Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

 

Chögyal Namkhai Norbu Rinpocse
Tapasztalati útmutatás a "Bepa'i Gumchung"

BUDDHAGUPTA REJTETT GYÜJTEMÉNYÉHEZ

ősi dzogcsen szöveg a Tunhuangi tekercsek kézirataiból.

webcast tanítása

2009. október 2./péntek/17.00

2009. október 3-4./ szombat-vasárnap/ 10.00-12.00

helyszín: Tkbf Főiskola. Börzsöny utca 11.

2009. október 5-10./hétfő-péntek/10.00-12.00

helyszín: Sambhala  1012 Attila út 123.

 

A tanítás nyitott, bárki bárhol meghallgathatja.
Élőkép azonban kizárólag a hivatalos magyar fordítás helyszínén látható.

A következő elérhetőségi címen lehet a tanítást meghallgatni:
http://www.dzogchencommunity.net/webcast/?Listen
Böngészővel: http://213.203.141.7/webcast/
vagy
Media lejátszóval a - play url-be beillesztve- http://62.149.207.229/audio
vagy gyengébb mindőségben http://62.149.207.229/audio_low


Az őseredeti állapot

A dzogcsentanítás lényegében az őseredeti állapot tanítása, amely minden egyén saját valódi természete a kezdetektől fogva. Belépni ebbe az állapotba annyit jelent, mint megtapasztalni önmagunkat mint az univerzum középpontját, de természetesen nem a közönséges, egoista értelemben. A közönséges, egoközpontú tudatosság a kettős látásmód szűk ketrece, mely kizárja önmagunk igaz természetének - az őseredeti tudatosság terének - megtapasztalását. Az őseredeti állapot felfedezéséhez meg kell értenünk a dzogcsen tanítását. A dzogcsentanítás hagyományláncolatának funkciója az, hogy azok, akik megvalósították ezt az állapotot, vagy megalapozták magukat benne, átadják az erről szóló tudást azoknak, akik a dualitás hálójában fennakadtak.

A dzogcsen elnevezés, amelynek jelentése "Nagy Tökéletesség", ennek az állapotnak a tökéletességére utal, amely a kezdetektől tiszta, semmit sem elutasító vagy elfogadó. Ahhoz, hogy megértsük, és belépjünk az őseredeti állapotba, nincs szükség intellektuális, kulturális vagy történelmi ismeretekre. Ez az állapot természeténél fogva értelmen túli. Amikor valaki tanítást kap, mégis szeretné tudni, hogy hol keletkezett, honnan származik, ki tanította és így tovább. Mindez érthető, ám maga a dzogcsen mégsem tekinthető egyetlen ország kultúrájához tartozónak sem. Az egyik dzogcsen tantra, a Dra Thalgyur Cave Gyü szerint például a dzogcsen tanítás tizenhárom másik naprendszerben is megtalálható. Így még azt sem állíthatjuk, hogy a dzogcsen tanítás kizárólag bolygónk, a Föld sajátja, nemhogy egy nemzeti kultúráé. Az azonban igaz, hogy a dzogcsen hagyományt, amiről szó lesz, a tibeti kultúra hagyományozta tovább, ez adott neki otthont Tibetben a feljegyzett történelem kezdete óta. Mindemellett mégsem mondhatjuk, hogy a dzogcsen tibeti, mivel az őseredeti állapotnak nincs nemzetisége, és mindenütt jelenvaló.

Így ha a dzogcsen tanításokat a tibeti szellemi hagyományok - buddhizmus és bön - lényegének tartjuk (bár maga nem tartozik sem a buddhizmushoz, sem a bönhöz), és ha tudjuk, hogy Tibet szellemi hagyományai a tibeti kultúra lényegét alkotják, akkor a dzogcsen tanításokat kulcsként használhatjuk a tibeti kultúra egészének megértéséhez. E megközelítés alapján megérthetjük, hogyan jelentek meg a tibeti kultúra különböző aspektusai mint a spirituális mesterek, a megvalósítás magas szintjét elért lények egységes látásmódjának különféle arculatai. Mint egy kristály a kultúra szívében, az őseredeti állapot tisztasága, ahogy sok mester tudatában megjelent, ragyogó fénysugárként, szikrázó tükörképként sugározta szét a tibeti művészet és ikonográfia, orvoslás és asztrológia formáit. Ha tehát megértjük a kristály természetét, könnyebben értelmet nyernek a belőle áradó tükörképek és fénysugarak is.


Chögyal Namkhai Norbu Rinpocse: A Kristály és a Fény útja (részletek)


A dzogcsen tanítások három sorozatának elsődleges gyakorlatai:
http://www.tibetijoga.hu/szemdelongdemengagde.html

Webgalamb