Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma azt nyilatkozta, hogy meglátogatná a földrengés sújtotta területeket

2010. április 17./Office of the Dalai Lama/TibetPress

Mint már említettem az elmúlt időben többször is, miután hallottam a híreket, mélyen elszomorított a rettenetes pusztító földrengés Yushu  tibeti autonóm közigazgatási területen (tibeti: Kyigudo). A tragédia hatására Qinghai tartományban  sokan életüket vesztették és nagyon sok a sérült, valamint jelentősek a vagyoni károk is. Ugyan nagyon nagy a fizikai távolság közöttünk és jelenleg nem tudok  közvetlenül találkozni az érintettekkel, de szeretném tudatni velük, hogy imádkozom  értük.

Ajánlom a szerzetesi közösségeknek, a fiataloknak és mindeninek a közeli területeken, hogy gyakorolják a jószomszédi támogatást és nyújtsanak segítséget a szerencsétlen családoknak, akik mindenüket elveszítették.
Lehetséges, hogy ez a példaértékű együttérzés tovább terjed minden irányban. Ez a fajta önkéntes munka mások szolgálatára, az igazi bódhiszattva törekvés a gyakorlatban.

Azt is üdvözlöm, hogy a kínai hatóságokat ellátogattak az érintett területekre és különösen örülök, hogy a miniszterelnök Wen Jiabao is oda utazott és személyesen felügyelte a mentési munkálatokat. Azt is nagyon nagyra értékelem, hogy a média szabadon és reálisan tudósíthatott a tragédiáról és annak következményeiről.

2008-ban, amikor egy hasonló földrengés sújtotta Szecsuánt, a kínai központi és helyi kormányzati vezetők valamint a hatóságok nagyban segítették a sajtó szabad hozzáférését az eseményekhez, ezzel szabadabb utat nyitottak a nemzetközi segélyszervezeteknek a segítségnyújtásban. Üdvözöltem ezeket a pozitív lépéseket és remélem most is hasonló lesz a hozzáférés az információkhoz.

A tibeti emigráns közösség, lehetőségéhez mérten szeretne támogatást és segítséget nyújtani  a menésben. Reméljük képesek lesznek megtalálni a megfelelő  csatornákat a lehető leghamarabb.

Két éve, amikor  Sichuant sújtotta a borzalmas földrengés szerettem volna meglátogatni az érintett területeket, hogy együtt imádkozhassak velük, de sajnos ez a találkozás nem jött létre. Azonban, Tajvanra, amikor tavaly ott egy kegyetlen tájfun tombolt, meg tudtam látogatni az érintett családokat és tudtam velük együtt imádkozni az áldozatokra emlékezve, azokra akik meghaltak a katasztrófában. Nagy boldogság töltött el, hogy némi vigaszt tudtam nyújtani az érintett személyeknek és hogy valami valóban hasznosat csináltam.

Mostani földrengés helyszíne, Kyigudóban  (kínai: Yushu), Qinghai tartományban fekszik és ez éppen az a terület, ahol a néhai Pancsen Láma és én születtem. Nagyon kívánatos lenne a helyszínre utaznom, hogy enyhítsem nagyon sok ember szenvedését.

Végezetül kérem, hogy a kormányok, a nemzetközi segélyszervezetek és más szervezetek nyújtsanak segítséget az érintett területeknek, hogy a családok és az életben maradottak újra kezdhessék az életüket. Ugyanakkor felhívom a figyelmet, hogy a túlélők ismerjék fel a katasztrófa valódi okait, a történések karmikus hátterét valamint azt is, hogy ebből a balsorsból tanulva pozitív gondolkodást sajátíthatunk el, megtartva a reményt a bátorságot és gyakorolva a küzdelmet helyreállítani a jövőbe vetett hitünket. Még egyszer megismétlem, mindannyian imádkozzunk azokért, akik életüket vesztették, valamint azokért is, akik túlélték
ezt a rettenetes katasztrófát.

A
Dalai LámaHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb