Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Tibeti jóga, álomjóga és energiameditációk

vezeti: Urgyen
minden kedden 19.00
helyszín: Sambhala Tibet Központ

"Sok ragyogás és tiszta gyönyörûség

Lángoljon föl a feltételekhez kötött létezésben,

Mely eredendõen teljes és tömörült fényként jelenik meg,

Lévén gyönyörteli egységtermészetû üresség."

- Tarab Tulku Rinpocse -

Az álom az alvás jógái Tibet nagy spirituális mestereinek, jógijainak egyik fõ gyakorlata. Miért? A tibeti jógik a megvilágosodás eléréséért gyakoroltak és gyakorolnak, hogy így minden lény javára válhassanak. Ezek a jógik úgy gondolják, hogy minél több idõt töltenek gyakorlással, jógával, vagyis meditációval, annál gyorsabban „elérhetik” a megvilágosodást. Az „elérhetik” azért nem helyes, mivel nincs mit elérni, már eleve megvilágosodottak vagyunk, de ha nem tartózkodunk a pillanatban, hanem egyszerre többféle dolgot cselekszünk, egyikre sem figyelve, nem tapasztaljuk megvilágosodott voltunkat. A meditációs gyakorlatok segítenek, hogy mindig tudatosak maradjunk a pillanatban, akár formálisan gyakorlunk, akár nem. Így életünk minden pillanata gyakorlássá válik, „formális és nem-formális meditációvá”. Igen ám, de ha nem tudunk alvásunk alatt, álmunkban tudatosak maradni, hogyan tudnánk akkor is gyakorolni, hogyan tudnánk akkor is a pillanatban tartózkodni?

Az álom és az alvás jógáival megtanuljuk, hogyan tudunk álmunkban tudatosak lenni, és így tetszésünk szerint gyakorolhatunk az álmainkkal. Ne tévesszük össze az álomjógát az álomfejtéssel. Ez utóbbit a tibetiek kulturális jellegûnek tartják. Az alvás jógájával, vagyis a tiszta fény jógájával megtapasztaljuk legbelsõ lényegiségünket, mely a ’buddhatermészetünk’, mely azonos minden lényben, és a világegyetem legfinomabb lényegisége is. E lényegiségünk megtapasztalásával, vele azonosulva, félelemmentessé válunk, hisz e lerombolhatatlan természetünknek nem tud semmi sem ártani. Ez nem kevés dolog, hisz életünk minden cselekedete a félelembõl táplálkozik. Mindent próbálunk megragadni, ami – úgy gondoljuk – „énünket” táplálja, és mindent el akarunk távolítani, ami veszélyezteti azt. Gondoljuk el, hogy mily vicces e hozzáállás, hisz ez az „én” nem létezik sehol. E lényegiség megtapasztalása által ezt megértjük.

Természetesen, az álom és alvás jógája által, a bennünk lévõ tudati lenyomatok felszabadításával, egészen másképp fogjuk tapasztalni ébrenléti állapotunkat is. Az ébrenléti állapot és az alvás állapota közötti különbség eltûnik, és az egész világot saját víziónknak tudjuk tekinteni, „felébredünk”.

Az álomjógához energiameditációkat és halálmeditációkat gyakorlunk. Az energiameditációk során a középsõ csatornával, energiaközpontokkal, színekkel végzünk gyakorlatokat, hogy finomabb energiánkat tapasztaljuk, és energiarendszerünket egyensúlyba hozzuk. Az egyik ilyen gyakorlat például a belsõ hõ gyakorlata, mely tummo néven a tibeti jógik körében igen népszerû. Ennek egyszerû, mindenki számára könnyen alkalmazható formáját is gyakoroljuk.

A halálmeditáció a halál folyamatának követése. A nyugati kultúrában is ismert, hogy a halálból visszahozott személyek bizonyos fényességet tapasztaltak. Miért? Halálunk folyamatában a minket és a világegyetemet alkotó elemek egymásba olvadnak, ezt tapasztaljuk. Sorban tapasztaljuk a föld, víz, tûz, levegõ elemek felolvadásának folyamatát, elérve a tér elem tiszta fényéhez. E meditáció által, így szintén megtapasztalhatjuk a fentebb már említett lényegiséget. A halál folyamata és naponta elalvásunk folyamata azonos, és a gyakorlás által e folyamatot is megtanuljuk lekövetni.

Így az álomjóga szebbé teszi életünket, és végsõ soron a megvilágosodáshoz vezet.

A gyakorlatokat tibeti Mestereitõl tanultam, kik felhatalmaztak a tanításra.

E témához tartozó gyakorlatok:

1. Az öt erõ egyensúlyba hozásának fizikai jógája – cá-lung (nádi-prána)

2. Az elalvás jógája és az ébredés jógája

3. Az álomjóga és a tiszta fény jógája

4.  A földelem határtalan stabilitásának tapasztalása

5. A vízelem határtalan egyensúlyának tapasztalása

6.  A tûzelem határtalan gyönyörének tapasztalás: a belsõ hõ gyakorlata (tummo)

7. Levegõelem határtalan aktivitásának tapasztalása

8. A térelem határtalanságának és beazonosíthatatlanságának tapasztalása

9. A halál folyamatának meditációja, az elemek egymásba olvadása: a tiszta fény

10. Mandalameditáció, a világegyetem megélése az öt elemként, a külsõ és belsõ egységeként

11. Az OM ÁH HUM gyémántlégzés és a belsõ hõ gyönyörének tapasztalása

12. A tudat természetének meditációja

13. Az Á hang meditációja

14. A lényegi csepp meditációja

Webgalamb