Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Joga.blog.hu vélemények

Shambala Tibet Központ - Kum Nye jóga

2011.03.11. 12:51 nezzafenybe blogger:

Tibet, ahol az érzet vezet

Légzés – figyelem – érzet - légzés – figyelem.Gazdagodás.

Kum = jelenlét a térben, Nye = az energia megújítása.

A Shambala Tibet Központban jártam.

 

Dinamikus nyugalom – ez a könyv a címe, amely a Kum Nye jóga és filozófia alapjait tartalmazza. Bevallom, ez már elsőre tetszett, mert ez a látszólagos kettősség mindig is jól megfért bennem.

A ’kezdők’ /like me :-P/ 7-re jönnek, mert Endre, az oktató kis rendszerezést és bemutatást tart a jógatípusokról és a Kum Nye jóga lényegéről. Az oktatón kívül 4-en vagyunk, ebből én az egyetlen új, de mindenki nyitott. Az óra előtt kicsit megijedek amikor elmondják, itt a gyakorlati megoszlás testi és lelki rész között 90-10% a test javára ~ azaz nincs a végén 20-30 perces ’elalvós’ meditáció. Csak remélem, hogy nem csak amolyan ’keleti torna’ lesz az egész.

A tapasztalat végül több mint pozitív: hiszen az összes gyakorlat relaxált állapotban történik. Jobban elmélyültem 100 perc lassú, figyelő gyakorlás alatt, mint egy ’60 perc torna + 30 perc alvás kombó’ hatására.

Az óra a tibeti jóga elveire épül – illetve annak egy olyan változatára, amely a ’nyugati ember’ számára is könnyen befogadható. Míg a hagyományos indiai jóga alapja az elengedés: a meditáció közben fellépő gondolatok, érzetek és érzékek elengedése, addig a tibeti jógában nem kell arra törekednünk, hogy ne gondoljunk és ne is érezzünk semmit. Ehelyett a testünkben, agyunkban és lelkünkben megjelenő energiákat átalakítjuk, felhasználjuk. Mivel jelenlétük természetes, nem küzdünk, csak megfigyeljük, és transzformáljuk őket. Az egész órán végigvonult ez a fontos alapelv – például a kicsit nehezebb, vagy hosszabban tartott gyakorlatok során a fájdalmat Új Erővé alakítottuk.

És – ha elsőre nem is mindig tökéletesen, de – működött :)

Az óra legfontosabb eleme a légzés. Hogy folyamatosan lélegezzünk, az nem újdonság /ugye?/. De mi hosszan, elnyújtottan lélegeztünk, volt Om Áh Hum légzés, érző légzés és tisztító légzés is. Ez utóbbihoz vizualizáció is társult – közben kifújtuk a rossz érzéseket, félelmeket, aggodalmakat, fáradtságot.

A gyakorlatok egyszerűek. Legutóbb egy dinamikus flow órán vettem részt, ahol –kezdő jógásként- a napüdvözlet gyakorlása, egyes gyakorlatok és a tempó miatt a testem igencsak igénybe volt véve. Ez az óra is megmozgatott, de másképp: lassabban és mélyebben. És így a mozdulatok, a mély figyelem és légzés hatására többször nagyon kellemes, meditatív állapotba kerültem. Néhány gyakorlatnál úgy éreztem – a végtelenségig tudnám csinálni. Pedig nem vagyok az a végtelen típus..

Az óra végén természetesen feküdtünk is – és figyeltük a hangot, egyesültünk az igazi jelen-léttel, és így tértünk vissza a tudatos állapotba. Utána senki sem sietett nagyon, a teremben, az öltözőben, az utcán jókat beszélgettünk.

Összegzés: ajánlom azoknak, akik egy meditatív, kellemes, lassú és teljes élményt szeretnének szép gyakorlatsorokkal. Megnyugtató, stresszlevezető.

Környezet: a Központ nem egy modern, csilli-villi hely, viszont tele van keleti díszekkel, könyvekkel és eszközökkel.

Eszközök: félhomály, az eszközök kissé szedett-vetettek –illenek e helyhez

Oktató: felkészült, nyugodt, figyelmes

Többiek: szimpatikus emberek, akik régóta visszajárnak

Megközelítés: Attila úton, közel a Moszkvához, parkolók is voltak

Szoltáltatás: a website és a hely is kissé ’összevissza’, az információk bőségesek, a jóga nagyon jó

Fíling: kellemes

Webgalamb