Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A CEU-val ellentétben a kínai Fudan Egyetem könnyedén jöhet Magyarországra

2018. október 31./Index.hu/TibetPress

eredeti cikk

Miközben a CEU-ról nincs államközi megegyezés, és nem is úgy néz ki, hogy lesz, a keddi Magyar Közlönyben megjelent egy miniszterelnöki határozat, amely szerint Orbán Viktor egyetért a Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás létrehozásával, írja Hvg.hu.

A miniszterelnök a határozatban felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a megállapodás végleges szövegének megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a Kormány elé.
A kínai Fudan Egyetem korábban a Corvinusszal megállapodva jelentette be, hogy közös MBA-képzést indítanak. Az erről szóló együttműködést most októberben szignózták a felek, a program jövő tavasszal kezdődik. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök tavaly novemberi budapesti látogatásán olyan megegyezés is született, amely a kecskeméti és szolnoki székhelyű Neumann János Egyetem és a Fudan Egyetem közötti együttműködésről szólt.

Arról továbbra sem tudni, hogy a kormány hasonló államközi megállapodást tervezne New York állammal. A CEU miatt módosított törvény ugyanis azt írja elő: külföldi felsőoktatási intézmény csak akkor folytathat képzést Magyarországon, ha az anyaországban is folytat képzést és működéséről államközi megegyezés születik.

 

Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Csen Cse-min, a sanghaji Fudan Egyetem alelnöke (b-j) a jegybank és a két egyetem között létrejött háromoldalú megállapodás aláírásán a Shanghai Forum 2019 elnevezésű tanácskozás előkészítő eseményén a budavári Óvárosháza épületében 2018. október 5-én.
Fotó: Kovács Attila

A CEU igyekezett teljesíteni az új feltételek. New York államban elindultak a CEU amerikai képzései, New York állam oktatási hivatala igazolta a magyar kormánynak, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat ott. Az egyetem vezetői azonban úgy látják: a magyar kormány nem akarja aláírni a megállapodást. Az egyetem ezért bejelentette: ha decemberig nem lesz államközi megállapodás, az USA-ban akkreditált képzési programjait Bécsbe telepíti (a csak magyar diplomát adó képzések itt maradnak).

Az ügyben a magyar kormány illetékesei zavaros nyilatkozatokat tesznek. Palkovics László innovációs miniszter azt mondta: nem költözik a CEU és nincs is CEU ügy. A miniszter a 168 órának azt fejtegette: az Oktatási Hivatal fogja eldönteni, hogy a CEU megfelel-e a feltételeknek, de a CEU nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat, mivel nem jött létre a feltételként támasztott államközi egyezmény (amely egyébként a kormányon múlik).

Jöhet az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem is

Arról nincs szó, hogy a magyar kormány csak keleti egyetemeket részesítene előnyben. A parlament kedden megszavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését, írja a Népszava. Indiana ezzel a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány, a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a megállapodást.

A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indít jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve, a Pázmány pedig a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. A Néspzavaz azt írja: mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, míg a CEU ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány.

 Joób Sándor

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb