Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

ŐSÖK NAPJA
HALOTTAK NAPJA a SAMBHALÁBAN

halál konferencia
tanítások, előadások a halálról, bardóról és az életről
nyilvános tanítások
2021. október 29-30-31. /péntek-szombat-vasárnap
helyszín / Sambhala Tibet Központ / Budapest I. Attila út 123.  11cs
belépő / ajánlott felajánlás 1000 Ft/előadás
bérlet 12 ezer Ft/16 előadás
info / 0670 431 9343   www.tibet.hu   FB Sambhala
az előadók és az időpontok változhatnak, némely esemény szervezés alatt áll!

a haláltól rettegve a hegyek közé mentem
újra és újra meditáltam halálunk órájának bizonytalanságán
elfoglaltam a tudat halál nélküli biztos várát
a halálfélelem elszállt
legyőztem
                                                      milarepa, tibet szent jógija


2021. OKTÓBER  29. / PÉNTEK

17.00
Somogyi István Karak és Barátai
Az Ősök Ünnepe /
közös zenés szertartás
Somogyi István Karak. Keresztes Barna, Baráth István, Hajós Eszter
Juhász Vivi, Kovács Ágota
18.00
Kovács Endre / Rime buddhista tanító
Kum Nye és Nejang oktató

Tradicionális testpásztázás módszerei és a Tibeti Halál Meditációk

ez a tanítás egy folyamatban lévő kurzus része, így a részt vételi díj 2000 Ft / a tanítás önállóan is meghallgatható és értelmezhető

előadás és összehasonlító jóga-légzés bölcseleti workshop
A Tradicionális testpásztázás* módszereit alapul véve a déli buddhizmusból Goenka - Szucsittó - Thich Nhat Hanh - és a tibeti tantrikus buddhizmus tanításai alapján alkalmazzuk a legelterjedtebb módszereket, amelyek napi rendszeres gyakorlata képes a boldogtalan állapotainkból megszabadítani a testérzés alapú önfelszabadítás és légzés gyakorlatán keresztül.
Ezen meditációk előkészítik a testet és tudatot az elmélyült buddhista meditációkra, Amelyekben a gyakorló a halál felolvadási folyamatát utánozza, az öt elemen meditálva és végül magára a térszerű üres tudatra fókuszál, a Tiszta Fényű tudat tapasztalásában.
A Sambhala Halottak Napja alkalmából ezen gyakorlat publikus könnyen értelmezhető és gyakorolható változatát fogjuk végezni Tarab Tulku Rinpocse, a Dalai Láma és Tarthang Tulku Rinpocse lényegi útmutatásai alapján.
19.30
LÁMA JOHN MYRDHIN REYNOLDS VADZSRANÁTHA
tantra- és dzogcsenmester
TANÍTÁS HALOTTAK NAPJÁRA
online tanítás felvételről

2021. OKTÓBER  30. / SZOMBAT

15.00
Ajarn Arya / Sri Lankai tanító vándor-szerzetes
Mantra ének
16.00
Szilágyi Szabolcs, SI-LA-GI / buddhista gyakorló, festóművész
Változás és Ragaszkodás
1974 óta gyakorló buddhista. Számtalan elvonuláson vettem részt, Láma Lodrö, Láma Ngavang és Bokar Rinpocse vezetésével. Személyes tapasztalatok, gondolatok a ragaszkodásról, mulandóságról és a válltozásokról. Továbbá a művészetemben, kortárs nyelven megjelenő, illetve megjeleníthető buddhista szemléletről.
17.00
Csikós Gabriella / matematikus, hospice önkéntes, gyászmunkás
Készülj a halálra. Jó, de kiére?
Az élet az utolsó pillanatig értékes, érdemes minőségi módon kihasználni. Az előadás rávilágít néhány fontos gyakorlati teendőre, melyek az ittmaradóknak a gyász feldolgozásában is segítséget jelenthetnek.
18.00
Németh Norbert / tibetológus, teológus
Tudati dimenziók a halálban: a felkészülés lehetőségei
A haldoklásról és a halálról szóló ősi keresztény és távol-keleti irodalom megismerésével a hallállal való szembenézés nyugaton az utóbbi évtizedekben átalakult. A tudati működések pontos leírása lehetővé tette, hogy a mulandóság pillanatról-pillanatra bekövetkező tapasztalatában a halál traumáját is jobban megérthessük. Korábban csak kevesek számára hozzáférhető tanítások kerültek napvilágra, így a tudatosságunk olyan benső dimenzióiról is tudomást szerezhetünk, amelyek elővételezett megélése révén a haldokláskor benső távlatok nyílhatnak meg. Az előadás e lehetőségek világába kíván bepillantást nyújtani, hogy a drámai változások közepette a tudat milyen minőségei adhatnak a tudatos megéléshez más alternatívákat.
19.00
Pongrácz Mátyás Sambhala tanító előadása elmarad!!!
helyette:
TENZIN WANGYAL RINPOCSE / Ligmincsa dzogcsenmester
MEGBÉKÉLÉS a HALÁLLAL
online tanítás felvételről
magyat fordítással  (65')
20.00
Czike Kári / théravádin buddhista tanító
Minden nap meghalunk
Készülés METTĀ meditációval a halálra. Minden félelmünk a halálfélelemig vezet minket. A haláltól való félelem ott van a zsigereinkben, és egy átlagember ennél nem is tud többet erről. Mindig mindenhol mindenki kerüli a halálról való beszédet, még a halál pillanatában is távolabb megyünk, történjen inkább egy kórházban, lehetőleg ne kelljen vele kapcsolódni, és éppen ezek a helyzetek mélyítik méginkább a saját halálunktól való félelmünket. Pedig rengeteg helyzetet kínálnak a hétköznapok, ahol gyakorolhatunk arra a bizonyos pillanatra. A Dalai Láma minden reggel öt órán át készül meditációkkal a halálra. Te hogyan készülsz?
21.00
filmvetítés

2021. OKTÓBER 31. / VASÁRNAP

15.00
Smoenjala /
spirituális tanító, lélekgyógyító művész, fénymunkás
Kapcsolat szeretteink eltávozott lelkével az Egység tudatában
- Az élet különböző megnyilvánulásai az Újkor energiáinak lehetőségében, vagy fényében a változó energiarezgései tükrében. meditáció: Ajánlás azoknak, akik készen állnak rá megtapasztalni a kapcsolatot a szeretet erejében egy eltávozott lélekkel.
16.00  Yvon Myoken Bec / zen-szerzetes
Dógen mester és az Élet és Halál
Az idő elszáll, mint egy nyílvessző, és a lehetőség elvész. Ébredjetek, ébredjetek! Figyeljetek oda, hogy ne vesztegessétek el az életeteket! - Myoken mester előadásában Dógen mester Shoji, azaz Élet és Halál című Shobogenzo fejezetét fogja kommentálni.
17.00
Ajarn Arya / Sri Lankai tanító vándor-szerzetes
Halál tanítás és mantra ének
18.00
Nagy Zoltán / tibetológus, a Tibeti gyógyászat című könyv szerzője
A Haláról Élőknek
Az egy órányira korlátozott terjedelmű előadás megpróbálja bemutatni a HALÁL egyes tradíciókban ismert kezelését. Ily módon a buddhizmus halál-fogalma mellett ismerteti a judaizmus és az iszlám viszonyulását a halálhoz, de taglalja a halottal már holtként való foglalkozást is, így a különféle „temetési” rítusokat is.
Ismertetésre kerül a mai nyugati társadalmak orvosi rendszerének halál meghatározása, versus a tibeti orvostudományon belüli halál definíciója.
A halott gondozása és a „temetés” sem marad ki a programból a különféle vallások – tibeti buddhizmus, judaizmus, iszlám, iráni hitek szerint. Szó lesz az ereklyék kérdéséről is, mely a vallási rendszerek egy részében nem jelenhet meg, míg másutt rendkívül fontos szerepet játszik. Az előadás röviden kitér egy magyarországi falu temetőjén belüli diszkriminációra is az elhunyt vallása szerint.
Nem marad ki olyan „jeles személyek” testének halál utáni megőrzésének említése sem, akiknél a keleti kereszténység hatása jelent meg az ő kommunista hitükben. Végezetül rövid említés kerül szóba a halál közelében is megjelenő humorról.
19.00
Varga Tibor / buddhista tanító
Élni a halál bizonyosságával
élő és Zoom tanítás. a Zoom-online-ra regisztrálni kell, ezen a címen:
sambhala@tibet.hu   / név, email cím telefonszám
Mint buddhista jógi és tanító megosztanám azt a szemléletet a halálról, ami elkötelezett felelősséggel jár most, ebben az életben.
20.00
PONGRÁCZ MÁTYÁS /
Csögjam Trunga Shambhala vonal tanítója
Valójában ki hal meg, amikor meghalunk ?
- élő és Zoom tanítás a Sambhalában személyesen
- ha otthon Zoom-online-ra szeretnél regisztrálni, ezen a címen lehet 19.00-ig:

sambhala@tibet.hu   / név, email cím telefonszám

Mi történik ? Miért félünk a haláltól?
Van-e folytonosság ? Hogyan lesz a haldoklás az egó alapja?
Mire gondol Gocampa, amikor azt mondja: "Nincs mit meghalni..."?
A nyugtatás/csábítás vagy a langyos szamszára biztonságába való kapaszkodás a közvetlen tapasztalat meztelenségével és a ragyogó fénnyel szemben...és a legfontosabb...
MIT TANÍT NEKÜNK a HALÁL ?!

Gocangpa Gönpo Dordzse (tib. རྒོད་ཚང་པ་མགོན་པོ་རྡོ་རྗེ་, Wyl. rgod tshang pa mgon po rdo rje) (1189-1258) a Drukpa Kagyü iskola mahasziddhája volt, jól ismert az önmegvalósításról szóló dalairól, és azt mondják róla, hogy Milarepa emanációja volt. Dél-Tibetben született, de Közép-Tibetbe költözött, ahol találkozott fő tanítóival, Cangpa Gyaré Jeshe Dordzséval és Szangye Önnel. Tanulmányait követően egyik elszigetelt remeteségből a másikba utazott, és soha nem maradt kétszer ugyanazon a helyen. Megalapította a Drukpa Kagyü iskola Felső Drukpa (སྟོད་འབྲུག་, stod 'brug) néven ismert ágát. Tanítványai közé tartozott Orgyenpa Rincsen Pal

Webgalamb