Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Mongus Kenin-Lopszan

Mongus Kenin-Lopszan, a Tuva Sámánszövetség elnöke, a tuva samanizmusról
- részlet Az Ősi Hangok Ázsia Szívéből című filmemből

Az emberiség örökké hálás lehet a Tuva népnek, hogy megőrizte az utókornak az emberiség ősi kultúráját, ami nekünk tuváknak ma is élő kultúránk. A Tuva sámánok rendkívüli képességekkel vannak megáldva.
Vannak égi eredetű sámánok. Vannak örökletesség útján kiválasztott sámánjaink, és vannak, akik a víz és föld szelleme által lettek kijelölve.   Még olyanok is, akiket az ördögök családjából választottak ki.
A samanizmus nálunk a szellemi élet forrása. A sámánok orvosok, gyógyítók, kiváló zenészek és kiváló énekesek.                                                                                         A sámánizmus a Tuva népélet élő enciklopédiája.
Hitvilágunk legfontosabb megtestesítője az Ég (deer). A Tuva mitológiában különböző egek vannak, 9 ég van (tosz deer).  A fehér ég: ott örökké a nap világít. A fekete ég, ami messze a tejút mögött húzódik meg. Minden jó és minden rossz a fekete ég felől jön. A tuva hitvilág szerint a fekete ég rettenetesen nagy erejű. Elnyelheti a hegyeket, az erdőket, sőt még a földünket is. A tuvák értik azt érzéseik által, ami onnan jön. Nekünk tuváknak mindenekelőtt legfontosabb az időjárás.
Nekem ma volt egy találkozásom az Önök egyik földijével. Ő csodálatos lány. Éva „Karakas (fekete szemöldök)” Kitűnően beszélgetett velem oroszul. A dob hangjával felemelte nekem a magyar népdalt. Nagyon elegánsan, mesteri módon, magas színvonalon tolmácsolta a testvéri magyar dallamokat. Szépen táncolt. Nagyon szépen ötvözi a mozdulatokat, ez nálunk a sámánok mozgása.  A sámánok különböző mozgásokkal dolgoznak.  A kézzel, a fülükkel, a szemekkel, a fejjel a mellel, a hassal, a lábbal. Mert a sámán mozgásának az alapja egy rendezett motívumsorból tevődik össze. Mozgás nélkül a sámán nem énekel. Úgyszintén, a sámánok kitűnő táncosok.
A Tuva sámánok nem félnek a tűztől. Vannak, akik mezítláb táncolnak a tűzön. Ők a tűz sámánjai.
A sámánjaink rendkívüli emberek, tudnak a másik ember gondolataiban olvasni. Nem kérdezik: ki vagy honnan jöttél, mivel foglalkozol.
A sámán hallgatagon ül, néz téged, ugyanakkor egyszerűen olvas a gondolataidban.

Webgalamb