Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai lámát elárasztották születésnapi jókívánságokkal

Denver & the West – 2006. július 9.

Boulder – Egy kis zápor nem fogja elrontani a már közel 50 éve száműzetésben élő Dalai Láma születésnapi partiját.

„Túléltük a kínai megszállást. Egy kis eső nem állít meg minket.” – mondta Tenzing Gyatso, a Kolorádói Tibeti Egyesület elnöke, aki egyben a Dalai Láma unokahúga is.

Vasárnap, szüntelenül szitáló esőben ünnepelte az egyesület Őszentsége 71. születésnapját, az évente megrendezésre kerülő Tibet Világnap Fesztivál keretében a Central Parkban Boulderben.

Hűtött limonádé árusításával gyűjtöttek pénzt a rászoruló tibeti gyerekeknek. De a forró, édes teát és a gőzölgő momót árusító standnál is állandó sor kígyózott. Az ünnepségen felléptek mongol táncosok és afrikai dobosok is – mondta el Gyatso.

Tibeti táncos kavalkád szórakoztatta a közönséget a fedett színpadon, miközben hagyományos tibeti énekesek szolgáltatták a zenét. A kulturális előadásokat imádkozások szakították meg, illetve a műsorvezetők emlékeztették a hallgatóságot az otthon maradt tibetiekre, akik most nem ünnepelhetik meg ezt az eseményt.

„Úgy érzem, én képviselem azokat a tibetieket, akik Tibetben élnek, és akik csak titokban ünnepelhetik Őszentsége születésnapját.” – mondta el Tsering Chodon (44), boulderi lakos, aki 19 évesen hagyta el otthonát, majd hozzátette – „Nekünk kell nagy ünnepséget csapnunk, mivel mi szólunk az otthoniak helyett is.”

A Dalai Láma – a tibeti buddhisták spirituális vezetője, aki 1989-ben Nobel Békedíjat kapott – nem volt jelen az ünnepségen. Őszentsége születésnapja csütörtökön volt, de az egyesület mindig az azt követő vasárnap ünnepel.

Kevesebb, mint 200 tibeti él Kolorádóban – árulta el Gyatso. A Tibet Világnap az egyesület által szervezett legnagyobb esemény, amely lehetőséget biztosít a közösség számára, hogy összejöjjenek, és együtt emlékezzenek a származásukra – tette hozzá Losang Gyatso, az ünnepség műsorvezetője, Tenzing férje.

„Elsősorban ez egy nagy ünnepség” – folytatta – „de egyben annak az ünneplése is, hogy túléltük a legrosszabbat, és a kultúránk igenlése, amely ellenáll a csapásoknak.”

A Tibet Világnap, amelyet körülbelül 60 városban ünnepelnek világszerte, egyben a Tibettel kapcsolatos események sorának kezdő fesztiválja is. Ilyen események például a filmvetítések, művészeti műsorok, és ezek tetőpontja a Dalai Láma kolorádói látogatása szeptemberben.

A Pepsi Központ előtt mond majd beszédet szeptember 17-én.

„Annyira lefoglal minket a saját életünk”- mondta Yanki Lama, aki vasárnap a gombócos standnál dolgozott, de valójában a technikai személyzetben dolgozik. „Ez számomra egy kulturális esemény, amiben nem gyakran van részem.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb