Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Avalókitésvara   2013
kínai nyelven beszélő/magyar feliratos kínai film 100'
rendező/Zhangxin
2018. március 25./vasárnap 19.00

helyszín/Sambhala Tibet Központ/Budapest I. Attila út 123. 11cs

Avalókitésvara

Avalókitésvara vagy Bu Ken Qu Guan Yin (szó szerint Guanyin, aki nem hajlandó elmenni) 2013-ban készült, kínai vallási tárgyú film Zhang Xin rendezésében.

A film azon a legendán alapul, hogyan vált a kínai Zhejiang tartományban található Putuo-hegy Bodhiszattva Avalókitésvara, kínaiul Guanyin, felébredési helyévé (Bodhimanda).

Főbb szerepekben Li Chun, Nie Yuan, Nakaizumi Hideo, Siqin Gaowa, Nakano Ryoko, Mou Fengbin. A film a 37. Montreal Film Fesztiválon 2013-ban a négy Világrekord egyike.

A film Kínában játszódik a Tang dinasztiabeli Wuzong császár uralkodása idején. Li Yi herceg, a császár egyik rokona gyermekkora óta betegeskedik. Anyja, Zheng úrnő megbízza Yu Xiufeng kézművest a Putuo-hegyről, hogy készítse el Avalókitésvara (Guanyin) porcelánfiguráját, így imádkozni tud a Bodhiszattvához, hogy áldja meg fiát jó egészséggel. A szobrocska elkészülésének napján Yu Xiufeng és unokája, Haisheng talál egy lánycsecsemőt egy lótuszos tóban. Yu Xiufeng magához veszi a kislányt unokájaként és a Lianmei, azaz Lótusznővér nevet adja neki. A szobrocskát a Wutai hegyre viszik és ott tündököl egy buddhista templomban.

I.sz. 845-ben Wuzong császár elrendeli a Nagy Buddhista Ellenes Üldözést, mivel azt gondolja, hogy a buddhizmus megrontja a tömegeket. Azt is érzi, hogy Li Yi jelenléte fenyegetővé vált számára, ezért utasítja Yuchi tábornokot a herceg meggyilkolására. Ugyanakkor Wuchen szerzetes arra kéri Yu Xiufenget, hogy szerezze meg a szobrot a Wutai hegyről és rejtse el azt a Putuo-hegynél. Az út során Yu Xiufeng és unokái találkoznak Hui'e japán buddhista szerzetessel, akit Tachibana császárnő küldött, hogy találja meg és hozza el a szobrot Japánba. Mivel Zheng úrnő titokban megbízta Yuchi tábornok helyettesét, Sima tábornokot fia védelmével, Sima tábornok megmenti Li Yit, amikor Yuchi éppen meg akarja ölni a fiút. Sima tábornok párbajban legyőzi Yuchi tábornokot és már végezni akar vele, amikor Lianmei megállítja ebben és arra kéri, hogy hagyja életben őt. Li Yi és Sima tábornok elkísérik Yu Xiufenget, Lianmeit és Haishenget amint visszaviszik a szobrot a Putuo-hegyre. Hui'e később rájön és ő is útnak indul a Putuo-hegy irányába.

Yuchi tábornok nyomon követi Li Yit Song, Mingzhou kormányzójának segítségével. Hogy időt nyerjenek Li Yi és Sima tábornok elmenekülésére, Lianmei és Haisheng álcázzák magukat, hogy elvonják az üldözők figyelmét, miközben Yu Xiufeng lemarad, hogy eltérítse Song kormányzót. Song megöli Yu Xiufenget, amikor az utóbbi visszautasítja felfedni Li Yi hollétét, miközben Yuchi tábornok Lianmei és Haisheng után megy pusztán azért, hogy meggyőződjön róla, hogy átverték. Eközben Hui'e rátalál a szoborra és próbál elillanni vele. Amikor Haisheng és Lianmei hazaérnek, elborzadva látják halott nagyapjukat.

Haisheng látja Hui'et elmenekülni és rögtön elfogja a gyanú, hogy Hui'e ölte meg a nagyapját és lopta el a szobrot, ezért Hui'e nyomába ered, elkapja és elkezdi ütlegelni. Lianmei megállítja Haishenget és azt mondja neki, hogy ő hisz Hui'e ártatlanságában. Mindazonáltal a lány nem hagyja, hogy Hui'e magával vigye a szobrocskát. Hui'e annyira szégyelli magát, hogy feladja a küzdelmet és visszatér Japánba.

Később Mingzhou-ban egy útlezárásnál Song kormányzó elfogja Lianmeit és Haishenget, hogy elvegye tőlük a szobrot. Majd a kormányzó próbálja megvesztegetni Yuchi tábornokot, hogy segítsen neki fedezni, mert nem sikerült levadászni Li Yit, ezt azonban Yuchi tábornok visszautasítja és korrupcióval vádolja a kormányzót. Eközben Haisheng kiszabadul a fogságból és magával viszi Lianmeit. Yuchi tábornok bedühödik, amikor megtudja azok elmenekülését és elrendeli a többi fogoly kivégzését. Mindazonáltal Lianmeinek sikerül meggyőznie Haishenget, hogy menjen vissza vele a börtönbe, mert tudja, hogy mi történne, ha elmenekülnének. Yuchi tábornokra olyan erős benyomást gyakorol Lianmei áldozatkészsége, hogy szabadon bocsátja a foglyokat.

Yuchi tábornok csapdát állít, hogy előcsalogassa Li Yit rejtekéből. Bejelenti Lianmei és Haisheng kivégzését, mondván, hogy segítettek egy szökevény menekülésben, azt várva ettől, hogy Li Yi megjön azok védelmére. Ahogyan sejti, Li Yi megjelenik és átadja magát Yuchi tábornoknak cserébe Lianmei és Haisheng szabadon engedéséért. Közben Sima tábornok is megjelenik és harcba kezd Yuchi tábornokkal és katonáival. Abban a pillanatban követ érkezik császári rendelettel, amely kijelenti, hogy Wuzong császár halott és Li Yi az utód. Yuchi tábornok öngyilkosságot követ el szégyenében, hogy nem tudta véghez vinni küldetését. Li Yi visszatér a palotába megkoronázására, míg Lianmei és Haisheng visszaviszik a szobrot a Wutai-hegyre.

Később Hui'e visszatér Kínába, hogy elkérje a szobrocskát. Wuchen szerzetes először visszautasítja a kérést. Végül is azonban Hui'e meggyőz mindenkit őszinteségéről azzal, hogy több napig a templom előtt térdepel így Wuchen szerzetes beleegyezik, hogy elvigye a szobrot Japánba. Amikor Hui'e hajója elvitorlázik a Putuo-hegytől, Lianmei keresztezi a hajó útját egy tutajjal, mivel nem bírja látni a szobrocska távozását.

Hirtelen erős vihar támad és a szobrocska a tengerbe esik. Amikor a vihar alábbhagy, Hui'e mélységes szomorúsággal látja, hogy Lianmei és a szobor a tengerbe vesztek. Akkor hirtelen lótuszvirágok jelennek meg mindenütt a víz felszínén. Hui'e látomásában Lianmeit látja, mint Avalókitésvarát a Putuo-hegyen és ráébred arra, hogy már nincs szándéka a szobrot magával vinni Japánba. Azonban visszaviheti a Bodhiszattva által megtestesült erényeket, mint az együttérzés és a könyörület és azokat adja át népének.


Webgalamb