fogja össze Tibet ügyében. Az a célja, hogy a leghatékonyabb módon koordinálja a világméretű Tibet mozgalmat, amely az emberi jogok tibeti megsértése ellen kampányol és a nemzetközi törvényekkel összhangban visszaállítsa a tibeti nép jogát arra, hogy döntsenek jövendő politikai, gazdasági, társadalmi, vallási és kulturális hovatartozásukról. Lásd, www.tibetnetwork.org.

2. Az első ismert önfelgyújtási eset 2009. februárjában történt.  Ezt az első tiltakozást, amelyet egy Kirti kolostorbeli szerzetes, Tapey, hajtott végre Ngaba városban Kelet-Tibetben, követte egy Phuncok nevű fiatalember 2011. márciusában és még 12 eset abban az évben. 2012. során még 49 hasonló esetet jelentettek. Az összes önfelgyújtási eset összefoglaló listáját Tibetben lásd itt www.StandupforTibet.org/learn-more. Ezeken kívül még öt önfelgyújtási eset történt a száműzetésben élő tibetiek körében.

3. Az International Tibet Network tagjai felhívják az érintett kormányokat arra, hogy sürgősen hozzanak létre és vegyenek részt egy nemzetközi Kapcsolatteremtő Csoport munkájában vagy egy nemzetközi fórumban, amely dönthet a jövőbeli diplomáciai intézkedésekről és azok érvényesítéséről Tibetre vonatkozóan. Az új megközelítések Tibet ügyében sorsdöntőek, mivel a kétoldalú emberi jogi egyeztetések nem hoztak hosszú távú eredményeket a tibeti nép számára. A legtöbb egyeztetés függőben maradt, mivel Kína részvételi szándéka jelentősen csökkent. 2010. januárja óta nem voltak kínai-tibeti tárgyalások. Egy Kapcsolatteremtő Csoport felállítása nem kívánja meg Kína közreműködését, mint a többi, egyéb kezdeményezés.

4. Egy jelentés, amely októberben látott napvilágot "Xi Jinping tibeti kihívása" címmel leleplezi, hogy Kína elhibázott kormányzása Tibetben hogyan vezetett közvetlenül a tömeges önfelgyújtási hullámhoz. A jelentés kiemeli, milyen kihívással néz szembe Xi Jinping Tibetben, miközben Kína fenntartja a megszállást a Kényszerű Kontroll Három Pillérjének alkalmazásával: katonai megszállással, gyarmati kormányzással, és a félelem-megfélemlítés fenntartásával, valamint a megfelelő perspektívába helyezi a növekvő tibeti ellenállást a nagy politikai változások és bizonytalanság eme idején Kínában. A jelentés megtekintéséhez kattints ide www.XiJinping-TibetChallenge.org. A tibeti követelések teljes listája alább olvasható.

5. "A kínai hatóságok hatalmas jutalmat ígérnek a tibeti önfelgyújtások besúgásáért , Nemzetközi Kampány Tibetért, 2012. október 24. http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/chinese-authorities-offer-large-rewards-information-%E2%80%98black-hand%E2%80%99-behind-tibetan-self-immol

6. Xinhua, kínai kormányzati hírügynökség: "A legmagasabb szintű politikai tanácsadók sürgetik a tartós stabilitást a tibeti régiókban"  http://news.xinhuanet.com/english/china/2012-10/19/c_131917922.htm

7. Lásd "A kiolthatatlan tibeti tűz Kína sötétjében” a Tibet Központ Az Emberi Jogokért És Demokráciáért http://www.tchrd.org/index.php?option=com_content&view=article&id=298:the-inextinguishable-tibetan-fire-in-chinas-darkness&catid=70:2012-news&Itemid=162.

8. Utóirat. Lobszang Dzsamjang 2012. január 14-én vagy 16-án meghalt.

Követelések
Az International Tibet Network felhívja Xi Jinpinget és az V. generációs vezetőket arra, hogy váltsanak szemléletet a Kínai Kommunista Párt megközelítésében Tibetre nézve, amely új szemlélet lehetővé teszi, hogy a tibeti nép a jövőben kezébe vegye saját törvényeinek kialakítását. Az új kínai szemlélet ismerje el Tibet-politikájának teljes kudarcát és a katonai uralom jogtalanságát Tibetben. Xi Jinpingnek bele kell egyeznie egy igazságos és tartós megoldásba, amely elismeri a tibeti nép jogát az önrendelkezésre a nemzetközi törvények hatálya alatt.
Az önfelgyújtások kapcsán:

• A kínai kormány hagyjon fel a katonai erők alkalmazásával a tibeti nép biztonsági ellenőrzésének indokával. Sürgősen vonja vissza biztonsági és hatósági erőit a kolostoroktól és azon helyekről, ahol eddig tüntetések történtek.

• A nemzetközi törvényekkel összhangban, azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az összes olyan foglyot, akiket a békés tüntetéseken való részvétel miatt börtönöztek be, önkényesen vetettek börtönbe vagy törvényes tárgyalás nélkül ítéltek el.

• Azonnal és feltétel nélkül engedjenek bejárást Tibetbe a külföldi médiának, diplomatáknak, nemzetközi megfigyelőknek és külföldi turistáknak.

• Hagyjanak fel a vallási és kulturális élet durva és rendszeres elfojtásával Tibetben és azonnal hatállyal függesszék fel a kínai kormány hazafias átnevelő oktatási programját.

• Hívják vissza az összes kínai párt-kádert a tibeti kolostorokból azonnali hatállyal, és függesszék fel a kínai hatóságok beavatkozását a reinkarnációs lámák kiválasztásába.

• Biztosítsák a tibeti nép jogát arra, hogy az iskolák és egyetemek elsődleges nyelve az oktatásban a tibeti lehessen.

• Helyezzék hatályon kívül az összes gazdasági és fejlesztési törvényt, amely veszélyezteti a tibeti lakosság megélhetését és kilátásait. Csökkentsék a tibeti gazdaság függését a kínai kormányzati támogatásoktól azzal, hogy támogatják az alulról induló kezdeményezéseket és fenntartható fejlődési modelleket, melyek elősegítik a szegényebb tibeti réteg boldogulását és szüntessék be a pénzügyi támogatást, amit a kínaiak áttelepüléséhez adnak a tibeti fennsíkra.

•Helyezzék hatályon kívül és fordítsák vissza a nomádok erőszakos áttelepítésének törvényét, függesszék fel az összes folyamatban lévő kitelepítést, és a már áttelepített nomádoknak engedjék meg a visszatérés földjeikre és azt az életmódot, amit követni akarnak, és állítsák vissza a törölt hosszú távú földbérleteiket. Engedjék meg a tibetieknek, hogy újra egyenrangú partnerek legyenek a földhasználati törvények döntésében Tibetben.

Javaslatok a világ kormányainak
• Alapítsanak meg és vegyenek részt egy Kapcsolatteremtő Csoportban vagy kormányok által létrehozott nemzetközi fórumban annak érdekében, hogy megtervezzenek és bevezessenek egy erősebb, összehangolt stratégiát  a tibeti válsághelyzet megoldására.

• Sürgősen küldjenek diplomatákat az érintett területekre és követeljenek garanciát Kínától arra nézve, hogy a külföldi újságírók teljes és korlátlan beutazást nyernek a tibeti tartományokba valamint a főként tibetiek által lakott Szecsuan, Csinghai, Ganszu és Yunnan régiókba.

• Indítsanak erőteljes akciókat a megfelelő nemzetközi fórumokon, amelyek a kínai kormánnyal megértetik a tibeti helyzet súlyosságát és azt, hogy a nemzetközi közösség jogosan sürgeti, a tibetiek kapják meg az egyetemes emberi jogokat és szabadságot, amelyet az Emberi Jogok Nyilatkozata és más nemzetközi megállapodások megfogalmaznak, s amelyeket Kína is aláírt.

• Növeljék a lehetőséget a tibeti helyzet objektív megfigyelésére azzal, hogy folyamatosan követelik Tibet megnyitását a világ felé. Alapozzanak meg vagy erősítsék meg a diplomáciai jelenlétet Lhászában és szélesítsék ki a Pekingben már működő követségek Tibetre vonatkozó megfigyelési lehetőségeit.

• Használjanak fel minden alkalmat a kétoldalú tárgyalások sürgetésére a kínai hatalomváltással egy időben, hangsúlyozva, hogy az eddigi biztonsági, katonai és fejlesztési törekvések a tibeti helyzet stabilizálására kudarcot vallottak és sürgessék olyan intézkedések azonnali megtételét, amelyek orvosolják a tibeti nép jogos panaszait.

Felhívjuk az összes tiszta lelkiismeretű, aggódó embert, hogy:
• Álljanak ki Tibetért; írjanak alá petíciót Tibetért: http://standupfortibet.org/

• csatlakozzanak egy Tibet Kampány csoporthoz és vegyenek részt az alulról induló kezdeményezésekben és támogassák a tibeti népet. http://www.tibetnetwork.org/find-a-group/

Aláírva a A Nemzetközi Tibetet Segítő Hálózat  ITN tagjai által:

Nyugat-Európa:
Aide aux Refugies Tibetains
Association Dorje
Association Drôme Ardèche-Tibet
Association Rencontres Tibetaines - C.S.P.T. Midi-Pyrenees
Associazione Italia-Tibet
Austrian Committee for Tibet
Briancon05 Urgence Tibet
Caisse d'Aide aux Prisonniers Tibetains
Casa del Tibet - Spain
Comite de Apoyo al Tibet (CAT)
Comite de Soutien au Peuple Tibetain (Les Lilas)
Corse - Tibet
Eco-Tibet France
EcoTibet Ireland
France-Tibet
Free Tibet
Groupe Non-Violent Louis Lecoin, France
Grupo de Apoio ao Tibete, Portugal
International Campaign for Tibet Deutschland
International Campaign for Tibet Europe
International Society of Human Rights, Munich Chapter (IGFM)
Jamtse Thundel Association
La Porte du Tibet, Geneva
Les Amis du Tibet - Belgium
Les Amis du Tibet Luxembourg
Lions Des Neiges Mont Blance, France
Maison des Himalayas
Maison du Tibet - Tibet Info
Nice Tibet - (former: Vercors Tibet Resistances)
Nos Amis de l'Himalaya
Objectif Tibet
Passeport Tibetain
Phagma Drolma-Arya Tara
Reseau International des Femmes pour le Tibet
Save Tibet, Austria
Society for Threatened Peoples International
Solidarite Tibet
Students for a Free Tibet - France
Students for a Free Tibet - UK
Swiss Tibetan Friendship Association (GSTF)
Tibet 59 / 62  
Tibet Democratie
Tibet Initiative Deutschland
Tibets Kinder im Exile V.
Tibet Liberte Solidarite
Tibet Libertes, France  
Tibet Society, U.K.
Tibet Support Group - Ireland
Tibet Support Group - Netherlands
Tibet Unterstutzung Liechtenstein
Tibetan Association of Germany
Tibetan Community Austria
Tibetan Community in Britain
Tibetan Community in Ireland
Tibetan Youth Association in Europe
Tibetan Youth UK
Tibetisches Zentrum Hamburg
TSG Free Tibet And You
Tsowa-Maintenir la Vie, France  
Vrienden Van Tibet
Tibet Languedoc
Autodétermination-Tibet 09/31
Tibetan Community of Italy
Tibetaanse-Vlaamse Vriendenkring vzw

Észak-Európa:
Association of Free Tibet  
Friends of Tibet in Finland
Swedish Tibet Committee
The Norwegian Tibet Committee
Tibet Support Committee Denmark
Tibetan Community in Denmark  
Tibetan Community Sweden

Közép- és Kelet-Európa:
Fair Society o.s.
Friends of Tibet Slovakia
Friends of Tibet Society St. Petersburg, Russia
Helsinki Foundation for Human Rights - Tibet Desk
International Youth Human Rights Group - Human Rights in Tibet
Lithuanian Tibet Culture Foundation
Polish Movement for a Free Tibet
Savet Tibet Foundation
Society for Croatia-Tibet Friendship
Students for a Free Tibet, Poland
The Foundation for Civil Society, Russia
Tibet cesky (Tibet in Czech)
Tibet Support Association - Hungary
Tibet Support Group - Krasnodar Region, Russia
Tibet Support Group - Romania
Tibet Support Group - Sochi Region, Russia
Tibetan Community in Poland
Tibetan Programme of The Other Space Foundation
TSG - Slovenia (Formally Foundation Dharmaling)
Union Latvija Tibetai (Latvia for Tibet )
Zida Cels, Latvia
Tibetan Association of Slovakia

Észak-Amerika:
Association Cognizance Tibet, North Carolina
Bay Area Friends of Tibet
Boston Tibet Network
Canada Tibet Committee
Colorado Friends of Tibet
Committee of 100 for Tibet
CTC - Calgary
Dhokam Chushi Gangdruk
International Campaign for Tibet
International Tibet Independence Movement
Los Angeles Friends of Tibet
Northwest Tibetan Cultural Association
San Diego Friends of Tibet
Santa Barbara Friends of Tibet
Sierra Friends of Tibet
Snow Lion Foundation
Students for a Free Tibet
Students for a Free Tibet – Canada
The Tibetan Alliance of Chicago
The World Tibet Day Foundation
Tibet Committee of Fairbanks
Tibet Justice Center
Tibetan Association of Ithaca
Tibetan Association of Northern California
Tibetan Association of Philadephia
Tibetan Association of Santa Fe
Tibetan Association of Southern California
Tibetan Cultural Association - Quebec
TIBETmichigan
Toronto Tibet Youth Congress
U.S. Tibet Committee
Western Colorado Friends of Tibet
Wisconsin Tibetan Association
United Nations for a Free Tibet (UNFFT)

Közép- és Dél-Amerika:
Amigos del Tibet, El Salvador
Asociacion Cultural Peruano Tibetana
Asociacion Cultural Tibetano - Costarricense
Casa Tibet Mexico
Centro De Cultura Tibetana
Grupo De Apoyo a Tibet Chile
Grupo Pro-Cultura Tibetana, Chile
Le Club Francais
Pensando En Tibet - Mexico
Tibet Group-Panama
Tíbet Patria Libre, Uruguay
Fundacion Pro Tibet
Friends of Tibet in Costa Rica (Lupita)

Ázsia:
Bharrat Tibbat Sahyog Manch, India
Circle of Friends (Philippines)
Core Group for Tibetan Cause, India
Foundation for Universal Responsibility of H. H. the Dalai Lama
Gannasamannay
Gu-Chu-Sum Movement of Tibet
Himalayan Committee for Action on Tibet
India Tibet Friendship Society
Japan Association of Monks for Tibet (Super Sangha)
Lung-Ta Project
Mahatma Gandhi Tibet Freedom Movement
National Campaign for Tibetan Support, India
National Democratic Party of Tibet
Raise Tibetan Flag Campaign
Roof of the World Foundation, Indonesia
SFT Japan
SFT-India
Students for a Free Tibet - Bangladesh
Taiwan Friends of Tibet
Taiwan Tibet Exchange Foundation
The Youth Liberation Front of Tibet, Mongolia and Turkestan
Think Tibet
Tibet Lives, India
Tibet Solidarity Forum, Bangladesh
Tibet Support Group Kiku, Japan
Tibet Support Network Japan
Tibetan Student Association, Madras (TSAM)
Tibetan Parliamentary and Policy Research Centre
Tibetan Rights and Freedom Committee (TRFRC)
Tibetan Women's Association (Central)
Tibetan Youth Congress
Japan Committee of 100 for TIbet
Ns3 Rigpa Community Builder’s Foundation
Anterrashtriya Bharat - Tibbet Sahyog Samiti

Austrál-Ázsia:
A.C.T. Tibet Support Group
Australia Tibet Council
Friends of Tibet New Zealand
Students for a Free Tibet New Zealand
Tibet Action Group of Western Australia
Tibet Support Group Adelaide - Australia
Tibetan Community of Australia (Victoria)
Tibetan Women Association and Friends Australia (TWAFA)
Sakya Trinley Ling
Australian Tibet House Inc.

Afrika és Közel-Kelet:
Friends of Tibet - Isamailia (Egypt)
Israeli Friends of the Tibetan People
South African Friends of Tibet
Tibet Support Group Kenya

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb