Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Didgeridoo workshop/2008. november 22./szombat/17.00
Ismerkedés az Ausztrál Őslakosok hangszerével, a játéktechnikákkal és a kulturális háttérrel.

Előadók: Martin Balázs és Kerekes János.

A workshopon az érdeklődők megismerkedhetnek a didgeridoo hátterével a kulturális gyökerektől a színes játéktechnikákig. Kezdőknek lehetőség nyílik megtanulni a játék alapjait, – a hangszer megszólaltatása, körlégzés – a gyakorlottaknak pedig bővíteni tudásukat.

A didgeridoo az Ausztrália északi részén (Arnhem Land) élő őslakosok tradicionális hangszere. Az egyik legősibb hangszer – érdekessége, hogy azon ritka hangszerek közé tartozik, melynek formája, kialakítása az évezredek alatt semmit sem változott. Használatát az őslakosok több ezer évre vezetik vissza. Egyesek a kultúrájukkal egy idősnek tartják, mely kb. 40-50000 év.
Anyaga a termeszek által üregesre rágott eukaliptusz fa törzse vagy ága. Az őslakosok ezekből az üregesre rágott fa csövekből készítik a didgeridookat, mely sajátos hangját az alapanyagnak köszönheti. Egyes részeken elterjedt alapanyag a bambusz is.
A hangszernek eredeti bennszülött nyelveken több neve is van. A legelterjedtebb a Yidaki vagy Yirdaki (Északkelet Arnhem Land), Mago (Közép-Arnhem Land), Yigi-Yigi (Északkelet-Ausztrália)…stb.
Eredetileg szólóhangszerként használják éneket és/vagy táncokat kisérve. Általában a tradicionális zenében a didgeridoo játékosnak egy úgynevezett Songman, vagyis Énekes ember adja az alapot az úgynevezett Billma-val, magyarul ritmusverő fával. A didgeridoo játékos ehhez igazodva játssza a ritmusokat.
Az utóbbi pár évtizedben a hangszer elterjedt nemcsak Ausztrálián belül, hanem azon kívül is. Népszerűségének egyik oka különleges hangjában rejlik, mely az emberi lélek mélyebb rétegeit érinti meg. A nyugati, „modern” világ megtalálta a didgeridoo azon hangját, mely kiválóan illeszkedik a modern életvitelhez. Fontos azonban tudni, hogy ez a hang sok esetben nem a didgeridoo „eredeti” hangja. A mai játékosok egyedi technikái saját személyiségüket, életvitelüket tükrözik.
A mai világban egyre nagyobb fontossággal bír az a tény, hogy nemcsak a didgeridoo hangja van jótékony hatással a szervezetre, hanem a rajta való játék is. A hangszeren való játék előfeltétele az úgynevezett körlégzés, mely egy különleges légzés technika. A körlégzést gyakorló nemcsak fizikailag erősíti magát, hanem mentálisan is – nemcsak a légzőszervek erősödnek, hanem a körlégzés segítségével a játékos megtanulja szabályozni a légzését is.

A témához kapcsolódó magyar nyelvű oldalak:
http://didgeridoo.saman.org.hu/
http://didgeridoo.lap.hu/
http://www.myspace.com/gudanjabro
http://www.traditionalway.minima.hu/
http://www.ethnosound.hu/Webgalamb