Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A fehér hunok országa

2011. április 6./MTI/TibetPress

Nézzünk egy kis ízelítőt belőle! A kínaiak szerint a hua-k, vagyis a hunok 520-ban különleges ajándékokkal halmozták el udvarukat, többek között sárga oroszlánt, fehér cobolyprémet, perzsa brokátot és más holmit vittek nekik.

Ezek nagyon értékesek lehettek a császárok számára, hiszen oroszlán nem élt Kínában, azt a közép-ázsiai területektől kaphattak. A cobolyprém pedig nemcsak náluk, de a szkíta-hun népeknél az egyik legértékesebb ajándéknak számított.  A prém kereskedelmet ezért őseink monopolizálták egészen a késő középkorig.

Életmód

A krónika szerint: a hunok földje meleg, sok a hegy, völgy és a fa. Van mindenféle gabonájuk, a lakosság eledele pörkölt gabona és juhhús. Tehát nem igaz az a történészi állítás, miszerint a hunok nem ismerték a földművelést. Sőt, tudjuk, hogy a görögök is a szkíták gabonájából táplálták lakosságukat. A kínaiak arról is tudomást szereztek, hogy minden hun jól bánik a fegyverrel, különösen az íjjal. Ami a ruházatukat illeti, nagyon előkelőn öltözködhettek őseink.  Liang su szerint: a hunok kis ujjú köntöst viselnek, aranyos, jádés övvel. A nők prémet viselnek, fejükre faragott fából szarvat tesznek, hossza hat láb és azt arannyal, ezüsttel díszítik. Utóbbi fejdísz mása került elő a híres tuvai Arzsán kurgánból, de a középkori előkelő mongol asszonyoknál is ilyen fejdísz volt divatos. Az a megjegyzés, miszerint a hunok között kevés a nő és a fivérek közösen tartanak feleséget, ez arra utal, hogy a megözvegyült asszonyokat nem dobták ki a családból, hanem a fiatal testvér feleségül vette és az asszonyt továbbra is a családban tartotta.

Házak és udvarok

A kínaiak szerint: a hunoknak nincsenek fallal körülvett városaik, sem külvárosaik, nemezházakban laknak, melynek ajtaja keletre nyílik. Erre mindjárt a finnugristák felkapják a fejüket, hogy íme, a hunoknak nem voltak városaik. A kínai krónika nem állít ilyet, csupán azt mondja, hogy nem olyan városokban éltek, mint ők, vagyis sok hun települést nem védett fal. A jurták megléte teljesen természetes a pásztornépeknél, hiszen az a legkényelmesebb lakóhely a legelők mellett.

Rovásírás

Bár a kínaiak azt mondják, hogy a hunoknak nincs írásuk és fára róják szerződéseiket, ez azonban megint azt jelenti, hogy a kínaiakhoz hasonló jeleket nem használnak, hiszen ők maguk vallják be, hogy a hunok róják a betűket, ami a rovásírás meglétére utal. A Liang su úgy folytatja a beszámolót, hogy őseink a szomszédos országokkal való érintkezésben szomszéd országból származó hu népekkel, vagyis rokonokkal íratnak levelet hu írással, papír gyanánt juhbőrt használnak. Ez arra utal, hogy a katonáskodó hunok rokonokat fogtak be kancellári feladatok elvégzésére. Ez nemcsak náluk volt így, de később a mongol birodalomban is, ahol szintén más törzsek, kereitek, najmanok és ujgurok dolgoztak írnokként, a mongol férfiak inkább a kard forgatásában jeleskedtek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb