Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

LHÁSZA ÁLMODIK SOROZAT
TIBETI SÓEMBEREK   1997
német dokumentumfilm/tibeti nyelv/magyar felirat
rendezte/ Ulricke Koch

Tibeti filmek és előadások Tibetről
VÉGH JÓZSEF előadás-sorozata  V/5.
a filmvetítések után Végh József előadást tart a filmekről
helyszín/Budapest I. Attila út 123.  11cs

ajánlott támogató hozzájárulás/2000 Ft

Végh József tibetológus, a tibeti/buddhista hagyomány kiterjedt tudású szakembere, aki ebben a sorozatban tibeti témájú, kiváló filmek sorában vezeti be az érdeklődőket a régi és a mai Tibet hétköznapjaiba, az identitás elvesztésébe majd újra megtalálásába.

2019. november 23. szombat 18.00
Tibeti Sóemberek/The Saltmen of Tibet   1997
német dokumentumfilm/tibeti nyelv/magyar felirat   120'
rendező/Ulricke Koch
A tibeti sóhordók ősi mestersége mára szinte teljesen kihalt Tibetben. Ez a film az utolsó sóhordó-generáció több hónapig tartó szakrális útját mutatja be, pótolhatatlan felvételeken keresztül.  Pératlan dokumentum filmkockákat láthatunk a mára teljesen kihalt ősi sóhordó mesterségről és az azt művelő tibeti emeberekről, akik még mindennapjaikban is szakrális körön belül éltek és dolgoztak.

2019. szeptember 14./szombat 18.00
Lhásza álmodik/Dreaming Lhasa  2005
angol-indiai film/angol nyelv/magyar felírat 90'
rendező/Ritu Sarin/Tenzing Sonam

Karma a tibeti filmrendezőnő New Yorkból Dharamszalába utazik, a száműzetésben élő Dalai Láma indiai főhadiszállására azzal a céllal, hogy tibetből elmenekült politikai foglyokkal készítsen riportokat. Dharamszalában találkozik Donduppal a titokzatos egykori szerzetessel aki azért jött Indiába hogy teljesítse haldokló édesanyja utolsó kívánságát és átadjon egy ereklyetartó dobozt egy rég eltűnt szabadságharcosnak. A lány egyre több részt vállal a szerzetes felfedező útjából, melynek során mindketten bejárják Tibet tragikus múltját ami lényegében az önismeret útjával azonos.

2019. szeptember 28./szombat 18.00
Öreg kutya/Old dog/Khyi Rgann   2012
tibeti-kínai játékfilm/tibeti nyelv/magyar felirat 88'
rendező/Pema Ceden
A film alaptémája, az hogy Tibetben igen keresetté váltak az őshonos és tradicionális tibeti pásztorkutyák, jelen esetben a tibeti masztiff. A városban főleg kínai kereskedők üzletelnek, többek között kutyákkal is. A film egyik kínai kereskedője szeret jó áron kutyákhoz jutni, akár bármi áron is. Egy koros pásztorember kissé léhűtő fia, láthatólag nem tud mit kezdeni magával az elidegenedett környezetben, így gondol egyet és eladja apja pásztor kutyáját a kínai kereskedőnek. Az idős pásztornak nagyon nem tetszik, hogy az öreg de annál hűségesebb kutyája idegen, de legfőképpen kínai kereskedő kezébe kerül. Innentől kezdve bonyolódik a film, már amennyire a filmkockák habitusa ezt megengedi.

A film második fele egyre lehangolóbb, ami a legvégére drámai fordulatot is vesz. A képsorok szimbólum rendszere, azoknak különösen, akik valamennyire is ismerik Tibet elmúlt ötven évének tragikus helyzetét, egyértelmű, súlyos és depresszív bepillantást engednek a hó országának mai állapotába. Az ellopott masztiff és többszöri visszaszerzése körüli események, egy tönkretett és kirabolt ország és annak népének elkeseredett és végül önmaga elleni fordulásának (önégetések) jelképes beszédei. A filmet mindenképpen azoknak ajánlom, akik szeretik a hosszú, csendes kamera-állásokat, a realista képsorokat és akik érdeklődnek a mai Tibet és annak lakóinak lelki és materiális állapotairól. A film művészfilmnek is mondható, de azért azt ne feledjük, amelyik kultúrában a művészet megjelenik, ott a spirituális hagyománynak lőttek. Azt meg semmiképpen ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a film Kínai, bár Tibetben forgatták, abban a Tibetben, ahol jelenleg is több mint ötven éve tartó kultúr-genocídium folyik, ahol az elmúlt években már több mint száz tibeti önégetést követett el és ott, ahol a Dalai Láma képének birtoklásáért hosszú éveket lehet eltölteni a kegyetlen kínai-gulágokon.

2019. október 19. szombat 18.00
Nem vagyunk mi szerzetesek/We are no monks - A struggle for identity  2008
indiai-tibeti film/angol-tibeti nyelv/magyar felírat  128'
rendező/pema Thondhup
A filmben szereplő tibeti fiataloknak nem elég viszonylagos jólétük, nekik több kell. Egy betörés esete Dharamszalában mindent megváltoztatott... A bűnténnyel a tibeti fiukat gyanusítják meg és egy agilis indiai rendőrtiszt rájuk akaszkodik. A fiatalok összetartanak és minden bajban kisegítik egymást. A fiuk partyt rendeznek, hogy pénzt gyűjtsenek egy a menekült-táborba újonnan érkezett tibeti lánynak, aki sürgős orvosi ellátásra szorul. A party után berugva és az önfejü indiai rendőr tiszt povokálására, Tenzin egy nem éppen erőszakmentes misszióra készül, Tibet szabadságáért és saját magáért....

Egy érdekes csavar a filmben megmutatja, hogy a személyes indítékok nem csak az életben de a halálban is hatással vannak ránk. A Mi nem vagyunk szerzetesek című film, egy nyugattal élesen ellentétes világot mutat meg. A tradicionális tibeti közösség elvárásai és a modern világ helyzetei közt feszülve, a négy barát megosztja egymással vágyait és álmait, annak ellenére, hogy hétköznapi életük és a politikai befolyás különböző utakra tereli őket.

Egyik, akire nem is gondolunk, a körülmények és belső indíték hatására a terorizmus utját választja, ami a Dalai Láma erőszakmentes meggyőződésével szemben áll. A film vészjóslóan előrevetíti, hogy vannak fiatal tibetiek, akik most már inkább az erőszakot választják, hogy harcoljanak igaz ügyükért, a tibeti nép szabadságáért.
A film végére az is kiderül, hogy az indiai rendőr tiszt nem is olyan rossz ember...

2019. november 9. szombat 18.00
Széllovas/Windhorse 1988
angol film/magyar felirat  97'
rendező/Paul Wagner
Tibetben játszódó, valóságon alapuló történet, egy testvérpárról és unokatestvérükről, akik egymástól igen eltérő módon élik meg Tibet kínai megszállását. Az események drámai fordulata azonban közös cselekvésre késztetik őket.

Webgalamb