Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ngawang Sangdrolt, az ismert tibeti politikai foglyot szabadlábra helyezték a Bush – Jiang találkozó elõtt

2002. október 17.

Ngawang Sangdrol, az egyik legközismertebb tibeti politikai fogoly és a kínai hatóságok által leghosszabb ideje fogva tartott nõi politikai fogoly, ma kiszabadult a börtönbõl. Sangdrol büntetése 2011-ben járt volna le.

„Ngawang Sangdrol szabadon engedése az emberi jogokért küzdõk számára jelentõs gyõzelem” – jelentette ki John Ackerly, a Nemzetközi Mozgalom Tibetért elnevezésû szervezet elnöke. „De bármennyire örvendetes ez a mai és az eddigi szabadon bocsátások, Bush elnöknek ragaszkodnia kell ahhoz, hogy ez a néhány nagydobra vert szabadlábra helyezés nem helyettesítheti a kínai vezetés egyértelmû kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy a tibeti problémát a Dalai Lámával való megegyezés útján rendezze” – mondta Ackerly.

„A Jiang elnökkel tervezett jövõ heti találkozón Bush elnöknek arra kell törekednie, hogy lényeges változások történjenek a Tibettel kapcsolatos kínai politikában” – folytatta Ackerly. „Végsõ soron mind a tibeti, mind a kínai emberek érdekét a Dalai Lámával történõ párbeszéd szolgálná.”

Sangdrol szabadon engedése egy héttel azelõtt történt, hogy sor került volna a kínai elnök, Jiang Zemin és Bush amerikai elnök találkozására a texasi Crawfordban, és része annak a nemrég megkezdett kampánynak, melyet Kína azért indított, hogy megváltoztassa a Tibet kínai megszállásáról kialakult képet, melyet évtizedes brutalitás jellemzett.

Indiai források közölték, hogy Sangdrol ott élõ rokonai számítottak szabadon engedésére, de nagyon aggódnak az egészsége miatt. Bár a jelentések arról szóltak, hogy rossz egészségi állapotban van, Sangdrol szabadlábra helyezését jó magaviseletével indokolták, nem pedig egészségi állapotával, mint ahogy más politikai foglyok esetében.

Amikor megkérdezték, hogy miért jó magaviselete miatt, és miért nem egészségi állapota miatt helyezték Sangdrolt szabadlábra, a nemrég szabadult Takna Jigme Sangpo, a leghosszabb ideig fogva tartott tibeti politikai fogoly azt válaszolta, hogy véleménye szerint a kínai kormány „megpróbál a többiekre befolyást gyakorolni – tehát ez nem azt jelenti, hogy Sangdrol megváltoztatta volna viselkedését vagy véleményét”.

A börtönben Sangdrol Tibet szabadságának bátor szószólójaként szerzett hírnevet. 1977-ben született, és elõször 1987-ben, 10 éves korában zárták börtönbe, majd 13 éves korában ismét bebörtönözték, s ekkor 9 hónapig tartották fogva anélkül, hogy hivatalosan vádat emeltek volna ellene. 1992-ben ismét börtönbe zárták, mert békés demonstrációval tiltakozott a kínai uralom ellen. Azért került a nemzetközi figyelem középpontjába, mert büntetését több alkalommal is meghosszabbították.

Sangdrol és néhai édesapja, Namgyal Tashi is többször került a Tibet függetlenségéért folytatott demonstrációik miatt 1992 és 1999 között a Drapchi börtönbe, amely a foglyokkal szembeni kíméletlen bánásmód miatt vált hírhedtté.

Lodi Gyari, Õszentsége, a Dalai Láma különmegbízottja a szabadon bocsátással kapcsolatban elmondta: „Üdvözöljük Ngawang Sangdrol szabadlábra helyezését, mivel az õ esete egyike volt azoknak, amelyeket a közelmúltban a kínai vezetéssel való megbeszéléseken különbözõ szinteken felvetettünk.” Gyari azt is elmondta, hogy reméli: Sangdrol azonnali orvosi vizsgálatban és kezelésben részesül, akár Kínában, vagy szükség szerint bárhol máshol.

Sangdrol ügyével az Egyesült Államok kongresszusa, a francia kormány, az Európai Parlament és sok más szervezet is foglalkozott. A szabadlábra helyezés hírét John Kamm, a san franciscói központú Dui Hua Alapítvány jogvédõ szervezet elnöke jelentette be ma reggel.

1994-ben Sangdrol és 13 másik tibeti szerzetesnõ titokban felvételt készítettek, amelyen Tibet és a Dalai Láma tiszteletére dalok és versek hangzottak el. Miután a felvételeket kicsempészték a börtönbõl, Sangdrol büntetését hat évvel meghosszabbították.

 

További cikkek:

Webgalamb