Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

a Sambhalában

SCHMIDT ÉVA  EMLÉKIDŐ – ARVISURA – SÁMÁNTUDÁS MA ŐSÖK ÖSVÉNYÉN III. – Schmidt Éva emlék-idő – Felkészülés a Medveünnepre

2024. május 31.  / péntek  18.00–22.00
helyszín / Sambhala Tibet Központ / Budapest I. ker., Attila u. 123. – 11-es kapucsengő)

az est előadója és közreműködői

HALMY  GYÖRGY / a film rendezője

BARANYAI RITA VERONIKA /  előadóművész

BERÉNYI DÁVID /  színművész

FÜRJES KATI / sámán  dobos

ajánlott részvételi díj / 2.000 Ft

Kedves Barátok! Tisztelt Érdeklődők!

A "Sámántudás ma" havi sorozatunk folytatódik. A májusi est programja: az ŐSÖK ÖSVÉNYÉN című filmem második részének vetítése (kb. 50 perc), a felvezető előadás, valamint medve- és hősénekek dobbal.

A film a 18 részből álló sorozat 2. része. Állandó, ikonikus közreműködője, szakmai konzultánsa Schmidt Éva keletkutató, nyelvész. Az Ő élete, sorsa több szálon az úgynevezett titkos tudáshoz kapcsolódik, így: az Arvisura regegyűjteményhez, világunk-életünk mitikus elemeihez, azaz a mítoszok kialakulásához, a hozzá kapcsolódó sámánléthez, a sámáni beavatás tudásához, a Medvetor rítusához. Jómagam mindemellett – nem megszokott megvilágításban – a mai magyar lét és a hozzá tartozó történések elemzésére, felmutatására, a világkorszakaink kihívásainak

bemutatására törekszem, de elsősorban – muszájból – Schmidt Éva filmekre vett sorshagyatékának a lehető legteljesebb számbavételére, elemzésére vállalkozom halála után több mint húsz évvel.

Azért muszájból, mert a kollégái, tudós társai Schmidt Éva kutatási eredményeivel ugyan mélyrehatóan foglalkoznak, viszont filmes sorshagyatékát – hiába ajánlottam fel az együttműködést – nem hajlandóak egy alaposabb kutatás tárgyává tenni. Az Évával közös filmjeinkben elhangzott kijelentéseit nem áll szándékukban elemezni és komolyan venni (valamint e filmeket az antropológiai anyagai mellé "befogadni", az utókornak együtt megőrizni)!

Ezért rám hárul az elemző-összegző feladat, bár erre igen nehezen szántam el magam. Az általa mondottakat és a hozzá kapcsolódó ősi szakrális tudást, a Medvetor rítusának megértését-bevezetését-elfogadtatását, Évának az Arvisurához való viszonyát és életáldozatát megpróbálom feltárni és szintézisbe hozni, s egyben a hozzá kapcsolódó történéseket az érdeklődőknek "lefordítani" . Mindehhez számomra a tanulás és kitartás mellett leginkább az elmélyülni tudás képessége, valamint a mai sámántörténetek megfejtéséhez az úgynevezett rendezői világmegközelítésem nyújt nagy segítséget. Sok időmbe került, míg rájöttem, hogy ezt a munkát "tudat alatt" már elkezdtem úgy két évtizede, vagyis Éva halála után néhány évvel.

Egy mondatban a sorozat estjeiről: a vetítés előtt egy felvezető előadásban az aznapi filmben bemutatott téma, témák mélyebb elemzésére vállalkozom. Azon gondolatok lesznek kifejtve, amelyek megjelentek a rendezői koncepcióm kialakításában a filmsorozat készítése során (1982 és 2002 között), illetve azok, melyek már a filmek utóéletének részeként munkált tovább bennem.

Legközelebbi előadásom összefoglalójaként Évát idézem:

"A világkorszakok fordulópontján, amikor már eléggé érződik, hogy a korábbi társadalmi rend és kultúra nem tartható fenn tovább, a vallások titkos tanításai egyszer csak elkezdik megörökíteni, amit addig csak a mester személyesen adhatott át a kiválasztott tanítványának. Elkezdik kőbe vésni, pergamenre írni, nem törölve avval, hogy avatatlan kézbe jut. A titkok tudóiban minthogyha, az a szándék uralkodna, hogy mindenképpen tartsák meg azt a szellemi ösvényt, azt a szellemi utat, amely már előzőleg kitartott egy egész kultúrát, s erőt adott nekik." (részlet az "Utazás a túlsó világba Schmidt Éva nyomán" című könyv 71. oldalából)

Kérjük, hogy itt, az eseményoldalon jelezzétek részvételi szándékotokat, köszönjük!

(az "Utazás a túlsó világba Schmidt Éva nyomán"  könyv a helyszínen megrendelhető)

Mindenkit szeretettel várunk!
Halmy György / Nagymedve

info és regsiztáció / 0670 431 9343   sambhala@tibet.hu

Webgalamb