Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

dr. Damdindorj Danima

 mongol orvosnő és tibeti-mongol hagyományos  gyógyász előadás-sorozata a Sambhalában (elmélet és gyakorlat)
kezdés 2010. április 16-tól
az előadó és a szervező ajánlja, hogy az érdeklődők előzetesen jelentkezzenek az alábbi címen:  sambhala@tibet.hu

Olyan családban nőttem fel, amelyben több generációra visszamenően voltak orvosok és gyógyító sámánok. Az egyetemi éveim alatt is volt szerencsém tanulni akupunktúrát és a népi gyógyászatban alkalmazott gyógymódokat az orvos nagybácsimtól.

Általános orvosi diplomát Budapesten, a SOTE-n szereztem 1988-ban, majd 1995-ben végeztem el az ulánbátori orvosi egyetemnek a Tibeti-mongol hagyományos gyógyászat szakát. Pár évvel később a Shang-gung és a Shao-ling gyógyító gyakorlatok oktató-képesítését szereztem meg szintén Ulánbátorban.

2000-ben ETI által szervezett természetgyógyász képzés keretében Életmód-tanácsadó, terapeuta képesítést kaptam. A gyógyító munkámban életmód tanácsadóként tradicionális, és a modern orvoslás eredményeire egyaránt támaszkodva tevékenykedek. Pulzusdiagnosztikával és öt virágelemzéssel vizsgálom meg a hozzám fordulókat. Hatékony, kíméletes, szelíd gyógymódokat alkalmazom, amelyeknek nincs mellékhatásuk.

Az előadásaim keretében és a könyveimben szeretném megismertetni hazám ősi gyógyító kultúrájának gazdag tárházát, ami itt Magyarországon kevésbé ismert.
A hallgató és az olvasó egy összetett képet kap az ősi gyógyászat egyedi jellegéről, a világegyetem, az elemek és az emberek kapcsolatáról, a test felépítéséről, a betegségeket okozó tényezőkről és a különleges diagnosztikai és kezelési lehetőségről. Továbbá értékes táplálkozási és életviteli tanácsokkal ismerkedhetnek meg.

dr. Damdindorj Danima

általános orvos, tibeti-mongol hagyományos gyógyász
életmód tanácsadó-oktató
Tibeti- mongol hagyományos gyógyászat, nomád étkezési és életviteli szokások
ismertető előadás-sorozat a Sambhalában

2010. április 16./péntek/17.30
1. A mongolok éltető természet elmélete Gyüsi, a gyógyító tantra tana. A három elem keletkezése, a három elem részletes leírása
A mongol gyógyászat története Mao-Tun Sanyu hun uralkodó idejére, vagyis több mint kétezer-ötszáz évre tekint vissza. A hunok sámán hitvallásával egyidőben keletkezett és fejlődött ki a mongol nép egyik csodálatos szellemi hagyatéka, az „éltető természet” tana. Ez az elmélet magába foglalja a természetes egyensúly és egészség minden aspektusát, vagyis az élet teljességét.

2010. április 23./péntek/17.30
2. A betegségek keletkezésének okai
Az ősi tudás szerint mind a szenvedés, mind a betegségek forrása az elme. Az elme irányítja a gondolkodást, az akaratot, az érzelmeket, a dolgok észlelését.

A betegség keletkezésében egyaránt közrejátszanak a külső és a belső tényezők. A gyógyászat szerint a test alapelemeinek zavara jelenti a betegségeket okozó közeli tényezőket, a lelki problémák és az érzelmek pedig a távoli tényezőket.

2010. április 30./péntek/17.30
3. A tibeti- mongol hagyományos gyógyítás alapjai, a gyógyításban alkalmazott módszerek moxa, vákuum és egyéb terápiák
A keleti gyógyászatban alkalmazott gyógymódokat külső és belső kezelésre osztjuk.
A külső gyógymódok:
moxa, vákuum, akupunktúra, masszázs, érvágás, fürdő, pakoló kezelések és az energia keringést egyensúlyban tartó gyakorlatok. A belső kezelésnek nevezzük azt, amikor belsőleg adunk gyógyhatású készítményeket a betegségek állapotától függően.

2010. május 8./szombat/17.30
4. Diagnosztikai módszerek, pulzus, vizelet diagnosztika, arc, fül, nyelv elemzése
Keleten a diagnózis nemcsak a tünetek azonosítását jelenti, hanem a betegségek tényleges kialakulását megelőzően korán, idejében felismerhető vizsgálati módszereket foglalja magában. A betegségek minőségét, létezési helyét – megtekintési, - kérdezési, - tapintási, - szaglási, hallási módszerrel állapítjuk meg.

2010. május 15./szombat/17.30
5. Az ízek ereje, a hat íz az emberi szervezetre gyakorolt hatásai
A nomád hegyi népek az idők során sok tapasztalatot szereztek a fogyasztható táplálékokról, a betegségek gyógyítására használt növényekről, ásványokról és az állati eredetű alapanyagokról. Az élelmiszereknek és gyógynövényeknek van egy közös tulajdonságuk, amit nem lehet se megfogni, se látni. Ez az íz.
Az íz alapján osztályozták az adott anyagnak hatását, tulajdonságát, minőségét. Egy egész rendszer alakult ki az ízeken alapulva.

2010. május 21./péntek/17.30
6. Tudatos táplálkozásról a tantrákban, aranytanácsok a tudatos táplálkozáshoz
Minden ember számára alapvetően fontos az egészséges elme és az ép test, mivel ez teremt elégedettségérzést és boldogságot.
A jelen társadalomban uralkodó túlzott vágy, mohóság, ragaszkodás, korlátolt gondolkodás, mértéktelen fogyasztás és természetellenes táplálkozás nemcsak testi betegségeket okoznak, hanem az elmét szennyezve lelki bajokhoz is vezetnek.
Az ételek minősége meghatározza az érzelmi állapotot, a gondolkodást és a viselkedést.

2010. május 22./szombat/17.30
7. Össze nem illő ételekről, gyógyító szutrákban
Az „Étkek valódi szutrája” a következőket írja az össze nem illő ételekkel kapcsolatban: „bármilyen étek íze, minősége ha egymással ellentétet alkot, a test erejét gyengíti. Ha az étkek illata, íze össze nem illő, akkor a gyomor tüzét betegítik meg. Így a test fényessége (vitalitása) csökken, vidámsága elvész”.
Az össze nem illő ételek fogyasztása a három elem zavarodását vagy vérmérgezést okoz, így gyengíti a testet.

2010. június 4./péntek/17.30
8. Mongol nomád étkek különleges gyógyhatásai, fehér, vörös, zöld, sárga és fekete ételek titkainak a feltárása
A mongolok szerint a hosszú élet titka az ételben és italban rejlik. Az étellel meg lehet gyógyítani - de mérgezni is - a testet. Ők megértették a természet, az embert körülvevő környezet és az ételek egymással való kölcsönhatásának rejtelmeit, és ennek megfelelően éltek.
Azt tanítják: „Úgy fogyaszd az ételt, mintha gyógyszert szednél, kellő óvatossággal és mértékkel…”.
2010. október 1../péntek/17.30

9. Az étkekben rejlő titkok - Az emberi típusoknak megfelelő étkezési és életviteli tanácsok  az évszak szerinti táplálkozás
A gyógyító szutrák az étkezés több fajtáját említik, az alábbiak szerint:
Testalkat, nem és kor szerinti étkezés
Ide sorolható a veleszületett típus szerinti, a férfi, a nő, az állapotos nő, a szoptatós nő, a gyerek, az idős és a beteg ember igényeinek megfelelő étkezés.
Időjárás, évszak szerinti étkezés
Mivel az évszak és az időjárás nagy hatással van a szervezetre, az évszak szerinti táplálkozást mindenkinek be kell tartani, nemtől és munkától függetlenül.

2010. október 8./péntek/17.30
10. Az elhízás esetén javasolt táplálkozási tanácsok
Fogyókúrával kapcsolatos sok téves információ arra viszi az embereket, hogy erős koplalással, diétás mesterséges ételekkel és túlzásba vitt testedzéssel gyors fogyást ígérő módszerekkel próbálkozzanak. Ezek többnyire hatástalanok és károsak az egészségre.
A gyógyító szutrák szerint az emberi test bizonyos elemekből tevődik össze, amelyek meghatározzák a testi és lelki jellemzőket. A nem megfelelő táplálkozás fogyasztása víz és föld elem növekedését eredményezve elhízáshoz vezet. Ezért az elemek egyensúlyára törekedve, az időjárást, napszakot figyelembe véve ad hasznos tanácsokat.

2010. október 15./péntek/17.30
11. A különleges gyógykészítmények - A sziklagyöngye a múmió gyógyereje
A múmió magas sziklák között sok évtized alatt több rétegben képződött gyantaszerű képződmény.
Kizárólag gyógynövényekben és ásványi kincsekben gazdag területek környékén, magas sziklás hegyekben alakul ki. A főlelőhely Mongólia hegyes sziklás vidéke, ahol az időjárási, földrajzi és geológiai sajátságos viszonya miatt ökológiai legtisztább, legjobb minőségű múmiót lehet találni.

2010. október 22./péntek/17.30
12. Energia gyakorlatok gyógyhatása shang gung gyakorlat bemutató
Shang gung Lótusz virág illatú, elmét élesítő gyakorlatot két ezer ötszáz évvel ezelőtt Buddha Sakjamuni adta át a tanítványainak. Azóta buddhista szerzetesek gyakorolják mindennapi életükben. 1988ig nem volt elérhető az átlag ember számára, mivel csak tanítóról tanítványra öröklődött a kolostorokban.
A mozgássorozat a meridián energia mozgatásán kívül egy finomabb energia rendszert is működésbe hozza ezáltal tiszta tudat állapotot hoz létre.
A két kéz úgy működik mintegy antenna, felveszi az energiát és bejutatja a meridián pontjain keresztül a központi idegrendszerbe és a belső szervekhez.
A megmozgatott energia kihajtja a testből a méreganyagokat és szervekben egyensúlyt teremtve a betegséget megelőző és gyógyító hatást fejt ki.

Webgalamb