Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

kérjük, folyamatosan kísérd figyelemmel a weboldal programjainak adatait, mivel a szervezés folyamán a tartalom (hely, idő) adatai változhatnak!!!

Képgaléria

Komcsidisznok.jpg

TIBET 1959. március 10.
jelenlét

2013. március 10./vasárnap 12.00-18.00
helyszín: A Kínai Nagykövetség előtt
Budapest, 1068 Városligeti fasor 20-22.
12.00 gyülekező, demonstráció
14.00-15.00 tibeti himnusz, beszédek
18.00-ig demonstráció

1959. óta semmi nem változott Tibetben, legalábbis ami a boldogságot vagy a jó közérzetet illeti. Ellenben évről-évre egyre jobban és biztosabban kebelezi be az "anyaország" rabolt birtokát, Tibetet. A halálos anyai ölelésnek egyre kifinomultabb módszereit alkalmazza, a kapitalizmus és kommunizmus lehető legrosszabb tulajdonságait ötvöző hibrid gólem, Kína.

A mára kialakult helyzetre jellemző, hogy a Dalai Láma által vezetett tibeti nép, tiltakozása jeléül, már nem tud másképpen tiltakozni, mint hogy saját maga ellen fordul. A mindig "szavahihető" kínai jelentések szerint, maga a Dalai Láma bujtogatja önégetésre a tibeti embereket, csak azért, hogy saját teokratikus elképzeléseit restaurálhassa.  A propaganda szólamokkal és hazugságokkal ellentétben a Dalai Láma egyértelműen kijelentette, bár nagyon is megérti népe elkeseredettségét, de teljes határozottsággal ellenzi az önégetéseket, egyrészt az emberi élet kioltásával kapcsolatos tiltások miatt, másrészt, mert azok nem hozhatnak sem politikai sem valóságos megoldásokat. Az elmúlt két évben 102 tibeti szerzetes és egyéb személy követett el önégetést. A hősies áldozatot vállalók közül legkevesebb nyolcvanan meghaltak, eme szörnyű, önként elvállalt tett következtében. Az elnyomás, a megaláztatás és a fizikai megsemmisítés figyelemfelhívására valamint az elkeseredés és csalódás illusztrálására csak önnön testük lángoló fáklyája hívhatja fel a figyelmet.

Legalábbis ezt gondolhatják a tibetiek. Sajnos nem ez történik. A Dalai Lámának igaza lett, nem hogy jobb lett volna a helyzet Tibetben, hanem újabb ürügyet kreáltak a kínai hatóságok a szerzetesek és helyi lakosság sanyargatására. A világ politikai közvéleménye, mintha még nagyobb közönybe és apátiába fordult volna Tibet ügyével kapcsolatban. Ugyan itt-ott születnek mindenféle elítélő, Kínát felszólító határozatok, de a nagypolitika méregkeverő konyhája, semmiben nem akadályozza meg a féktelen terrort, csak önmagát mérgezi és földünk lelkét.

Vannak országok, ahol még csak tudomást sem akarnak venni a kínai-tibeti abszurd viszonyról és csak az egy Kína-elvét szajkózzák. Amit egyébként a Dalai Láma és az emigráns tibeti kormány soha nem vont kétségbe, nem beszélve a tibeti emberekről, akik csak egyszerűen élni akarnak, munkában, hitben és szeretetben otthon, Tibetben. Sajnos, az előbb említett országok közé tartozik évtizedek óta Magyarország is. Itt még az is előfordul, hogy egy magasabb rangú kínai küldöttség érkezésekor begyűjtik a tibeti menekülteket, hogy még véletlenül se legyenek szem előtt. És a tibeti zászló se legyen szem előtt. Pedig a tibeti zászló ugyanazt szimbolizálja, mint a székely zászló, ami jogosan lengedezik sok városháza falán. Mindkét nép valóságos és élhető autonómiát szeretne elérni, azzal a különbséggel, hogy a tibetieknek már nincs lehetőségük kívánni sem. A tibeti nép teljes jogfosztottságban, kulturális és etnikai genocídium közepette, saját identitásától megfosztva rabszolgaként él saját, ősi hazájában. Tibet mára jelképpé vált, így a Tibetet védők harca messze túl mutat az emberi jogi problémákon. Tibetben világunk szinte összes, évezredek óta felgyülemlett galádsága és szemete megtalálható, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Beleértve a tudatos legdurvább brutalitást a tudatos, erőszak nélküli, békés ellenállással szembe.  Azért, mert a tibeti tradíció tudja, hogy az erőszak erőszakot szül és az újból erőszakot. Ezzel a gondolattal ma, a világ népei közül a leghaladóbb politika-filozófiát képviselik. A Dalai Láma szerint ennek nincs alternatívája. Az "anyaország" politikusai a betelepítés jól bevált módszerét alkalmazva, már generációk óta biztosra vehetik az eredményt; a népesség, a kultúra, a nyelv és vallás teljes szétzilálását, az emberek demoralizálását.

Tibetben még csak egyetlen bökkenő van, a tibeti nép elszántsága, önbizalma, ereje és hite saját magában és a XIV. Dalai Lámában, aki ma a világ egyik leghitelesebb, ha nem leghitelesebb közéleti személyisége. Ha valaki tud nálánál hitelesebb vallási vezetőt, uralkodót vagy politikust, kérem jelezze nyilvános levél formájában.

Már régóta, de az önégetések idején még inkább, Tibet a Kínai birodalom jövőbeli tesztje, de talán még jobban a Világé. Lesz-e élhető világ, vagy minél többen vagyunk annál nagyobb az erőszak, az önzőség, a hazugság és a kizsákmányolás. Mutassuk meg 2013. március 10.-én, legalább itt Budapesten, hogy vannak, akik más világot képzelnek és akarnak, és mutassuk meg Kínának, hogy még ilyen távoli országban is, mint Magyarország - vannak emberek, akik soha nem felejtik Tibetet. Ez nekünk is létkérdés.
Hendrey Tibor
TST

2013. március 10-én 12.00 és 18.00 óra között találkozunk a Kínai Nagykövetség előtt. ( Budapest, VI. Városligeti fasor 20-22.)
Kérjük, a programokat gyakrabban megtekinteni, mert azok időben és helyszínben változhatnak!

Webgalamb