Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Time therapy és meditáció

Marek Kukulka vezetésével

2012.06.23./szombat/09.00-14.00
helyszín: Sambhala Tibet Központ
1012 Budapest, Attila út 123.
www.tibet.hu


Az úgynevezett time therapy (időterápia) kidolgozása Manuel Schoch (1946–2008) svájci misztikus gondolkodó nevéhez köthető. Az időterápia megkísérel kapcsolatot teremteni a pszichológia és a spiritualitás között.
A time therapy a következő tényeket tekinti kiindulópontjául:
• Mindenki a benne rejlő minőségi kvalitásokra fordítsa a figyelmét, ezerszer inkább, mint a gyengeségeire.
• A múlt szerepe nem oly kizárólagos fontosságú az ember életében, mint azt korábban gondoltuk.
• A jövőtől való félelem erösebben befolyásolja a tetteinket, mint azt korábban gondoltuk.
• A legtöbb betegség, főleg a lelki eredetűek, a kilátásaink hiánya miatt következik be.

A time therapy egyéni foglalkozások során és csoportos formában is történhet. Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik meg a meditáció iránt. A time therapy a meditáció három formáját alkalmazza: az aktív meditációt, az ún. szinkron meditációt és térben való gyógyítást.

A híres terapeuta, Marek Kukulka tobb mint húsz éven keresztül vett részt a Manuel Schoch vezette meditációs csoportfoglalkozásokon. Önök közül bizonyára sokan találkoztak már olyan meditációs oktatókkal, akik nem igazán rendelkeztek megalapozott elképzelésekkel magáról a meditációs folyamatról, ezért az ő óráikon meg-megjelentek a kevésbé fontos meditációs elemek is.  

Mi azonban koncentráljunk a lényegre, azaz kövessük Manuel Schoch útmutatásait. A legfontosabb kérdés mindig ugyanaz: hogyan hasznosítsuk a meditációt a mindennapi életünkben, megvalósítva a közvetlen kapcsolatot a test és a lélek között, beleértve a testi és lelki bajokat is anélkül, hogy a következő húsz évben távol-keleti kolostorban kelljen ülnünk a köldökünket bámulva. Ráadásul az ilyenfajta elszigetelődés során könnyen elveszíthetjük a kapcsolatot valóságos életünk számunkra olyannyira fontos eseményeivel.  
A múlt század 60-as éveiben kezdték el vizsgálni az agy működését a mediáció alatt, nevezetesen például az alfa hullámokat. Nos, ilyen kutatások folytak a Zürichi Egyetemen is. A PET- (pozitron emissziós tomográf) vizsgálatok tanulsága szerint a meditáció alatt a legjelentősebb aktivitásváltozás  a jobb agyféltekében történik.  Ez természetesen felveti a kérdést: mi a valódi funkciója a jobb agyféltekének?

Az agykutatás eddigi megállapításaiból arra lehet következtetni, hogy a jobb agyfélteke felelős az „orientációért”, ami magyarázat lehet például arra, amit klinikai vizsgálatok sora bizonyított, nevezetesen, hogy a depressziós betegek jobb agyféltekéje kevésbé aktív, mint bal. Hogyan is működünk? A jobb agyfélteke elraktározza és sok év múlva is felismeri az arcokat, felidézi a pillanatok érzelmeit, az illatokat, a hangulatokat. A bal pedig beszél róluk. A bal agyfélteke ilyenkor a jobb tolmácsa. A bal tervez, dolgozik, szórakozik, a jobb pedig észreveszi a naplementét, és újra meg újra megcsodálja. A bal átalakít, a jobb megőriz. A jobb a tengerparton sétál, a bal a hegyeket mássza meg. A bal meghódítja az ismeretlent, a jobb felfedezi.

A time therapy  kijelenti, hogy a problémát nem lehet megoldani a múlt manipulálásával. Mindannyiunkban megvan az a képesség és lehetőség, hogy megoldjuk az előttünk tornyosuló problémákat. Az időterápiás meditáció kézen fog bennünket, s átsegít a mélyben zúgó patak fölött átívelő pallón.

Az Anahita Jóga és Szellemi Központ több mint öt éve működik a főváros egyik legfrekventáltabb helyszínén, a pesti Falk Miksa utcában, nem messze a Duna-parttól. E központ számos híres tanitót és gyógyitót vonzott már Magyarországra a világ minden tájáról. A jógaközpont vezetője Szilasi Márta, aki théta konzulkens és transzperszonális légzésterapeuta. Ő a személyes tapasztalatait követve véli úgy, hogy a time therapy egy fontos és hasznos technika, melynek feltétlenül el kell jutnia az emberekhez. A világhírű terapeutával, Marek Kukulkával való személyes találkozás meghatározó élménye volt, és abban a pillanatban eldőlt a jövőbeni együttműködés.
Léteznek olyan dolgok a világon, melyeknek nincsenek kézzel fogható magyarázatai, még akkor sem, ha  a tudományt hívjuk segítségül. Gyakorló belgyógyászként  kezdetben nehéz  volt ezeket a dolgokat elfogadnom, ám a  Marek Kukulka mellett töltött idő azt mutatta, hogy át kell értékelnem a korábbi véleményemet. E terápiát azoknak a pácienseimnek ajánlottam, akik hajlandóak voltak alternatív kezelést is kipróbálni. Érdekes dolgokra derült fény, melyek felgyorsították a gyógyulás folyamatát. Ezen páciensek, használva a terapeuta egyénre szabott módszereit, nem csupán a testi gyógyuláson mentek keresztül, hanem  lelki-szellemi  gyógyulást is megtapasztalhattak.  Ezek következményei rövid és hosszú távon is hatottak a mindennapi életükre. A time therapy  módszereit bárki elsajátíthatja egy-egy tanfolyam keretében.

Jómagam belgyógyászként végeztem el a tanfolyamot, és ajánlom mindazoknak, akik tudatosan tenni szeretnének valamit önmagukért.

Dr. Davaadorj Selenge
belgyógyász-szakorvos


A szombati tanfolyam részvételi díja: 5.000Ft

Bővebb információkkal kapcsolatban érdeklődjetek a központban!
www.anahita-joga.hu
www.tibet.hu

Webgalamb