Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

Katmandu - a teljes mandala

diavetítés és beszámoló

 

A Katmandu-völgy a világ talán egyetlen helye, ahol két vallás teljes békében él egy helyen, egy népcsoporton belül. A völgyet lakó hinduk és buddhisták itt, a két évezredes együttélés alatt eggyé kovácsolódtak: át-átnyúlnak egymás ikonográfiájába, panteonjaikban istenek cserélnek helyet, imáik, mantráik nem különböznek.

Mégis, talán izgalmasabb mindennek a hétköznapi lecsapódása: a hindu templomokban ott lengő imazászlók, az ünnepek varázslatos keveréke, vagy az, ahogy a taxisofőr beszámol arról, hogyan lett hinduból buddhista, majd keresztény. Ezt a toleranciát érezhették meg a nyugati utazók, akik az ötvenes évek óta Mekkájuknak tartják a várost.

A Katmandu-völgyben minden sarkon templom vagy szentély várja a hívőket, a szadukat, vagy a kóbor kutyákat. Világi és isteni itt kibogozhatatlanul és csodálatosan összekeveredett - akár a hindu isteneket ábrázoló tucat plakátokat, akár a mosogatásban szívvel-lélekkel elmerülő leányt nézzük.

Az itt (még) mindent átszövő spiritualitás mellett a mai, elő-lélegző város bemutatására is sor kerül - hiszen a kép, a mandala csak így lehet teljes. Katmandu rohamosan fejlődik, és az ázsiai felemás haladás sok kórisméjét mutatja: légszennyezettség, zsúfoltság, szegénység, bűnözés - mindezt csak súlyosbítja az ország nagy részében dúló polgárháború nyomasztó súlya.

A kinyíló-zsugorodó világ ide, a világ elől oly sokáig elzárt völgybe is begyűrűzött; ezt az éledező civil társadalom és kulturális élet, a javuló ellátások, a nyugati trendek megjelenése és a régi értékrendszer meginduló erodálása kísérik. Izgalmas állapot, mélyreható változások ideje.

Az előadás alapját több ezer fénykép és dia szolgálja, melyeket az évek során gyűjtöttem be a Völgyről és lakóiról.

Szász Balázs

Webgalamb