Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az őslakó/HUN/ENG

The man from Earth
amerikai játékfilm/magyarul beszélő/ 87 perc
rendező: Richard Schenkman
2007

Az őslakó
The man from Earth
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 87 perc, 2007

rendező: Richard Schenkman
forgatókönyvíró: Jerome Bixby
operatőr: Afshin Shahidi
zene: Mark Hinton Stewart
vágó: Neil Grieve

szereplők:
William Katt (Art)
John Billingsley (Harry)
Ellen Crawford (Edith)
David Lee Smith (John Oldman)
Tony Todd (Dan)

TibetPress
A film egy szobában játszódik, ahol a helyi egyetem egyik távozó munkatársát búcsúztatják a kollégák. A hat tudós, és egy diáklány, a nézővel együtt egy alternatív elmesélését kapja az ember fejlődésének a kőkortól kezdve egészen napjainkig. Az egészet allegorikusan is fel lehet fogni, de a film alapvetően egy kézzelfoghatóbb valóság szintjén marad. Megjelennek a fontosabb fordulópontok, történelmi események és személyek, Hamurabitól, Buddhán és Krisztuson át egészen korunkig.  A történet fontos része a buddhizmus és a kereszténység – és kisebb mértékben más vallások – alapjainak, tanításainak összehasonlítása. Mind ezek mellett, a mindig újraszülető ember és emberi tudat reinkarnációs fejlődéségének hosszú sora is szóba kerül, legfőképpen a spirituális tanítók és történelmi alakok  életeinek bemutatásával.
TibetPress

port.hu
Egy zseniális ötleten alapuló tudományos-fantasztikus történet, amely azonban nem a megszokott speciális effektusokra támaszkodik, hanem végig egy szobában játszódik, és a szereplők közti párbeszéd erejére sodorja magával a nézőket. Egy kis amerikai egyetem egyik professzora, John Oldman tíz év után úgy dönt, hogy tovább áll, kollégái azonban ragaszkodnak hozzá, hogy elbúcsúztassák, és hogy magyarázatot kapjanak távozására. A magyarázat, amit kapnak, azonban próbára teszi tudásukat. Oldman egy olyan történettel áll elő, amely a végletekig teszteli a vele beszélgető régész, antropológus, történész, biológus, pszichiáter és bibliaszakértő tudását. Amolyan gondolatkísérletről van szó, amit a játékosabb természetű emberek nemcsak gyerekkorukban játszanak. Mi lenne ha… Tegyük fel, hogy… És ha belemegyünk a játékba, az emberiség történelmét új szemszögből fogjuk látni.

A hat tudós, és egy diáklány, a nézővel együtt egy alternatív elmesélését kapja az ember fejlődésének a kőkortól kezdve egészen napjainkig. Az egészet allegorikusan is fel lehet fogni, de a film alapvetően egy kézzelfoghatóbb valóság szintjén marad. Megjelennek a fontosabb fordulópontok, történelmi események és személyek, Hamurabitól, Buddhán és Krisztuson át, Kolumbuszig és Van Goghig, de a vámpírok létezésének kérdése is felvetődik. (A történet alapja állítólag egy erdélyi legendára épül, a kevéssé ismert Krim Rosü legendájára.) A történet fontos része a buddhizmus és a kereszténység – és kisebb mértékben más vallások – alapjainak, tanításainak összehasonlítása. Az ortodox hívők hitét sérthetik, esetleg alapjaiban megrázhatják a felkínált alternatív magyarázatok, legalábbis így jár a filmbeli bibliaszakértő nő is.

A forgatókönyv közel sem tökéletes, egy igazi tudós valószínűleg nem ingana meg a hallottaktól, nem tudományos erejű minden magyarázat, de nem is ez a lényeg. Modern meséről van szó, mely bár tudományos mese, azért mint a mesék általában, ez is az ismerős valóságba vetett hitünk teljes felfüggesztését kívánja meg tőlünk. Intellektuálisan túlművelt embereknek talán nem elég kifinomult a film tudományos része, amiről csak annyit, hogy időnként nem áll messze az olyan szofisztikáltságtól, mint hogy a főszereplő neve – az angol jelentéshez hűen – valójában egy idősebb embert rejt.

A forgatókönyv szerzője több Star Trek epizódot is írt, és három színész is ismerős lehet ugyanebből a sorozatból. Nagyon alacsony költségvetése ellenére a gyors internetes elterjedése tette világszerte ismertté és népszerűvé. A film végén még van egy-két csavar, ami már-már elengedhetetlen, hogy a közönség friss gondolatokkal hagyhassa el a mozitermet, még egyszer újraértékelhesse a látottakat, melyek jelen esetben leginkább hallottak. A film nehézségei ellenére, egy igazán üdítő gondolatkísérletben lehet részünk, ha belemegyünk a film által javasolt játékba…
Péli Péter
esztéta/Sambhala

Webgalamb