Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Honvédelmi Minisztérium reagált a Wikileaks információira

2010. december 7./MTI/HírExtra/TibetPress

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) nem vesz részt fegyveres ellenállókkal szembeni harcban Afganisztánban, erre soha nem volt mandátuma - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM)a Wikileaks portálon kiszivárogtatott információkra reagálva.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) társadalom-építő tevékenysége és infrastruktúra fejlesztő projektjei látható eredményekkel járnak Afganisztán Baglán tartományában - közölte a diplomáciai képviselet kedd este az MTI-vel.

A Wikileaks kedden hozott nyilvánosságra olyan amerikai diplomáciai táviratokat, melyek egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

A nagykövet erre reagálva azt írta: a nagykövetség nem kívánja kommentálni a Wikileaks által nyilvánosságra hozott állítólagos táviratokat, illetve nem bocsátkozik feltételezésekbe azok tartalmát illetően.

"Ez a PRT elengedhetetlen azoknak az erőfeszítéseknek a sikeréhez, melyekkel a NATO igyekszik lerakni a hosszú távú biztonság, stabilitás és jólét alapjait egy olyan Afganisztánban, mely tiszteletben tartja az emberi jogokat, és amely soha többé nem válik a terroristák és a terrorizmus fészkévé" - hangsúlyozta a közlemény, hozzátéve: "ennek a PRT-nek ezen a helyen történő vezetésével Magyarország csodálatra méltóan járul hozzá az ISAF misszió sikeréhez".
"A PRT-ben és az Afganisztán más részein szolgálatot teljesítő magyar katonák jól képzettek és bátrak. Fejet hajtunk erőfeszítéseik előtt" - szögezte le.

A Wikileaks által közreadott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban.

A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok amerikai nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandi csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt, hogy rendet teremtsenek.

A HM szerint az afganisztáni Baglánban állomásozó tartományi újjáépítési csoport katonáinak nincs mandátuma arra, hogy fegyveres harcban vegyen részt; a PRT a helyi infrastruktúra fejlesztésén dolgozik.

"Tehát katonáinkon nem is lehet számon kérni, hogy részt vesznek-e Baglán tartományban ilyen jellegű tevékenységben" - fűzték hozzá.

A közleményben felidézték, hogy a kiszivárogtatott információkat leközlő, The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilapnak egy új-zélandi védelmi forrás azt nyilatkozta, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátették, hogy az új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett."

Néhány esetben az új-zélandi PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával" - olvasható.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb