Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

SAMBHALA HALOTTAK NAPJA 2019
2019. november 1-3./péntek-vasárnap
helyszín/Sambhala Tibet Központ
Budapest I. Attila út 123.  11cs
info/ 0670 431 9343

ma hajnalban együtt ébredtem a halállal
egymás szemébe néztünk s elmosolyodtam
a napot még nem vette észre a kerek hold
fölényesen izzott ezüst katlanában  
rám öntötte forró fémes pillantását
és én magamhoz öleltem
gyönyörű szép fiatal testét
egymásé lettünk
mint király s királyné közös birodalmuk közepén
így néztünk egymás szemébe a halál meg én

2019. november 1./péntek
17.30
Mireisz László/
filozófus/buddhista tanító mester
Légy egészséges mindhalálig; az ajurvéda tanításai a
jó halálról
Az ajurvéda szerint az ember élettani folyamatai a három energián alapul. Ebből épülnek fel a tudati összetevők és az emberi testet alkotó szövetek is. Ezek rendezett vagy rendezetlen működése határozza meg az ember egészségét és betegségét. A rendezett működés alapja a három lelki/tudati működés egyensúlya, melynek utánképződése az egészséges emberi test. A rendezetlen működés során a lelki/tudati és testi energiák egyensúlya felfokozódik, megbomlik, a test megbetegszik és ha ez kóros mértékben történik, akkor beállhat a halál. Az előadás arról fog szólni, hogy mit és hogyan tudunk ebbe a folyamatba tenni a hosszú élet és a jó halál érdekében.
19.00
filmvetités
Belépés az Ürességebe/Enter The Void
  160'
argentin-japán film/magyar felirat-angol nyelv
rendező/Gaspar Noe

2019. november 2./szombat
15.00
dr Karácsony Ferenc/
orvos/ A kannabinoid Alapítvány elnöke
Átjárók
Mindenszentek és Halottak Napja az évkör spirituális szempontból különleges időszaka. Ilyenkor közelebb vagyunk a másik világokhoz. Betegségek kapcsán bármikor halálközeli állapot alakulhat ki. Ez alapvetően félelmetes, de tagadhatatlanul meghatározó találkozás olyan erőkkel, amik messze túlhaladják a képességeinket, érzékelésünket.

Személyes élményeket őrzök a hat évvel korábbi súlyos betegségem idejéből, amikor olyan erő vett körül, ami a sötétsége, hidege, mélysége révén letaglózóan gigantikus és félelmetes volt. Ugyanakkor soha nem éreztem biztosabban, hogy csak az történhet meg, amibe beleegyezem. Akár meghalhatok, akár életben maradhatok. Rajtam múlott, a döntésemtől függött. Mintha a halál türelmesen várta volna a döntésem és éppen ezzel tanított. Nem esett nehezemre figyelni rá. Sokszor visszajött, próbára tett, de soha nem éreztem erőszakot, félelemkeltést. Attól féltem, amitől félni akartam, ami korábban is félelemmel töltött el. Komoly félelmek és rémálmok kísértettek. Mindez hangtalanul.Ebben a csendes létben sokat tanultam, pontosabban olyan tudáshalmaz közelébe kerültem, amit azóta is bontogatok. Mintha célzottan keresnék válaszokat, lenne egy belső irányom, amivel könnyebb eligazodnom. Mintha láttam volna olyan rendszerek működését, amiről ma még semmit nem tudunk.
Bátrabb is lettem, mondhatni, ha  haláltól nem félek, akkor mitől kellene megijednem.
Ezekről az élményekről évekig nem tudtam beszélni. Mostanra már körül tudok írni néhány részletet, és a beszélgetésben ezeket szeretném megosztani.

16.30
Láma John Myrdhin Reynolds Vadzsranátha/Tantrikus- és Dzogcsenmester
A Halál fogalma a különböző hagyományokban /
videótanítás
Bevezetés a zsidő, kerezstény, iszlám és a buddhista tradiciók halálképébe

18.00
Kárászy Szilvia/
zongoraművész
VÉGtelenül
Az élet és a halál művészete
Egyszer. Mindig csak egyszer. Mindig először, mindig utoljára. Nem a törvényt keresni. Szabadnak lenni. Nem alkalmazkodni. Elhatározni. Nem a megszokás. A váratlan. A kaland. A veszély. A kockázat. A bátorság... a küszöbön állni. Folytonos átlépésben lenni. Élve meghalni, vagy meghalva élni. Aki ezt elérte, szabad. És ha szabad, belátja, hogy nem érdemes mást, csak a legtöbbet.
Hamvas Béla

Egyszerre több és kevesebb időd van, mint gondolnád!
Hamvas Béla

19.00
Végh József/
tibetológus, buddhista tanító
Az élet és halál folytonossága
Jegyzetek az előadást követő filmhez
/ videótanítás

20.00
filmvetités
Drola Penchir, a tibeti égbetemetés hagyománya
a Szamje Kolostorban   2000
napáli-tibeti dokumentumfilm 70'
rendezte/Jeffery Beach

2019. november 3./vasárnap
15.00
Halmy György/
színház- és filmrendező
Ady élete, halála és a Föltámadás szomorúsága
közreműködik / Tóth Aliz
Ady Endre, a halál költője, borongós mint az őszi köd ülte táj
Ady Endre, az élet költője, halálos árnyalatokkal


Mindkét megállapítást igaznak tekintem.
A megállapítások ellentmondásossága látszólagos, nem valóságos. Hiszen aki az életét nem félig éli az tapasztalja, mikor jön a boldogság, akkor vele együtt válunkra telepszik a halál. Mindez az európai ember számára nem jelent mást, mint lehetőséget a halálra való felkészülésre. Ady költői hagyatékában tehát, véleményem szerint, nem elkülönülten lehet beszélni életről, halálról, együttes élményként jelenik meg. Az így az életről alkotott kép sok esetben hasonlít azon vallásos megfogalmazásokra, hittételekre amelyeket rég óta életünk alapjainak tekintünk.

A HetedHét színtér két utolsó bemutatója az élet és a halál után lehetséges emberi, költői Föltámadás szomorúságával foglalkozik. Ezen előadások Ady versein kívül buddhista szövegeket, Vörösmarty és Kalevala részleteket tartalmaznak.
Mindez alkalmat kínál számomra, hogy Ady hagytékának ezen része színházi előadáson kívül is, egy bizonyos koncepciót érintő, elemző előadásban élővé, átélhetővé váljon.

ízelítő
Ady-Ünnep/A föltámadás szomorúsága 2.

16.30
Béni Boróka és Andorka Julia/
pszcihológus/tanár
A halál jelentése és jelentősége mindennapi életünkben
Meditáció és beszélgetés resztoratív körben
A kör őrzői: Andorka Júlia és Béni Boróka
Körben ülve fogunk beszélgetni a halál témájával kapcsolatos tapasztalatainkról. A beszélgetés előtt és annak végén közösen fogunk meditálni.

Minden kontinensen természetes volt a törzsekben élő népek számára, hogy körbe ülnek és beszélgetnek. Megelevenítjük ezt a hagyományt, és a halál témájával fogunk foglalkozni, amely korunk társadalmának egy tabutémája, és ez a személyes életünkre is kihat. Abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a halálhoz való viszonyunk nagyban meghatározza azt, hogy mit tekintünk értéknek az életben. Szó lesz a veszteségeinkről, szeretteink haláláról, és annak megéléséről, ahogy saját halálunkhoz, illetve annak elkerülhetetlenségéhez viszonyulunk. A beszélgetés során a résztvevőkben visszhangoznak mások meglátásai és a közösségi élmény révén egy új minőséghez tudunk eljutni.

Egy beszélő tárgyat fogunk használni, amelyet körbe adunk. Az beszél, aki a beszélő tárgyat a kezében tartja, a többieknek pedig lehetősége lesz őt meghallgatni. Passzolni mindig lehet, és visszakérni a kör végén a tárgyat, ha passzoltunk. Ezek a Kör működésének alapvető keretei. Könnyen rá lehet érezni e beszélgetésformának az ízére, a ritmusára, hiszen elvezet a közösségben rejlő, közös bölcsességhez, békét és egyensúlyt teremt. Ezért nevezik a módszert resztoratív, avagy helyreállító körnek.

18.00
Ayarn Arya/
théravádin szerzetes
A semmiből semmit nem lehet elkészíten
Hány  féle halál van? Hogyan lehet aktív és kapcsolatban áll a tudatossággal? Hogyan lesz ez számunkra hasznos?

19.00
Ábrahám Judit/
radzsasztáni táncművész/és Ayarn Arya/mantraének
Az Elmúlás Ritmusa/Rhytm of Anicha
tánc / Ábrahám Judit táncművész
ritmus és mantrák / Ajarn Arya, buddhista szerzetes Sri Lankáról
Az előadás a Sri Lanka-i hagyományos gyógyító, és áldó tánc- és zenei előadások hangulatát, valamint erőit jeleníti meg, mely Buddha kilenc legerőteljesebb minőségét hívja segítségül. A hagyományos ritmusokat hagyományos táncmotívumok, valamint gyógyító mantra ének kíséri.
Az előadás szakrális jellegű, ahol a táncos a a magasabb rendű erőket befogadja, és aztán áldás formájában transzformálja a jelenlévő közönség felé.
A tánc előadás 4 részből áll
1. Buddha, Dharma (tanítások), Sanga(régi idők szentjei) és a Teremtő felé való tisztelet, és az erő kérése.
2.  "Do-mi-ki-ta-tom"
ritmusszótagokkal kísérve: Az isteni erőfogadása és értékelése.
3.  A sprituális erő használata a táncban.
4. Áldás a megjelenő magasabb rendű erők révén. Kilencvenkilenc betegségre használják hagyományosan ezt a táncszertartást a Budhista országokban: India, Nepál, Indonézia, Lao, Kambódzsa, Thájföld, ezért csak különleges alkalmakkor adják elő. A betegek ezalatt a betegségre koncentrálnak, és az ebből való gyógyulásra.
Végül
5.    Halottakra való emlékezés
Papírlapra az elhúnyt hozzátartozó/k, kedves ismerősök nevét felírni, és mantra ének kiséretében elégetni. Segíti a halott lelkének a továbbhaladását.

19.30
filmvetités
Az őslakó/The man from Earth   2007
amerikai játékfilm/magyar hang
87'
rendező/ Richard Schenkman

ajánlot támogatás/előadásonként 1000 Ft
mind a 12 előadásra/három nap/ bérlet/ 10 000 Ft


Webgalamb