Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

Ősi Jövendők
Ladak tanításai
Stern Gabriella előadása és filmvetítés
2012. május 25./péntek/18.00
helyszín: Sambhala Tibet Központ

 

-sij-vendokweb.jpg

Sok évvel ezelőtt, egy új-delhi utcai könyvárus szinte rám tukmálta Helena Norberg Hodge Ősi jövendők című könyvét. Hosszú ideig érintetlenül hevert a polcon - az ökológia, környezetvédelem és hasonló fogalmak idegenek voltak a számomra -, mígnem egyszer beleolvastam, és nem is igen tettem le többé. Aztán pedig meg akartam mutatni mindenkinek; jelenlegi és még ismeretlen barátaimnak. Meséltem róla, és ígértem, hamarosan elkészül a magyar változat is.

Köszönhetően Juhász Károlynak, aki formát adott neki, Schreiber Lászlónak, aki szerkesztette, valamint Ádám Hajnalka és Ádám Béla gondos korrektúrázásának elkészült a könyv, és szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna. Mert ezeknek a gondolatoknak most jött el az idejük - reményt és új perspektívát kínálnak. Ősi újat. Örökérvényűt.

Mint az igazi jó könyvek, az Ősi jövendők is több rétegű:
- eleven, hiteles leírás egy létező (tehát nem elképzelt) harmonikus, önfenntartó és fenntartható  társadalomról, amely közelebb visz minket emberi természetünkhöz, és "egy békésebb és örömtelibb életmód lehetőségét tárja elénk”.
-  működése közben mutatja be a globalizált gazdaság logikáját, erőit, valamint mindenkire ható kényszereit, miközben feltárja "az összefüggő egészt", mintát adva a rendszerszemléletű gondolkodásra;
- szerzője újraértékeli korábbi világképét, mert ráébred, hogy valójában kultúrája termékeként, homo industrialisként gondolkodott - kellően távoli nézőpontokat kínálva az olvasónak is;

- és mindezeken fölül működőképes megoldásokat, járható utakat, alternatívákat mutat saját, több évtizedes nemzetközi gyakorlata alapján.
Stern Gabriella
a fordító

"Sürgősen egy fenntartható egyensúly felé kell fordulnunk; egyensúlyt találnunk a város és a vidék, a férfiak és a nők, a kultúra és a természet között. Ladak segíthet utat mutatni nekünk, azon összefonódó erők mélyebb megértését nyújtva, amelyek társadalmunkat formálják. Úgy vélem, e szélesebb perspektíva kialakítása kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy meggyógyíthassuk önmagunkat és a bolygót."
Ősi jövendők


„Az emberiségnek is, a bolygónkak is pozitív jövőképre van szüksége”
Van alternatíva. Vannak lehetőségek.
Beszélgessünk…!!!
Mennyire vagyunk kultúránk termékei?
Globalizáció és Lokalizáció
Okok és Kiutak
Tömegtől az Emberig

Helena Norberg-Hodge nemrégiben magyarul megjelent könyve, az Ősi jövendők – Ladak tanításai;
H. Norberg-Hodge, Steven Gorelick és John Page a könyvből készült, azonos című filmje (1992);
H. Norberg-Hodge, S. Gorelick és J. Page filmje A boldogság közgazdaságtana (2011);
 és a jelenlévők hozzátenni valói alapján Az Ősi jövendők – Ladak tanításai „egy békésebb, örömtelibb élet lehetőségét” kínálja, A boldogság közgazdaságtana alternatívákat mutat, hogy hogyan indulhatunk el felé.

Webgalamb