Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Samatha és Lodzsong meditációk
Csögyam Trungpa Rinpocse
tanításai alapján
Irtzl Károly pszichológus vezetésével

minden pénteken/18.00-20.00
helyszín/Sambhala Tibet Központ


A meditációk célja
A tiszta, világos, érdeklődő tudatállapot megtapasztalása, és a szív fejlesztése.

Az ülő meditáció gyakorlása segít abban, hogy a tudatunkkal dolgozzunk. A külső világ változtatása, fejlesztése helyett a belső világunk, a tudatunk fejlesztésével foglalkozunk.

Első lépésben megtanulunk rátekinteni a tudati folyamatainkra egy nyugodt, biztonságos helyről, és ezzel  megteremtjük azt az alapállást, ahonnan utána a józan cselekvés és belső aktivitás lehetséges.

A samatha meditáció  célja ez az első lépés. Hogy kapcsolatba kerüljünk azzal a részünkkel, amelyik nyugodtan és kiegyensúlyozottan figyeli a tudatban felmerülő jelenségeket. Ebben a tudatállapotban tartózkodva képesek vagyunk békésen, pozitívan és pártatlan érdeklődéssel megfigyelni és megtapasztalni a képeket, hangokat, szagokat, ízeket, testérzéseket, gondolatokat és késztetéseket. Figyelmünket a légzésünkre irányítjuk, és ekkor biztosak lehetünk abban, hogy jelen vagyunk itt és most; valós tapasztalatokat gyűjtünk önmagunkról; önmagunkhoz és a világunkhoz való hozzáállásunkról. Ez a tapasztalat segít az élettapasztalatunk elmélyülésében; a bölcsesség és tisztán látás megerősödésében, ami csupán racionális gondolkodással nem közelíthető meg, mert a racionális gondolkodás mindig csak újabb kérdéseket és kétségeket vet fel, a válasz azonban belső bizonyosság, belső tapasztalat, ami szavakkal csupán hasonlatokban, metafórákban ragadható meg. Valamennyire.

A logikus gondolatok és összegzések a meditatív (elmélyült, direkt) tapasztalatokkal együtt mégis nagyon fontos részei a szellemi útnak ezért ezeken az alkalmakon ennek a hozzáállásnak is teret adunk. A meditáció után, illetve annak folytatásaként kialakuló megbeszélések segítenek abban, hogy a meditációs gyakorlatokban átélt világosabb, érzékenyebb jelenlétet a mindennapi életben is elkezdjük megvalósítani. Ebben különösen sokat segíthetnek a lodzsong felszólítások. 

A körülbelül ezer éves, tibeti lodzsong mondatok olyan ajánlott emlékeztetők, amik az önmagunkhoz és másokhoz való viszonyunkat úgy szabályozzák, hogy a tiszta, világos tudatállapotunk - a bódicsitta - gyorsan és természetes módon nyerjen minél nagyobb teret a mindennapi életünkben. Ebben a folyamatban a lelki életünk egyre egészségesebbé és teherbíróbbá válik. A lodzsong által ajánlott hozzáállást meditáció során mélyítjük el, és a meditáció utáni beszélgetésekben megnyilvánítjuk. Ezzel a gyakorlást elkezdjük az egész életünkre kiterjeszteni.

Webgalamb