Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Sztúpát avatnak Magyarországon

Ritka és különleges esemény színhelye lesz szeptember 14-én, vasárnap a Nógrád megyei Becske: Serab Gyalcen nepáli buddhista mester a Gyémánt Út Buddhista Közösség meghívására sztúpát avat a község határában található Csiga-hegyen. A sztúpa a buddhizmusban a mindenkiben benne rejlő tökéletességet szimbolizálja, több formája van, közülük a Becskén megépülő változat a buddhista gyakorlás célját, a megvilágosodást fejezi ki. Több ezer éve emelnek ilyen építményeket Ázsiában, de az elmúlt években a világ más részein, így Európában is építettek sztúpákat.

A sztúpák építését több hónapos, akár éves előkészület előzi meg, az építménybe ugyanis az ereklyék, buddhista szövegek mellett több ezer, aprólékos munkával készült, buddhákat ábrázoló agyagszobrocska is kerül, melyek elkészítése hosszú időt vesz igénybe. A becskei sztúpa ebből a szempontból is különleges: eredetileg Hamburgban épült volna meg, de a város vezetése az utolsó pillanatban visszavonta az engedélyt, arra hivatkozva, hogy precedenst teremtene arra, hogy bárki vallási építményeket emelhessen közterületeken. Így a magyar közösség kapott lehetőséget az elvonulási központjába régóta tervezett sztúpa megvalósítására.
A sztúpa megfelelő "megtöltése" rendkívüli fontossággal bír, az egész folyamatot egy képzett tanítónak kell felügyelnie és irányítania, ezt a feladatot a neves Serab Gyalcen rinpocse végzi. (A rinpocse szó tiszteletteljes tibeti cím, jelentése "értékes, drága".) A rinpocsét a karma kagyü vonal előző vezetője, a 16. Karmapa avatta szerzetessé, több nepáli elvonulási központnak és kolostornak ő a vezetője. Évente több alkalommal világi gyakorlók ezreit vezeti be különböző gyakorlatokba a Kathmanduban lévő egyik nagy sztúpa, a Szvajambunasz szomszédságában lévő kolostorában.

A sztúpa avatására szeptember 14-én, 16 órakor, nyilvános esemény keretében kerül sor.
Webgalamb