Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A kínai látogatás végeztével az EP elnöke továbbra is aggódik Tibet miatt

ICT (International Campaign for Tibet) – 2006. július 17.

Lezárult az Európai Parlament elnöke, Josep Borrell 7 napos kínai látogatása, mely magában foglalt egy tibeti utat is, ahol az elnök ismét hangot adott Tibettel kapcsolatos aggodalmának. Borrell első hivatalos kínai látogatása során – melyre 2006. július 8. és 14. között került sor – járt Pekingben, Lhászában és Sanghajban.

Borrell látogatása végén a következőket nyilatkozta: „figyelmesen hallgattam a kínai hatóságok tervét a politikai reformról és hangsúlyoztam a szélesebb körű demokrácia és az emberi jogok fejlesztésének szükségességét”. Borrell továbbá hangoztatta az Európai Parlament problémáit a szólásszabadság korlátozását illetően, és kérte kényszermunka megszüntetését és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának ratifikálását.

Mielőtt Pekingbe utazott, Borrell a következő nyilatkozatot tette: olyan sokat szeretne látni „a mai, valódi Kínából, amilyen sokat csak lehet: a politikai hatóságokat, a gazdasági átalakulást, és a mindezektől olyan távol eső tibeti tartományt.”

Visszatérve Tibetből az EP elnöke a következőket állította: „Tibetben is jártam látogatásom első napjaiban. Nyugtáztam a régióban végbement meglepően pozitív gazdasági fejlődést, és láttam az új Lhásza-Peking vonat állomását. Látszólag a vallási szabadság is biztosított. De továbbra is aggódom a tibeti ügy miatt. Felvetettem egyes emberi jogi eseteket (a Pancsen Lámáét, Tenzin Delek Rinpocse ügyét). Hiába hajtogattam a Dalai Láma kívánságát, hogy tárgyalják meg békésen Tibet kérdését az ’Egy Kína’ elv alapján a kínai alkotmány keretein belül, amit egyébként az Európai Parlament is teljes mellszélességgel támogat, úgy tűnik, a közbenjárásom továbbra sem győzte meg őket a láma őszinteségéről.”

Borrell elnök még júniusban, a Dalai Láma legutóbbi brüsszeli látogatása során találkozott Őszentségével, ahol ismét biztosította őt arról, hogy az Európai Parlament továbbra is támogatja a békés, erőszakmentes megoldást Tibetben és felszólította Kínát a széleskörű tibeti autonómia biztosítására.

Az EP elnök távozását megelőzően az ICT Europe egy részletes listát küldött neki azokról a javasolt ügyekről, amiket megemlíthetne a kínai tisztviselőkkel való találkozása során, köztük például az éppen folyó kínai-tibeti párbeszédet, a bevándorló kínaiakkal egyenlő bánásmód biztosítását (akik száma egyébként rohamosan nő) és a kínzásellenes eljárások alkalmazását. A kínzásokról Kínában, beleértve Tibetet is 2005-ben ENSZ jelentés készült.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb