Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ngawang Sangdrol nyilatkozata

2003. április 9.

„Meghatódtam a túláradó szeretettõl és támogatástól” - mondta Ngawang Sangdrol április 9-én Washingtonban a tiszteletére tartott fogadáson, amelyet a Nemzetközi Kampány Tibetért adott.

Paula Dobriansky, helyettes államtitkár, az USA Külügyminisztériumának tibeti ügyekért felelõs koordinátora, Lorne Craner, az USA demokráciáért, emberi jogokért és foglalkoztatásért felelõs helyettes államtitkára, T. Kumar, az Amnesty International ázsiai és csendes-óceáni térségért felelõs jogvédelmi igazgatója, a Diákok a Szabad Tibetért és a Fõvárosi Tibeti Egyesület képviselõi vettek részt ezen az eseményen.

A nyilatkozat teljes szövege:

Üzenet a tibeti honfitársaknak és a Tibettel szimpatizálóknak (tibeti nyelvrõl fordított szöveg)

Mióta megérkeztem az Egyasült Államokba a szabad világban élõ tibeti honfitársaim és a Tibettel szimpatizálók elhalmoznak szeretetükkel és támogatásukkal.

Az elmúlt pár napban a legnagyobb gondom az egészségem volt, és az orvosok elkezdték a kivizsgálásomat. Nagyra értékelem a Nemzetközi Kampány Tibetért közbenjárását, hogy ezt elintézte számomra.

Idõbe telik, amíg hozzászokom ehhez az új, szabad légkörhöz. Ez azért van, mert egy önkényuralmi rendszerben nõttem fel, és 11 éven át teljesen meg voltam fosztva a szabadságtól a börtönben. Meg vagyok hatva attól az érdeklõdéstõl, amit a nemzetközi közösség tanúsít irántam. Nem tekintem magam különbnek másnál. Azt tettem, amit mindenki más tenne, aki magát campa-evõ tibetinek tekinti, ha a közössége meg van fosztva a méltóságától és a megbecsüléstõl. Egyetlen tibeti sem tudja elfogadni páratlan vezetõnknek, Õszentségének, a Dalai Lámának a megtagadását, vagy az alapvetõ jogainktól való megfosztottságot. Azonban a politikai helyzet és az elnyomás nem teszi lehetõvé Tibetben, hogy a tibetiek kimutathassák az igazi érzelmeiket.

A legfõbb vágyam, hogy audenciát kaphassak a Dalai Lámától, amilyen hamar csak lehet. Boldogság töltött el, amikor megtudtam, hogy Õszentsége jó egészségnek örvend. Örömmel értesültem arról, hogy jókívánságokat kaptam az emigráns tibeti kormány hivatalnokaitól, valamint tibeti szervezetektõl és magánszemélyektõl.

Mélyen megérintett, amikor megtudtam, hogy sok magánszemély, szervezet és kormány – különösen az amerikai, a francia és a svájci –, mennyit dolgozott a szabadon bocsátásomért. Nagyon jól tudom, hogy a nemzetközi nyomás hatására engedtek ki a szabad világba gyógykezelésre, és ezért élvezhetem a szabadságot. Még akkor is, ha élvezem ezt a szabadságot, sokat gondolok más tibeti politikai foglyokra – beleértve Phuncog Nyidron szerzetesnõt is –, akik kínai börtönökben sínylõdnek. Legfõképpen az érdekel engem, hogy hiteles információt szerezzek a kínai börtönökben lévõ foglyok állapotáról. Elhatároztam, hogy megteszek minden tõlem telhetõt a kiszabadításuk érdekében, hogy õk is élvezhessék a szabadságot, csakúgy, mint én. A nemzetközi közösséghez fordulok, hogy járjon közben a kiszabadulásuk érdekében.

Imádkozom, hogy Õszentsége, a Dalai Láma erõfeszítései, melyek a tibeti probléma megoldására irányulnak, hamar eredményre vezessenek. Követni fogom Õszentsége tanácsait, hogy a lehetõ legjobban járuljak hozzá a tibeti kérdés igazságos rendezésére vonatkozó óhajainak beteljesedéséhez. A tibeti emberek Tibetben nagyon várják azt a napot, amikor láthatják szeretett vezetõjüket visszatérni szülõföldjükre, méltósággal, szabadon és megbecsülésben.

Ngawang Sangdrol
Washington, D. C.
A 2130. királyi tibeti év második hónapjának hetedik napján
2003. április 9.

 

További cikkek:

Webgalamb