Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Utazás Indiába

A Dalai Láma üzenete: 
„Évente egyszer menj olyan helyre, ahol még nem voltál.”
2012. március 3.-11. 

Akit egy kicsit is érdekelnek az Indiában keveredő vallások és kultúrák, annak ez a program kötelező. Dharamsalában alkalmunk lesz találkozni a tibeti buddhizmus két legfőbb vezetőjével: a Karmapa személyesen fogadja csoportunkat és részt veszünk Őszentsége a 14. Dalai Láma tanításán. Belevetjük magunkat a vakítóan színes karneváli forgatagba a hinduk tavaszköszöntő fesztiválján. Amritsarban, a szikhek birodalmában megnézünk egy tradicionális szertartást és megcsodáljuk a fenséges Aranytemplomot. Megcsodáljuk India legkülönlegesebb városát, Chandigarht, ami modern épületeivel és hatalmas parkjaival akár Európában is lehetne. Mindeközben részt vehetünk masszázson, jógán, meditáción és egy asztrológus mester elkészíti a horoszkópunkat.

Részvétel csak limitált létszámban lehetséges!

1. nap: Budapest
Budapestről Delhibe repülünk.


2. nap: Delhi
Érkezés Delhibe menetrend függvényében. A szállodában elfoglaljuk szobáinkat, kis pihenés után, ha időnkbe még belefér, elkezdjük városnéző programunkat. Megnézzük az UNESCO Világörökségbe tartozó Qutub-komplexumot, melynek - szó szerint - legkiemelkedőbb építménye a vörös homokkőből és márványból épült, 72,5 méter magas minaret, tetejére 379 lépcső vezet fel. Ez a legmagasabb minaret Indiában, építését 1199-ben kezdték el, talán a legkiemelkedőbb és legszebb példája az indo-iszlám építészeti jegyeknek. A minaretet a komplexumot alkotó számtalan középkori épület és rom veszi körül. Később a nyüzsgő Dilli Haat bazárba látogatunk, a hatalmas területen fekvő piacon mindent megtalálunk, amit Indiában érdemes megvenni. Kézzel szőtt kelméket, selymet, gyapjút, ezüstből és más fémből, gyöngyökből készült ékszereket, mesterien megmunkált faragásokat találhatunk itt. A bazárt úgy alakították ki, hogy a különböző régiókból érkező árusok egy csoportban kínálhassák portékáikat, így megismerhetjük India különböző tartományainak népművészetét. Egy piacról természetesen nem hiányozhatnak az ételek sem, és az illatos fűszerekből is van választék bőven. Ha időnk engedi a main napon még megnézzük a szikh szentélyt, a Bangla Sahib Gurudwara-t, mely a legkiemelkedőbb ilyen építmény Delhiben. Gurdwarák szerte az országban találhatóak, sőt, a világ olyan városaiban is, ahol nagyszámú szikh közösség él. Hogy a hívek messziről is megtalálják ezeket a templomokat hosszú, selyemmel körbetekert zászlórudak állnak az épület előtt, melyeken a Nishan Sahib, a háromszög alakú, címerrel ellátott zászló leng. Az épület már messziről felismerhető ezekről a jellegzetes zászlórudakról és az arannyal bevont ragyogó kupolájáról. A nap végén visszatérünk a szállodába, majd részt veszünk az érkezésünk tiszteletére rendezett vacsorán.


3. nap: Delhi-Chandigarh
Reggeli után ismét elvegyülünk Delhi forgatagában, hogy olyan látnivalókat fedezzünk fel, melyek egy átlagos városnézésben általában nem szerepelnek. Meglátogatjuk az UNESCO Világörökségbe tartozó impozáns épületet, a mogul császár Humayun tiszteletére épített síremléket. A gyönyörű, vörös homokkőből épült kupolás palotát Humayun felesége, Hamida Begum építtette 1562-ben, tervezője egy perzsa építész, Mirak Mirza Ghiyath volt. Később az asszonyt is itt, férje mellett temették el. A palotát egy gyönyörű perzsa-kert veszi körül. Ezután megcsodáljuk az Akshardham Templomot, mely Delhi sok látnivalójával ellentétben nem a mogulok uralkodásának idejéből maradt ránk, hanem napjainkban épült. A hindu vallási és kulturális központot 7000 mester, építész, kőfaragó, kőműves és 3000 önkéntes munkája hozta létre mindössze 5 éve alatt, és 2005 novemberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A hatalmas komplexumban kiállításokat, színházi előadásokat lehet megcsodálni, lehetőség van hajózni a közeli Yamuna folyón, vagy sétálni a csodálatos indiai kertben. Később a rendkívül érdekes, ám oly kevéssé ismert látványosságot, a Jantar Mantar-t fedezzük fel. II. Jai Singh maharadzsa 1727 és 1734 között öt csillagászati megfigyelő központot épített közép-nyugat Indiában. A delhi csillagvizsgálóban 13 különös építmény található, melyek mind más és más csillagászati jelenség megfigyelésére és azok mérésére alkalmasak. Ha időnk engedi még riksán utazva ellátogatunk a 17. században épült, Ó-Delhiben található Chandni Chowk piacra. Este a vasútállomásra indulunk, hogy még elérjük a Chandigarhba induló vonatot. Érkezés után a szállodába megyünk, elfoglaljuk szobáinkat és elfogyasztjuk vacsoránkat.


4. nap: Chandigarh-Dharamsala
Reggeli után városnézésre indulunk Chandigarhban. A város a világ egyik legjelentősebb építészeti és várostervezési kísérletének színterévé vált mintegy hatvan évvel ezelőtt, amikor a világhírű svájci-francia származású építész Le Corbusier munkatársaival a modern építészet Mekkáját alkotta meg itt. A gondosan, modern vonalak mentén tervezett és épült város Indiában teljesen egyedülálló. A városnézés során megnézzük a Kőkertet, melynek létrejötte mesébe illő. Az itt található szobrokat egy kormánytisztviselő kezdte el készíteni szabadidejében1957-ben, a város körül gyűjtött törmelékből, kidobott építőanyagból, leginkább kerámiából, csempéből. Nek Chand egy olyan völgyben kezdet el építeni szobrait, ahová természetvédelmi terület révén semmilyen építményt nem lett volna szabad felhúzni. 18 éven át titokban dolgozott, addigra a beépített terület közel 50.000 négyzetméternyi volt, melyet elborítottak az embereket és állatokat ábrázoló fura figurák. Amikor a hatóságok felfedezték a művét úgy tűnt, lerombolják a szobrokat, végül a város lakossága Chand mellé állt és a parkot nyilvánosan látogathatóvá tették, az építő pedig teljes munkaidőben folytathatta a szobrok készítését, melyhez segítségül anyagi támogatás és 50 fős csapatot is kapott. Azóta a parkot évi 12 millión látogatják meg. Később megnézzük a közeli Sukhna tavat, melyet a várostervezés során hoztak létre. A mai napon még egy kb. 6 órás utazás vár ránk Dharamsalába. Érkezés után elfoglaljuk egyszerű szállásunkat a Dalai Láma városában.


5. nap: Dharamsala-találkozás Őszentségével, a Karmappával
Reggeli után lehetőségünk lesz részt venni egy meditációs gyakorlaton, melynek során elsajátíthatjuk az elme kikapcsolásának eme ősi módját. Ebben segítségünkre lesz egy gyakorlott mester, akitől néhány jóga mozdulatot is elsajátíthatunk. Ezután városnézésre indulunk a tibeti buddhizmus indiai központjában. A külvárosba, Mcleodganjba indulunk, ahol megnézzük az Őszentsége a Dalai Láma Templomot, mely közvetlenül Őszentsége rezidenciájával szemközt található. A templom napkeltétől napnyugtáig nyitva áll a látogatók előtt, százával érkeznek ide a hívek minden nap, hogy imádkozzanak. Meglátogatjuk a különösen szép Bhagsunag Templomot. A templom kertjében található egy szent medence, azt tartják róla, hogy ha a vizébe dobunk egy érmét és közben kívánunk valamit, az valóra válik. Ezután visszatérünk Dharamsala központjába ahol lehetőségünk lesz találkozni Őszentségével, a Karmapával. A Karmapa Tibet első számú, tudatosan újraszülető lámája, megvilágosodott lényként, azaz buddhaként születik a világra, adományozott nevének jelentése „a cselekvés embere”. A Dalai Lámával ellentétben, aki vallási és politikai vezető is, a Karmapa kizárólag szellemi és gyakorlati vezető, az ő feladata, hogy tanításaival egy teljesen megvilágosodott buddha gyakorlati módszereit közvetítse a tanítványai felé. A találkozás különleges pillanatai után folytatjuk az ismerkedést Dharamsala látnivalóival. Meglátogatjuk a Norbulingka Intézetet, melynek feladata, hogy a tradíciókat megőrizve és továbbadva segítse az itt élő tibetieket, akik a központban gyakorolhatják hagyományaikat, tanulhatnak és dolgozhatnak. A központ próbálja összeegyeztetni a hagyományokat a modern világ vívmányaival, nemzetközi figyelmet irányít a tibeti értékekre és olyan környezetet hoz létre, melyben a tradicionális tibeti családi értékek megóvhatóak. A központban kertek, múzeumok és templomok találhatóak, kézműves műhelyek és galériák, ahol a tibeti művészek által készített munkák láthatók. Megnézzük a babamúzeumot, ahol 150 különböző tibeti viseletbe öltöztetett baba van kiállítva, és vásárolhatunk a központ boltjában, olyan különleges kincsekre lelhetünk itt, mint kézzel festett selyem faliképek vagy párnahuzatok és ágytakarók. Megkóstolhatjuk a helyi egyszerű fogásokat és tradicionális módon készített teát is az itt található Norling Caféban. A nap végén visszatérünk a szállodába.


6. nap: Dharamsala - Őszentsége a Dalai Láma nyilvános tanítása -Holi fesztivál
Reggeli után részt veszünk Őszentsége a 14. Dalai Láma nyilvános tanításán. Talán nincsen olyan ember a Földön, aki ne tudná, ki az a Dalai Láma, vagy legalább egy képet ne látott volna a mindig mosolygós, jóságos tekintetű öregúrról. A Dalai Láma a tibeti buddhizmus gelukpa iskolájának legmagasabb rangú tanítója, szellemi és politikai vezető. 1959-es száműzetése óta él Indiában, amikor is az egyre erősödő kínai nyomás hatására úgy tartotta jónak, hogy elhagyja Tibetet. Dharamsalában működik a száműzött tibeti kormány is. Őszentsége rendszeresen tart nyilvános tanítást és beszédet itt és más városokban, Indiában és szerte a világban, minden találkozás vele különleges, spirituális élmény. A tanítás után a helyiekkel együtt belevetjük magunkat a Holi fesztivál forgatagába. Ez a fesztivál a hinduk legnagyobb eseménye az évben, mellyel a tavaszt köszöntik, a színek fesztiváljának is nevezik és nem véletlenül. A fesztivál rendkívül látványos, hiszen az emberek mind az utcára tódulnak ahol ragyogóan élénk, zöld, sárga, piros, lila, kék, narancs színű porral szórják be és színesre festett vízzel locsolják egymást és magukat. Ezt a fesztivált minden hindu közösség megtartja, függetlenül attól, hogy merre élnek a világban, de természetesen a legragyogóbb, leggyönyörűbb Indiában lesz. Egy helyi családhoz megyünk vendégségbe, ahol csatlakozhatunk a zenés táncos önfeledt ünnepléshez, és megkóstolhatjuk a tradicionális ételeket. Aki szeretné, annak egy indiai asztrológus elkészíti a horoszkópját, ehhez azonban szükség lesz a születési helyre és dátumra, illetve a lehető legpontosabb születési időre is. A nap végén visszatérünk szállásunkra.


7. nap: Dharamsala-Amritsar
Reggeli után részt veszünk egy rövid bemutatón, melynek során megnézhetjük, hogyan készülnek a hagyományos tibeti ételek, és mi is megtanulhatjuk elkészíteni őket. Ezután búcsút veszünk Dharamsalától és Amritsarba, az Aranytemplom városába utazunk, kb. 5-6 órás út vár ránk. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat a szállodában. Ha időnk és kedvünk engedi, ellátogatunk az Aranytemplomhoz, ahol megnézünk egy látványos szikh szertartást. Aki szívesebben pihenne inkább, az igénybe veheti a szálloda szolgáltatását, az ájurvédikus masszázst (külön fizetendő).


8. nap: Amritsar-Delhi
Reggeli után városnézésre indulunk a szikh fővárosban, Amritsarban. Megnézzük a csodálatos Aranytemplomot, mely a szikh vallás követőinek legszentebb helye. A legenda szerint ezen a helyen valamikor egy erdő volt, melyben egy tisztáson egy apró tó partján Buddha is eltöltött egy kis időt és az első szikh Guru meditált itt. Később az őt követő Guruk és követőik ide jártak meditálni, míg végül kialakult Amritsar városa és megépült az Aranytemplom. A templomnak 4 bejárata van, mely azt szimbolizálja, hogy itt szívesen látnak mindenkit, nem számít, hogy életének melyik útjáról érkezik. Valóban, a templomba beléphet bárki, nemtől, bőrszíntől, vallási hovatartozástól, életkortól függetlenül. Következő állomásunk Jallianwala Bagh, ebben a csodálatos kertben található egy fontos szikh szentély, és az Amritsar-i Mészárlás Emlékmű, mely az indiai szabadságharc legvéresebb eseményének állít emléket. Délután a repülőtérre indulunk és Delhibe repülünk. Érkezés után a szállodába megyünk, elfoglaljuk a szobánkat, majd megvacsorázunk.


9. nap: Delhi-Budapest
Korai ébresztő után a repülőtérre megyünk és hazautazunk. Érkezés menetrend függvényében.

Időpont: 2012. március 3.-11.
Részvételi díj: 299.900 Ft

Az ár tartalmazza:

- Nemzetközi repülőjegyek:
Budapest-Delhi
Delhi-Budapest útvonalakon
- 7 éjszaka szállás jó színvonalú, középkategóriás hotelekben
- 7 reggeli
- 7 vacsora
- jóga és meditáció az 5. napon
- vendégség egy indiai családnál ételkóstolóval, zenével
- látogatás Őszentségénél, a Karmapánál
- részvétel Őszentsége a 14. Dalai Láma tanításán
- valamennyi transzfer a program szerint
- magyar nyelvű idegenvezetés (Budapesttől Budapestig)
- angol nyelvű helyi idegenvezetés

Az ár nem tartalmazza:

- nemzetközi és belföldi illetékek: kb. 93.000 Ft
- belföldi repülő- és vonatjegy
Delhi-Chandigarh
Amritsar-Delhi 69.000 Ft
- belépők: 50 USD (kb. 11.500 Ft)
-indiai horoszkóp-készítés: 13.000 Ft
-ájurvédikus masszázs 30 USD helyszínen fizetendő (kb. 6900 Ft)
-kombinált BBP-sztornó biztosítás: 17.748 Ft (Mondial Assistance)
-egyágyas felár-lekérésre
-borravalók
-személyes kiadások

Szállás: jó minőségű, középkategóriás hotelekben, lakóhajón kétágyas, fürdőszobás szobákban.
Utazás: menetrendszerinti repülőgépjárattal, vonattal, taxival, busszal, melynek mérete a létszámtól függ

Az ár minimum 10 fő esetén, 230 HUF/ 1 USD, 305 HUF/ 1 EUR árfolyamig érvényes. Az ár-, időpont, programváltozás jogát irodánk fenntartja. Ez adódhat repülőjegy árának változásából, a menetrendváltozásból, devizaárfolyamok változásából.


Transocean Ltd.
Hungary
7100 Szekszárd, Széchenyi u. 23.
e-mail: transo@transocean.hu
Phone: 00-36-74414054
Fax: 00-36-74418805

 

 

Webgalamb