Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Geshe Dzsampa Tinley tanítói

1. Őszentsége, a XIV. Dalai Láma

2. Geshe Nawang Dhargyey (Gen Rinpocse)

Geshe Nawang DhargyeyGese Nawang Dhargyey 1921-ben Yatsak városban született, a kelet-tibeti Kham tarományban.. Kora gyermekkorában beadták a gelug hagyományú nagy helyi Dhargyey kolostorba.

18  éves korában Gen rinpócse már Lhaszában, a Szera kolostorban folyatatta tanlulmányait, ahol erőteljesen tanulta a buddhista filozófia mind az öt területét.

19 éves korában már olyan széles és alapos tudásra tett szert,  hogy  sok más tanítvány képzéséről is gondoskodott. 21 éves korában felvette a szerzetesi kötelmeket Purchog Jamgön Rinpocsétől, az ismert mestertől. Nagyon sok jelentős mestertől kapott tanítást és beavatást, olyanoktól, mint Kyabje Tridazsng Dorzse  (a Dalai Láma tanítója), Bakri Dorzse Csang, Gen Serab Wangchuk, vagy Gen Chönste. 20 évig tanult a Szera kolostorban, 1959-es emigrációjáig. Már két éve tanítója volt két jelentős láma reinkarnációjának, Lhagön  és Thupten rinpocsénak, akikkel együtt 9 hónapos viszontagságos út során menekült el Tibetből. Indiában csatlakozott Őszentsége, a XIV. Dalai Láma környezetéhez és folytatta tanulmányait és a fiatal tulkuk képzését.

1960-ban ötven kiválasztott láma-tudóssal együtt megírták az indiai tibeti menekült-iskolák tankönyveit. Rövidesen megkapta a legmagasabb tudományos fokozatot, a geshe lharampa címet.

1971-ben Őszentsége a Dalai Láma kérésére kidolgozta és utána vezette is a nyugati érdeklődők és tanítványok képzési programját. 1984-ig sok ezer tanítványt tanított. Ez alatt az idő alatt is intenzív egyéni képzést kapott személyesen Őszentsége, a XIV. Dalai Lámától és mindkét tanítójától,  Kyabje Tridzsang és Kyabje Ling rinpocsétől.

1985-ben Őszentsége, a XIV. Dalai Láma tanácsára Új-Zélandra  ment hosszabb időre, a helyi és az ausztrál központ vezetésére.

Gese Nawang Dhargyey jelenleg Indiában él és Ling rinpocse reinkarnációjának főtanítója.

3. Őszentsége Bagdo Gegen, a IX. Halha Dzsecun Damba rinpocse

Bagdo Gegen1932-ben Lhaszában született, 4 éves korában elismerték Halga Dzsecun Damba (Bogdo Gegen, vagy Mongólia Bogdo Kánja) reinkarnációjának

Valamennyi tibeti buddhista irányzat számos jelentős mesterének reinkarnációjának tekintik. A Gelug iskolában Congkapa láma tanítványának, Dzsamyan Csodzse, a Drepung kolostor alapítójának reinkarnációjának tekintik. A nyigma iskolában Rongzong Lotsava Chokyi Gyatsen, a kagyű iskolában Baromba Dharma Vanchuk reinkarnációjának tekintik. A Sakya iskolában mint Kung Drolchok emanációját ismerik.

Reinkarnálódott, mint Taranatha, a XVI.-századi híres történész és tantrikus, a dzsogang vonal alapítója, továbbá úgy tartják, hogy Dzsecung Dzsamba, Sakyamuni Buddha Ananda nevű legközelebbi tanítványa volt.

Dzsecung Dzsamba Bogdo Gegenközeli barátsága a Dalai Lámával még Tibetben kezdődött, 1959 előtt. Mai közeli kapcsolatuk sok évszázados gyökerű: az V. Dalai Láma elismerte az első Halha Dzsecung Dzsambát Tarantaha reinkarnációjának és fő tanítója lett. A VI. Dalai Láma Halha Dzsecung Dzsambát Csakraszamvara és Vadzsrapani  és Namkaya Nyngpo bódhiszattva reinkarnációjának ismerte el. A IV. Dzsecung Dzsamba a VII. Dalai Láma családjában született újra.

A jelenlegi IX. Halha Dzsecung Dzsamba személyét, mint a mongol buddhisták vezető Bogdo Kánját sokáig titokban tartották politikai okok miatt. 7-éves korában a Drepung kolostor Goman nevű iskolájának a tanulója lett és ott 14 éven keresztül kapott képzést és beavatást többek  között a Dalai Lámától és a tibeti buddhizmus valamennyi irányzatának jelentős tanítóitól, beleértve Pancsen rinpócsét, Ling  rinpócsét, Kalu rinpócsét, Lhatsun rinpocsét, Tridzsang rinpocsét  és Szakja Trizint.

Ő a tartója az olyan ritka vonalaknak, mint a Kalacsakra tantra és a Tára tantra, valamint a jövő buddhája, Maitreya tanításainak amelyek közvetlenül Taranathától számaznak. Úgyszintén ő az őrzője a Ganden vonal titkos Csöd hagyományának. 21 éves korában elhagyta a Drepung kolostort, hogy több elvonulást teljesítsen a Csöd gyakorlatból. Ezalatt koldus jógiként élt, zarándokolva Tibet szent helyein.

25 éves korában levette a szerzetesi kötelmeket és letelepedett a Ganden Phuntsok Ling kolostorban, amelyet Tarantha alapított, ahol 1959-ig élt amíg az emigrációba nem követte Őszentsége, a XIV. Dalai Lámát.

1991-ben Őszentsége, a Dalai Láma hivatalosan is felszentelte őt Dzsecun Damba trónjára, a mongol buddhisták fejeként. Jelenleg Halha Dzsecung Damba, mint a tibeti buddhizmus harmadik máltósága a Dalai Láma és a Pancsen Láma utána, Darmaszálában, a Takten House-ban él, amelyet 1997-ben a buddhista gyakorlat, mindenekelőt a Csöd tanítására hoztak létre.

4. Panor rinpocse

Panor rinpócse életéről keveset tudunk, az ismert, hogy 35 évig meditált a hegyekben Darmaszal környékén, majd közvetlenül a halála előtt elutazott Tibetbe, ahol meghalt.

Webgalamb