Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Jobbiknak nincs programja, csak a gyűlöletet kínálja fel - hazudta Orbán a jenkiknek

2011. január 6.

Két WikiLeaks-dokumentumot közölt teljes egészében a Der Spiegel, amelyek a Fidesz tevékenységéről szóló jelentést tartalmaztak. Az első a 2007-es kordonbontási akcióról, a második a Fidesz és Orbán Viktor választási várakozásairól szól. A dokumentumokból kiderül, hogy Németh Zsolt büszkélkedett a kordonbontáskor szerzett sérülésével, illetve hogy Orbán Viktor mit gondol a tipikus Fidesz- és MSZP-szavazókról. Mindkét jelentés dicséri Orbán képességeit, de az egyik azt is megjegyzi, hogy "még mindig hajlamos játszani a tűzzel".

A Fidesz tevékenységéről szóló amerikai külügyi dokumentumok kerültek elő 2007-ből és 2010 elejéről. Mindkettőt a budapesti amerikai nagykövetség küldte Washingtonba, az elsőt April Foley akkori nagykövet asszony jegyezte, a másodikat az új nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalikis.
Az első jelentés a 2007. február 2-i kordonbontásról küld információkat Washingtonba. Az első pont azzal foglalkozik, hogy Orbán Viktor megközelítőleg 100 parlamenti képviselőtársával a Parlament épületét körülvevő fémkordon egy szakaszát bontotta le, mielőtt a rendőrök reagálhattak volna. A jelentés hozzáteszi, hogy a rendőrség éjszaka is az épületnél maradt, és felügyelte a néhány száz fős tömeget, "akik között fiatal bőrfejűek is voltak".
A második pont arról számolt be, hogy a nagykövet asszony közvetlenül a kordonbontás után találkozott a fideszes Németh Zsolttal, aki akkor a külügyi bizottság elnöke is volt. Az ál ellenzéki politikus a jelentés szerint büszkén mutatott egy kisebb vágást a kezén, amelyet a kordonbontás közben szerzett. Egy zárójelbe tett jegyzet azt is hozzáfűzte, hogy egy forrás szerint Németh az egyik kezével kordont bontva, a másikban a mobiltelefonnal mondta le a találkozót Foley-val. Németh a jelentés szerint azt mondta, hogy az akció a gyülekezési jogért történt, és azt még a liberálisoknak is kéne támogatniuk.
A harmadik pont a kormány és Sólyom László köztársasági elnök reakcióját ismerteti. A kormány akkor megkérdőjelezte az ellenzék elköteleződését a demokratikus idea és gyakorlat iránt - írta a jelentés. Sólyom Lászlótól a következő mondatot emelte ki a nagykövetség: "a jogbiztonságot nem lehet illegális eszközökkel szolgálni". A negyedik pont a lakossági fogadtatással foglalkozik, azt emelve ki, hogy nagy figyelem követte a kordonbontást.
A nagykövetségi vélemény szerint, bár fontos ügyről van szó, a kordonbontás keveset változtat a Kossuth térről szóló vita lényegén vagy hangulatán. A jelentés végén azt írta a követség: "bár Orbán Viktor a legjobbját nyújtotta a nagykövetekkel tartott legutóbbi találkozóján, ez a kaland azt bizonyítja, hogy még mindig hajlamos játszani a tűzzel."
A 2010. januári másik dokumentum a választás előtti állapotokról szól. Az összefoglaló szerint Orbán biztos volt a győzelmében, a Jobbikról pedig Kounalikis nagykövetnek azt mondta, hogy "a szélsőjobboldal elleni legjobb védekezés a jó kormányzás." A jelentés szerint Orbán abban bízott, hogy a választáson alacsony lesz a részvétel, mert az hagyományosan az ún. jobboldalnak (azaz nekik - a szerk.) kedvez. A nagykövet bemutatkozó találkozóján azt mondta, hogy "a legjobb nekünk, ha a (részvételi arány - a szerk.) nem lesz több, mint 62 százalék, mivel efölött a (támogatottsági arány) elkezd átcsúszni a másik irányba".

A jelentés szerint Orbán a tipikus Fidesz-szavazót úgy írta le, hogy politikailag elkötelezett, házas, képzett, dolgozó, lakástulajdonos, nem függ az állami transzferektől és több gazdasági szabadságot akar. A tipikus szocialista szavazót politikailag kiábrándultnak, nem annyira iskolázottnak, alacsonyabb társadalmi-gazdasági osztályból valónak látta, aki függ a nyugdíj- vagy a munkanélküli-ellátástól.
Az akkor ellenzéki vezér szerint a szocialista párt, akit ő milliárdos ex-kommunista nomenklatúrának nevezett, a szavazótábora mobilizálásáért küzdött a választások előtt. A nagyköveti jelentés szerint Orbán vehemensen ismételgette, hogy "igen, szétzúzzuk őket", s ezt Martonyi János külügyminiszter azzal támasztotta alá, hogy 15 és 25 százalék közötti eredményt jósolt az MSZP-nek. "Senki nem hallott Mesterházy Attiláról (a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjéről)" - mondta Orbán a jelentés szerint, aki azt is elmondta, hogy pártja soha nem támogatna egy megegyezést a szocialistákkal.
Orbán a Jobbikról azt állította, hogy nincs programjuk, és csak a gyűlöletet és intoleranciát kínálják fel. A kormányfői szék legesélyesebb várományosaként Orbán azt mondta, hogy a "szélsőséges mozgalmakat" csak a jobbközép kormányok voltak képesek megállítani, s példaként Jacques Chirac francia elnököt hozta fel, aki legyőzte Le Pent Franciaországban.
A nagykövetségi jelentés végére írt véleményben Orbán Viktort "az egyik legokosabb magyar politikusnak" nevezték, aki nem bánik kesztyűs kézzel a politikai vitapartnereivel.
(Origó nyomán)
Frissítés: A Népszabadság közli a teljes dokumentumot, ez alapján két további momentumot tartunk fontosnak kiemelni:
- "Martonyi szerint a Jobbik a szavazatok 8-12 százalékát fogja megnyerni."
- "Martonyi azt mondta, hogy széles, pártok közötti konszenzus van a magyar külpolitikai célok tekintetében, és hogy ezen a téren kevés változás várható a jelenlegi és a következő kormány között."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb