Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

Vancsó Zoltán
ÁLOMVÖLGY

Az üresség felfedezése
Egy fotókiállítás a mozivásznon

2013. május 23./csütörtök/19.00

magyar, kísérleti fotófilm
Koncepció, fotó, vágás: Vancsó Zoltán
Zene: Tius és Vancsó Zoltán
Producer: Vancsó Zoltán
helyszín: Sambhala Tibet Központ

hozzájárulás: 1200Ft

alomvolgy_plakat-epochaweb.jpgVancsó Zoltán fotográfus elkészítette a világ első, egész estés, moziban vetített fotófilmjét. Ez a szöveg és történet nélküli, kizárólag fotókból és a hozzájuk komponált zenéből álló meditatív alkotás belső utazásra invitálja a nézőket. A tíz epizód alatt a városból autón kimenekülve, misztikus fények és fák között, több évszakon keresztül bolyongva, Vancsó Zoltán képekké varázsolja az erdő láthatatlan lelkét. A sorozatot nézve végül eljutunk az ürességig, a belső harmónia világába, ahol az elmének már nincsen hatalma felettünk. A fotófilm egyik erénye, hogy képes kikapcsolni az elmét, ezáltal teljesen új, a megszokottól eltérő módon nyújt élményt. A magyar, osztrák, román és szlovén helyszíneken készült impresszionista festményeket idéző fotográfiák egy sajátos bemozdulós technika eredményei.

vancso_zoltan_erdo-web.jpgVancsó Zoltán a hazai fotográfiai élet kiemelkedő alakja, számos díj és elismerés birtokosa. (André Kertész, Balogh Rudolf, Pécsi József stb.) 2005-ben készül el Sóhajtenger – Kuba címmel első slide show-ja, amely a fotográfia történetében először a hazai filmforgalmazásba is bekerül: nagy sikerrel vetítik a mozikban Wim Wenders: Kívül tágasabb című filmje előtt hat perces alkotását. 2010-ben az EISA Maestro Fotópályázaton elért első helyezésének köszönhetően a Fotó-Videó Magazin az Év fotósa címet ítéli oda neki. 2011-ben az on-demand könyvkiadás vezetőjének, a Blurb-nek nemzetközi fotókönyv pályázatán (Photography Book Now 2011) két díjat is elnyer, egy szakmai és egy közönségdíjat. Vancsó céltudatosan és igényesen tárja műveit időről időre a közönség elé; 1995 és 2012 között 36 önálló és 20 csoportos kiállítása volt neves magyar és külföldi galériákban. 2002-től 2012-ig 13 önálló fotóalbuma jelent meg.

void01web.jpgAz Álomvölgy filmzenéje Tius és Vancsó Zoltán közös alkotása, Tius eredeti zenéjének felhasználásá-val. A magyar zenei élet rendhagyó alakja Tius: sötéten gyönyörű kompozíciói könnyen felismerhetők. A megvalósításban szerzőként, hangszerelőként és előadóként is közreműködött. A fotófilm kép és hang elválaszthatatlan egysége, és ebben rejlik az ereje. Az Álomvölgy nem más, mint egy zenével kísért fotókiállítás a mozivásznon.

A fotófilm weboldala: www.alomvolgy.info
Nemzetközi cím: Landslides – Exploring the Void
Hossz: 68 perc
Hang: DTS, Dolby Digital

Vetítési mód: Blu-ray
bemutató: 2013. május 23./csütörtök/19.00
helyszín: Sambhala Tibet Központ

A filmről...
A tudat természetéről kevés ismeretünk van. A tudósok többsége még a létezésének lehetőségét is tagadja. A köznapi kultúrában sem játszik szerepet: senki nem énekel róla, egyetlen színdarabban és televíziós műsorban sem jelenik meg. Abban nevelkedünk, hogy kizárólag azt fogadjuk el valóságosnak, amit érzékszerveinkkel érzékelni tudunk. Ennek ellenére néha belepillanthatunk a tudat természetébe. Felidézheti egy dallam, az a nyugodt boldogság, amely a természetben járva születik bennünk, de akár egy hétköznapi esemény is. Részese lehetünk az élménynek, amikor a szállingózó hópihéket nézzük, vagy a hegy mögött lenyugvó napot, vagy amikor beragyog egy furcsa fénysugár a szobánkba. Ezek a békés és áldott pillanatok mindannyiunkat meglátogatnak, s furcsamód velünk is maradnak.
Néha, ha csak félig is, megértjük ezeket a pillanatokat, de a modern kultúra nem biztosít keretet, amelyben elhelyezhetnénk őket. Ahelyett, hogy bátorítást kapnánk ezen élményeink mélyebb feltárására, inkább arra kapunk biztatást, hogy ne vegyünk tudomást róluk. Talán ez a modern civilizáció legsötétebb és legzavaróbb tényezője – az, ahogy nem hajlandó tudomásul venni, hogy kik is vagyunk valójában. Félünk, hogy felismerjük, létezik más valóság is. Mivé tenné ez a felismerés egész eddigi életünket? Hogyan viszonyulnának barátaink felfedezésünkhöz? Mit kezdenénk új tudásunkkal?
Az Álomvölgy sorozatom képeit ezek a gondolatok inspirálták. Az elmúlt években egyik fő elfoglaltságommá vált, hogy láthatóvá tegyem az erdők csendben jelenlévő, láthatatlan lelkét. Nem volt nehéz dolgom, a képek szinte maguktól készültek. Gyakran éreztem úgy, ők találtak meg engem. Húsz évnyi autonóm riportos tapasztalattal a hátam mögött váratlanul egy olyan misztikus világot fedeztem fel – távol a megszokott fotós \"terepeimtől\" –, amelynek nincs közvetlen köze korábbi alkotói stílusomhoz, mégis abból táplálkozik. Eddigi legizgalmasabb vállalkozásomnak tartom az Álomvölgy projektet, amely szeptember 20-től egy egész estés fotófilm formájában tekinthető meg a budapesti Művész és Toldi mozikban.
Az alomvolgy.info weboldalon további gondolatokat olvashattok az ürességről, elárulom, milyen technikával értem el ezeket az impresszionista hatásokat, megnézhetitek az előzetest és megismerkedhettek a fotófilm (társ)zeneszerzőjével. Valamint él egy vendégkönyv is! :)
Tartalmas utazást kívánok mindenkinek!
Vancsó Zoltán

Webgalamb