Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

Csögyal Namkhai Norbu
tibeti dzogcsen mester

2005. május 27- 28- 29
Bevezetés a dzogcsenbe
és Longszel tanítások

namkhainorbu.jpgCSÖGYAL NAMKHAI NORBU RINPOCSE 1938-ban a kelet-tibeti Dergében született, tanulmányait és gyakorlatait a múlt század legjelentősebb dzogcsen mesterei közül néhánynak az irányítása mellett végezte. Mindenekelőtt közvetlen bevezetést kapott a dzogcsen állapotába egy olyan tanítótól, Csangcsub Dordzsétól, aki laikus gyakorlók és szerzetesek kis közösségét vezette Kelet-Tibet egyik eldugott völgyében. Csangcsub Dordzse egyszerű emberként élt, falujában doktorként tevékenykedett, de széles körben tisztában voltak képességeivel. Valóban ismerte a dzogcsen állapotát, birtokában volt az a tudás, amely tiszta és mentes mindenfajta doktrinális befolyás csapdájától.
A dzogcsen megértésének és alkalmazásának ez a módja példaként szolgált Namkhai Norbu Rinpocse számára, aki Szikkimbe költözése után, az 1950-es évek végén, a független életmódot választotta, és megélhetését munkával teremtette elő ahelyett, hogy vezető szerepet vállalt volna valamilyen vallásos intézményben.
Miután Giuseppe Tucci professzor meghívta Rómába társkutatónak, Namkhai Norbu Rinpocse 1964 és 1992 között a nápolyi Instituto Universitario Orientale egyetemén a tibeti és mongol nyelv és irodalom professzoraként dolgozott. Az egyre sokasodó kéréseknek engedve végül az 1970-es évek közepétől elkezdett dzogcsen tanításokat adni, ugyanazt az elvet követve, ahogyan ő is megkapta azokat gyökérmesterétől, Csangcsub Dordzsétól. Így a Dzogcsen Közösség, a Dzogchen Community, magától formálódott a különböző társadalmi helyzetű gyakorlók közösségévé, akik − miközben fenntartják a társadalomban betöltött szerepüket − egyesülnek Namkhai Norbu Rinpocse tanításai iránti érdeklődésükben. A Dzogcsen Community sok országban létezik központosított szervezet nélkül, hazánkban a Magyarországi Dzogcsen Közösség képviseli. Célja a dzogcsen tanítások megőrzése és a társadalomban történő alkalmazása, függetlenül mindenféle vallásos hagyománytól.
Namkhai Norbu Rinpocse emellett több munka szerzője is, amelyek Tibet történetéről és ősi kultúrájáról, a tibeti orvostudományról és asztrológiáról, valamint a dzogcsen tanítások különböző aspektusairól szólnak. Ezek egy részét már számos nyugati nyelvre lefordították. Tibetológus körökben ő az egyik vezető szaktekintély Sang-Sung, az ősi királyság történetével és a régi bön hagyományokkal kapcsolatban végzett kutatások területén.

A DZOGCSEN avagy a Végső tökéletesség tanításai leginkább a belső megismerés olyan rendszereként határozhatóak meg, amely nagy fontosságot tulajdonít az individuális éberség és tudatosság fejlődésének. Alapja a közvetlen bevezetés valódi természetünkbe. Ez a szellemi ösvény nyitva áll mindenki számára, és az önmagunkkal kapcsolatos tudatosság megvalósítása felé történő munkálkodást foglalja magában. Ez a tudatosság személyes szabadságunk lényegi eleme, felismeréséhez nem szükséges szerzetesi fogadalmakat tennünk. Az alapvető gyakorlat önmagunk és valódi létmódunk tényleges megismeréséből és megvalósításából áll a mindennapi élet különféle tapasztalatain keresztül. Ezért a dzogcsen tanítása nagyon jól megállja a helyét a modern társadalom elvárásainak kereszttüzében is. A dzogcsen az elmúlt évszázadok alatt felmérhetetlen nagyságú ezoterikus irodalmat hozott létre Tibetben. Számos mester tűnt ki szellemi nagyságával, és jelentős örökségként hagytak maguk után egy olyan bölcsességet, amely megszakítatlan láncban szállt mestertől tanítványra napjainkig: Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse ennek az ősi tradíciónak egy vitathatatlanul nagy tekintéllyel rendelkező, befolyásos alakja.

Helyszín:
Móricz Zsigmond Gimnázium
1026. Budapest, Törökvész út. 48-54

Tanítás: Bevezetés a dzogcsenbe és Longszel tanítások
május 27. péntek 17 - 19
május 28. szombat 17 - 19
május 29. vasárnap 16 - 18

Belépők:

Bérlet: 7.000.- Ft         diák, nyugdíjas 5.000.- Ft
Napijegy: 3.000.- Ft    diák, nyugdíjas 2.000.- Ft

Jegyek a helyszínen,  vagy elővételben a 06 (30) 397 15 11 számon rendelhetők.

További információ:
dzogchenhu@yahoo.com
www.dzogchen.icthu.com

Tel.: Somogyvári Zsolt: 06 (20) 22 33 668
Blága Tibor: 06 (20) 31 84 577


MAGYARORSZÁGI DZOGCSEN KÖZÖSSÉG

2000 őszén alakult és két év múlva vált a Nemzetközi Dzogcsen Közösség teljes jogú tagjává. Jelenleg a Tan Kapuja Buddhista Egyház egyik tagközössége.

CSOPORTOS GYAKORLÁSI ALKALMAK

HÉTFŐ
Tan Kapuja Buddhista Főiskola
1098 Budapest, Börzsöny utca 11.
Jantra Jóga 16.00 - 17.30
A Namkhai Norbu Rinpocse által tanított jantra jóga az egyik legősibb a tibeti jantrák hagyományában. Azóta, hogy a 8. században írásba foglalták, a gyökérszöveghez tartozó és nélkülözhetetlen szóbeli útmutatások átadási vonala töretlen. A jantra jóga nagy figyelmet szentel a megszabott ütemben végrehajtott légzéseknek és légzéstartásoknak, valamint az ezek alkalmazásával végzett mozgásfolyamat egészének. A vadzsratest férfi és női energiáinak egyesítésével hozzásegíti a gyakorlót ahhoz, hogy belépjen az elmélyedés állapotába, amely túl van a megszokott fogalmi gondolkodás béklyózó ketrecén.
Meditációs gyakorlatok 18.00 - 19.00

Vadzsratánc 19.00 - 21.00
A vadzsratánc egy terma tanítási sorozat, amelyet Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse a 90-es évek elejétől ad át a Dzogcsen Közösség gyakorlóinak. A tánc egy földre festett mandalán történik, amely egyként jelképezi az egyént és azt a kiterjedést is, amelyben létezik. Lágy zenére végzett egyszerű, harmonikus mozdulatokkal hozza egyensúlyba az energiákat, és vezeti el a gyakorlót annak megismeréséhez, hogyan tartsa fenn a valódi természetével való egyesültsége megszakítatlan állapotát (elmélyedés) mozgás közben is.

PÉNTEK
Szakja Tasi Csöling meditációs helysége
1137 Budapest,. Radnóti M. utca 9. fszt.1/a
Meditációs gyakorlatok 19.00 - 21.00

SZOMBAT
Hisódzsuku Aikidó Iskola
1135 Budapest, Béke utca 47.

Meditációs gyakorlatok 7.00 - 8.30

Webgalamb