Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Központi Tibeti Kormány miniszterelnökének nyilatkozata a tibeti nemzeti felkelés napjának 62. évfordulóján/HUNG

2021. március 10. / Dharamszala /TibetPress

Hatvankét évvel ezelőtt, ezen a napon Lhászában tibetiek ezrei lázadtak fel egyhangúan, hogy tiltakozzanak a kommunista Kína uralma ellen. A Központi Tibeti Kormány ezennel megemlékezik és tiszteletben tartja a mártírok bátorságát és szellemiségét. Egyúttal megemlékszünk a Tibeti tibetiekre is, akik továbbra is a zsarnokság béklyói között vannak. Imáink és gondolataink velük vannak, és továbbra is szolidárisak vagyunk velük.

1959. március 10-én Őszentségét, a XIV. Dalai Lámát színházi előadásra hívták meg a kínai hadsereg lhászai központjába. Egy nappal az esemény előtt Őszentségét arra kérték, hogy őrei kísérete nélkül vegyen részt az eseményen. Amikor ez a hír eljutott az emberekhez, tibetiek ezrei élő láncot vontak a Norbulingka-palota ( a Dalai Láma nyári rezidenciája) körül, hogy megvédjék Őszentségét. Hét nappal később a közeli kínai hadsereg táborából kilőtt két aknavető lövedékei hullottak a palota északi kapuján kívül, és Őszentsége azon az éjszakán távozni kényszerült. Március 20-án a kora reggeli órákban a tibeti népre aknavetőkből és fegyverekből tüzet nyitottak, és a következő napokban több ezer tibetit mészároltak le. Ezek a cselekedetek még inkább megerősítették, hogy Kína, aki 1949-ben történt tibeti behatolása óta „felszabadítónak” vallotta magát, valójában gyarmatosító elnyomó volt.

Az elmúlt hat évtizedben, több mint egymillió tibeti vesztette életét a kínai uralom alatt. Ma azért jöttünk össze, hogy együtt gyászoljuk ezt a veszteséget. De azért is vagyunk itt, hogy a tibeti tibetiek rettenthetetlen ellenálló képességét méltassuk. A tibetiek, még életük elvesztésének kockázata árán is, továbbra is tiltakoznak, azáltal, hogy nyelvünket, vallásunkat, hazánkat és identitásunkat megvédik és megőrzik.

Idén január 19-én, a Dza Wonpo kolostor 19 éves Tenzin Nyima nevű szerzetese, belehalt a Karze prefektúra börtönében szerzett sérüléseibe. Brutális kínzások áldozata lett. Mi is volt a bűne? Csupán annyi, hogy egy békés tüntetésen vett részt. Nem tehetünk egyebet, csak gondolni tudunk más olyan fiatal szerzetesek és világi emberek sorsára, akik 2019 novemberében ugyanazon a tiltakozáson vettek részt, és akiket szintén őrizetbe vettek és bebörtönöztek.

Alig egy hónappal Tenzin Nyima halála után, egy másik tibeti politikai fogoly, Kuncsok Dzsinpa, egy 51 éves idegenvezető Driru régió Csagce városából is belehalt a börtönben szerzett sérüléseibe. Ő éppen 21 éves börtönbüntetését töltötte, melyet 2013-ban kezdett meg, mely büntetést azon állítólagos szerepéért szabtak rá, amit a régióban zajló helyi és egyéb tüntetésekről szóló hírek külföldi sajtóorgánumok felé történő továbbításában játszott. Tenzin Nyima és Kuncsok Dzsinpa tragikus történetei Tibet borzalmas valóságát segítenek bemutatni.

Az Egyesült Államok Kongresszusának Végrehajtó Bizottsága (US CECC) tavalyi, a Kínára vonatkozó éves jelentésében az emberi jogok és a vallásszabadság helyzetének romlásáról számolt be. Ezen felül az aggodalmát fejezte ki a kínai kormány által a tibeti identitás elkínaisításáért és a tibetiek széles körben történő önkényes letartóztatása miatt. Valójában a kínai vallásügyi államigazgatás a múlt hónapban kiadott egy "A vallási személyzet adminisztratív intézkedései" címet viselő rendeletet, amelynek célja az újabb szigorítások bevezetése a vallási összejövetelek, tanítások és vallási tevékenységek tekintetében. Továbbá, a 2021. májusától hatályba lépő új rendelet célja, az észlelt „külföldi befolyás” felszámolása is.

A kínai kormány a tibeti nép vallásszabadságának kirívó figyelmen kívül hagyásának és beavatkozásának egyik kritikus példája Gendhun Csökyi Nyima, a XI. Pancsen Láma esete. Idén májusban lesz a 26. éve annak, hogy Gendhun Csökyi Nyima, családja és Csadrel Rinpocse, a Tasi Lhunpo kolostor volt apátja erőszakos körülmények között eltűnt.

Évek óta az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága és az erőszakos vagy önkéntelen eltűnésekkel foglalkozó munkacsoportja, nemzetközi szervezetek, parlamentek és a kormányok, valamint a tibeti ügy támogatói világszerte határozatokat és jelentéseket fogadtak el, amelyben tájékoztatást kértek a XI. Pancsen Láma sorsáról és a szabadon bocsátását kérték. 2020-ban a Központi Tibeti Kormány egy hónapos globális érdekképviseleti kampányt indított el a Tibeti Irodákon keresztül. Mi továbbra is eltökéltek vagyunk a XI. Pancsen Láma szabadon engedésének támogatásában.

Ezen egyesített erőfeszítések dacára Kína továbbra is hazugságokat szajkózva próbálja igazolni egy hatéves gyermek elrablását és kényszerű eltűnését. Hogy ha bármi is igaz abból, hogy a kínai kormány tagadja az emberrablást és a Pancsen Láma üldözését, akkor hitelt érdemlő módon, a közelmúltban készült fénykép- és videófelvételek útján bizonyítékot kell szolgálnia a XI. Pancsen Lámáról, családjáról és Csadrel Rinpocserol.

Tibetben jelenleg a cenzúra és a megfigyelés eddig sosem látott szintet ért el, tovább fokozva a tibeti nép alapvető jogainak megsértését. 2020. december 24-én, az úgynevezett Tibeti Autonóm Régió (TAR) hatóságai büntetőeljárást indítottak olyan személyek ellen, akik online kommunikációs eszközöket használnak az „ország szétszakítására" és „a nemzeti egység aláásására", ami csak tovább fokozza a kormány üldözési tevékenységét.

Nem meglepő módon, a Freedom House internetes szabadságról szóló 2020-as jelentésében, Kínát, a világon az internetes szolgáltatások legártalmasabb visszaélőjeként sorolták fel. Hasonlóképpen, Kína a legutolsó helyen, mégpedig a 177. áll a Riporterek Határok Nélkül (RSF) által összeállított 2020-as sajtószabadság-indexben. Ez az Index minden évben a 180 országban és területen dolgozó újságírók helyzetét értékeli.

Tavaly decemberben egy 30 éves tibeti nomádot, Lhundup Dordzsét a Macsin Golog prefektúrából egy év börtönbüntetésre ítélték azért, mert egy videót tett közzé Őszentsége tanításáról a Weibo nevű mikro-blog webhelyen.

Tibet belsejéből, az erősen őrzött digitális börtönéből, gyakorlatilag lehetetlen információkat szerezni. Csak tavaly januárban értesültünk az öt évvel ezelőtti, 26 éves Szurmo önfeláldozó saját magát felgyújtó tiltakozásáról a Driru Szagcsukha faluból. Ez rávilágít az információ ellenőrzésének és a megfigyelés mértékére Tibetben.

Szurmo csak egy azon 155 tibetinek, akik 2009 óta felgyújtották magukat. További 133 tibeti halt meg tiltakozásukat követően. A fojtogató kínai uralom arra késztette az anyaországi tibetieket, hogy szélsőséges eszközök útján adjanak hangot ellenérzéseiknek, a tibeti identitást, vallást és kultúrát veszélyeztető politika és gyakorlatok ellen. Még akkor is, amikor lángok borították el őket, a tibeti nép szabadságáért és Őszentségének, a Dalai Lámának Tibetbe való jogszerű visszatéréséért álltak ki. A tibeti valós helyzet a Freedom House 2021-es éves jelentéséből tükröződik ki, amelyben Tibetet, Szíriával együtt, a világ legkevésbé szabad régiójába sorolja.

Mára Kína csápjai Tibet határain is túlnyúlnak azzal, hogy növekvő gazdasági befolyását felhasználva a globális demokráciát veszélyezteti. A Freedom House jelentése szerint Kína a világ legkifinomultabb, globális és legátfogóbb transznacionális elnyomási kampányát hajtja végre. „Kiemeli a KKP erőfeszítéseit a kínai állampolgárok, a politikailag másként gondolkodók és a kisebbségek közösségének, például a tibetiek, az ujgurok és Hongkong ellenőrzésére és elnyomására. A demokratikus államoknak szerte a világon össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák a globális demokrácia elleni támadásokat.

2020. december 27-én Donald Trump, az Egyesült Államok leköszönt elnöke, törvénybe foglalta a tibeti politikai és támogatási törvényt (TPSA). A TPSA jelentősen felfrissíti az Egyesült Államok politikáját és Tibet támogatását. Határozottan kijelenti, hogy a dalai láma és más tibeti buddhista vezetők reinkarnációja vallási kérdésnek minősül, és minden reinkarnációval kapcsolatos döntés kizárólag a dalai lámára, a tibeti népre és a tibeti buddhista közösségre tartozik. Ezenkívül szankciókat helyez kilátásba az ebben a kérdésben beavatkozó kínai hatóságokkal szemben. A törvényjavaslat hivatalosan elismeri a Központi Tibeti Kormányt, és elismeri Tibet környezetének és fennsíkjainak fontosságát.

Köszönetet mondunk az Egyesült Államok kormányának, a Kongresszusnak és a Szenátusnak, különösen a törvényjavaslat támogatóinak és azok társainak. Köszönetet mondunk mindazoknak a szervezeteknek és személyeknek, akik támogatták a törvényjavaslat gyors elfogadását.

Hálásak vagyunk Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek, aki biztosította az USA tibeti kérdésekért felelős különleges koordinátorának gyors kinevezését. Szintúgy, a Biden-kormánynál is azt szorgalmazzuk, hogy haladéktalanul nevezze ki az Egyesült Államok különleges koordinátorát, valamint a kulcsfontosságú jogszabályok – például a 2018. évi tibeti kölcsönös hozzáférésről szóló törvény és a TPSA 2020 – további végrehajtására.

Az Egyesült Államok CECC azt javasolta az Egyesült Államok Kongresszusának és az Egyesült Államok kormányának, hogy szorgalmazza a kínai kormánynál, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlattal, miszerint „a dalai lámát biztonsági fenyegetésként kezelendő", és minden előfeltétel nélkül folytassa a párbeszédet Őszentsége képviselőivel. Kormányom elkötelezett a középút tárgyalásmódja mellett, az egész Tibetre érvényes valódi autonómia megtalálása érdekében.

Egységesek maradunk tibeti fivéreinkkel és nővéreinkkel, különösen a politikai foglyokkal, akik a kínai börtönökben elszenvedett embertelen bánásmód és kínzás ellenére megőrzik elszántságukat. Örömmel vettük azt a frissen kapott hírt, miszerint Tasi Wangcsuk tibeti nyelvvédő aktivista, ötéves büntetése után szabadon bocsátást nyert. Felszólítjuk a kínai kormányt, hogy engedje szabadon az összes lelkiismereti foglyot, köztük a XI. Pancsen Lámát is.

A Szikjong (miniszterelnök) és a 17. Parlament utolsó választási fordulójához közeledve felelősségteljes részvételre szólítunk fel, különösen a közösségi médiában. Élvezzük a nagy vezetőnk által ránk ruházott demokrácia előnyeit, így hát ezt a jogot felelősségteljesen kell gyakorolnunk. Emlékeznünk kell arra, hogy tiszteletben tartsuk népünk reményeit és törekvéseit Tibetben. Mindezt úgy tehetjük meg, hogy tovább erősítjük demokráciánkat a száműzetésben, valamint a szabadság és az igazság iránti elköteleződésünket.

Hódolattal hajolunk meg Őszentsége előtt, akinek fáradhatatlan erőfeszítései a tibeti ügy világméretű támogatásához, valamint a száműzetésben kitartó tibeti közigazgatás és közösség létrehozásához vezettek.

A kormányom eddig azon dolgozott, hogy elősegítsük ügyünket és az anyaországi tibetiek hangját eljuttassuk a világhoz. Ugyanakkor erőfeszítéseinket a tibeti diaszpóra jólétének növelésére irányítottuk. Részünkről ez a feladat megtiszteltetés volt, és köszönjük mindnyájatok támogatását.

Szakadatlan szabadságharcunkat nem vívhatnánk meg barátaink támogatása nélkül, mely a világ minden tájáról érkezik. A Kasag, (Tibeti Parlament) a Tibeten belüli és kívüli tibetiek nevében, különösképpen India kormányának és népének mond köszönetet, folyamatos nagylelkűségéért és támogatásáéért. Köszönetet mondunk azoknak a vezetőknek, kormányoknak, parlamenteknek, szervezeteknek és egyéneknek, akik kiállnak az igazság, az egyenlőség és a szabadság mellett, és továbbra is támogatják Tibet igazságos ügyét.

Végül, Őszentsége, a nagy XIV. Dalai Láma hosszú és egészséges életéért imádkozunk. Imádkozunk annak a napnak a mielőbbi eljöveteléért, amikor a béke és a szabadság fénye beragyogja a Havasok Országát.
Bhod Gyalo! Szabadságot Tibetnek!
A Tibeti Miniszterelnök
2021. március 10.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb