Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

A Magyarországi Dzogcsen Közösség gyakorlásai a Sambhalában
TELJES LÉGZÉS
minden hétfőn/17.30-18.30
GYERMEK JÓGA
minden csütörtökön/17.30-18.30
helyszín minkét eseményre/Sambhala Tibet Központ/Budapest I. Attila út 123.  11cs

KUMÁR KUMÁRI JANTRA
A Herceg és Hercegnő gyakorlata

1991-92-ben Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse megírta a Lótuszvirágok Fűzére - Jantra jóga gyermekeknek című könyvet, amely tartalmazza annak a 15 gyakorlatnak a leírását, melyet Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse a tibeti Jantra jóga lényegi tanításai alapján állított össze az 5-13 éves korosztály számára.

Mivel a gyermekek fizikai felépítése, légzése adottságai nagyban különbözik a felnőttekétől, számukra legjobb módszer a légzés alkalmazására, hogy a mozgást hangokkal kombináljuk.

Ez javítja a fizikai kondíciókat, jó egészséget garantál és ily módon elérjük az öt elem kiegyensúlyozásának célját.

Az ehhez használt hangok lényegi magszótagok, mantrák.

Mivel a légzés az életerőhöz kapcsolódik, ha a gyermekek a hangokat a légzéssel és a mozgással integrálják, a számos jótékony hatáson túl a gyakorláson kívüli időszakban lépésről-lépésre egy természetesebb légzésformához szoknak hozzá.

E jótékony hatások közül fontos megemlíteni minden a test, a hang (energia) és a tudattal kapcsolatos akadályok elhárítását és az ezekkel kapcsolatos betegségek megelőzését.

Az öt lazító gyakorlat javítja az elemek és az érzékszervek működését, túljuttat az ízületek és izmok rendellenességein, betegségein, javítja a végtagok, a törzs alsó- és a hát gyengeségeit.

Mivel e gyakorlatok mindegyike kapcsolatban áll az őt prána – életenergia – valamelyikével, sikeresen túljuthatunk már meglévő például ürítési, emésztési problémákon, illetve megelőzhetőek későbbi például korai magömléssel, menstruációval kapcsolatos panaszok.

A következő, az öt pránaenergiát kiegyensúlyozó gyakorlat szintén a fentiekkel kapcsolatos akadályokat szabadítja fel, illetve erősíti a légzés működését.

A vezetékek, csatornák ellenőrzését szolgáló gyakorlatnak általánosan nagyon jótékony hatása van a növekedési időszakban.

A három Jantra azon túl, hogy erősíti a fizikai állapotot különösen jótékony hatással bír az életerő azon típusára, mely az agyban lakik és az intelligenciát kormányozza, fejleszti a világosságot, a memóriát.

Az utolsó gyakorlattal helyrehozzuk az esetleg nem tökéletesen

végrehajtott mozgás miatt felmerülő kisebb hibákat, akadályokat, majd teljesen ellazultan élvezzük annak gyümölcsét.

TELJES LÉGZÉS
Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse gyakran szokta mondani, hogy az élet nem más, mint légzés. Ezért megtanulni jól lélegezni, azaz tudatosan lélegezni alapvető dolog, főleg a mai kor emberének.

Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy a légzés összekapcsolja a tudatunkat a testtel, ezért a Harmonikus Légzés, vagy teljes légzés kulcsfontosságú elem mind a test, mind pedig a tudat működésének koordinálásához.

Nélkülözhetetlen módszer a tudat lecsendesítése, a testi feszültségek csökkentése szempontjából, továbbá jótékonyan hat a testre és az idegrendszerre egyaránt.

Az elsajátított módszereket bárhol és bármikor végezhetjük, ily módon hatékony eszközhöz jutunk a hétköznapi életünkben. A Harmonikus Légzés módszerének forrása a tibeti Jantra jóga rendszere, mely egyike a legrégibb fennmaradt jógának, eredete a 8. századig nyúlik vissza.

A gyakorláson a testi és légző gyakorlatokon keresztül elsajátítjuk az alhasi légzést, majd a bordaközi és a mellkasilégzés fázisain át megtanuljuk a teljes légzést, kinyitva a testet a légzésre.

 A légzés helyének és fázisainak összehangolása révén érjük el a harmóniát a légzésben, a Harmonikus Légzést.

video

Webgalamb