Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Idősebb Szent Jakab apostol legendája
Franzoni Zoltán
előadása
2018. október 26./péntek 18.00
helyszín/Sambhala Tibet Központ
Budapest I. Attila út 123.  11cs

Az apostolok közül, idősebb Szent Jakab szenvedett először vértanúságot. Abiathar főpap az oroszlánszívű apostolt, kötéllel a nyakában vezettette I. Heródes Agrippa zsidó király elé, aki ezután lefejeztette Jakabot. De a szentek legendája mindig tovább él, mint amennyi időt a sors a földi életük folyásának enged.

A legendája szerint, idősebb Szent Jakab apostol teste titokzatos módon Hispániába került és Santiago de Compostellában lelt végső nyugalmat. Vannak akik kételkednek ebben, de tulajdonképpen nincs jelentősége annak, hogy valóban ott nyugszik-e Szent Jakab teste Compostellában, vagy sem. Hiszen az apostol, ettől függetlenül, azóta is oroszlánszívvel védelmezi az európai kereszténység nyugati bástyáját és zarándoklatra hívja a kontinens keresztényeit. Aki hisz Szent Jakab szentségének erejében, annak compostellai zarándoklata bizonyosan nem hiábavaló. A régi időkben a Kárpát-hazában főleg azokat ítélték compostellai zarándoklatra, akik felindulásból embert öltek. Ilyen esetben az alázatra kényszerített bűnös szívében, a mindent felperzselő indulat tüze, a zarándoklat megpróbáltatásai által lett megzabolázva és a szeretet tüzévé nemesítve.

Az apostol ünnepe július 25-én, az Oroszlán havában van. Ez egyértelművé teszi, hogy idősebb Szent Jakab milyen tulajdonságokat képvisel és milyen lelkülettel rendelkezik. Az apostol tüzes lelkületére jellemző, hogy sokszor még az öccsét, a fagyos Jánost is felhevítette, és amikor Jézus nem részesült méltó fogadtatásban a szamaritánusok részéről, akkor a két testvér a tüzes istennyilát mozgósítva torolták volna meg a Jézust ért méltánytalanságot. Biztosak lehetünk abban, hogy idősebb Szent Jakabnak a Jézus iránti szeretete, ugyanilyen tüzes és lángoló volt. Jakab nem szégyellte az érzelmeit, így azokat teljesen meg tudta élni és ki tudta mutatni.

Az előadás keretében az Evangéliumok és a Legenda Aurea szövege, valamint a Magyar Anjou Legendárium képei alapján fogom bemutatni idősebb Szent Jakab legendáját, hogy azon keresztül megidézzem az apostol alakját. A Legenda Aurea szövege és a Magyar Anjou Legendárium képei,  gazdagon tárgyalják a compostellai zarándoklatok csodáit, melyek bizonyságát adják annak, hogy egy szent legendáját, bármikor tovább írhatják olyan emberek, akik hisznek a szentségében.

Ezen az előadásomon is arra törekszem, hogy minden amit elmondok, szívből jövő legyen és messze túlmutasson mindenféle felekezeti korláton. Előadásomra szeretettel hívok és várok mindenkit.

az előadás főcímei

Szent Jakab egyénisége
Philetus megtérítése és megszabadítása
Hermogenes megtérése
Szent Jakab vértanúsága
Santiago de Compostella
Bernát elhívása
A bűnbocsánat csodája
A könyörületes zarándok
A gonosz fogadós
Az ördög és az öngyilkos
Az ördög és az öncsonkítás
Szent Jakab szamara
A kalmár kiszabadítása
A könyörületesség ereje
Szent Jakab kenyere
Az örökké feloldódó bilincsek
A bűnbánó ifjú

Webgalamb