Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

KÉT KÖNYV BEMUTATÓJA
VÉG CSABA könyvei
MESÉK ÚTJA - MESÉK KÚTJA és
TABULA SMARAGDINA és az EGY NYELVE
2018. december 14./péntek 18.30
helyszín/Sambhala Tibet Központ
Budapest I. Attila út 123.  11cs

Informatikus-matematikus. Tíz évet tanított a Debreceni Egyetemen, közben rendszertudománnyal, információ-reprezentációval, kibernetikával kapcsolatosan kutatott. "Software-architect"-ként, vezető fejlesztőként informatikai rendszerek készítésében vesz részt.

Kezdettől fogva foglalkozott filozófiával (episztemológia), kultúrtörténeti jelenségekkel, valamint műalkotások pszichológiai és mitológia vonatkozású szimbólum-elemzéseivel.

Veres Károllyal kidolgozott módszerükkel (Leuner "Katatív Imaginatív Pszichoterápia" alapján a gondolkodás különböző eszközökkel történő "elmélyítése", mellyel "be lehet lépni" a műalkotásokba) filmklubbot, meseelemzés-szemináriumokat, illetve műalkotásokkal való "játékokat" vezettek. A módszerrel a történetek, az alkotások így személyessé válhatnak, tapasztalataik szinte megéltségként átélhetők, így birtokába juthatunk élethelyzeteinkre vonatkozó reflexióknak, problémáink átfogó megértésének.

A "Mesék útja - mesék kútja" könyv kilenc magyar és egy szász népmese elemzését tartalmazza, amelyek többsége A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tartott féléves foglalkozás témája volt.

Az "elemzés" során egyes kulcsjeleneteknél megállva kövekkel, figurákkal, párnákkal, aprópénzzel, kártyákkal (sőt, esetenként csokikkal) reprezentálva a helyszíneket, szereplőket és fogalmakat "be lehet kerülni" a mese világába, meg lehet érteni a különösnek tűnő részletek jelentését és jelentőségét.

Mivel esetenként a Tarot Nagy Arkánumai, illetve a magyar kártyák is a mesékkel való "játék", a gondolkodás "elmélyítésének" az eszközeivé váltak, így a könyv azok szimbólumainak részletes elemzéseit is tartalmazza.

A "Tabula smaragdina és az Egy nyelve" kötet a rejtélyes Smaragdtábla értelmezése regény, illetve dialógus formában. A beszélgetés során kibontakozik egy kultúrtörténeti panoráma az alkímia korai éveiről és kapcsolatával bizonyos antik görög filozófiai rendszerekkel.

A könyv megmutatja a Smaragdtábla alapkoncepcióinak filológiai eszközökkel bizonyítható eredetét, valamint az alapján felvázol egy szakrális tárgyat előállító lehetséges műveletsort. Ezekből kiindulva végigköveti, hogy milyen félreértések során alakulhattak ki a korai alkímia koncepciói, így a bölcsek köve, a materia prima, az opus magnum. Mit jelenthet a "teleszma", a "Nap műve" és a csodákat teremtő Egy? Mi rejtőzhet a tábla rejtélyes szavai mögött, milyen műveletsorozat és milyen világnézet?

Webgalamb