Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Geshe Dzsampa Thinley életrajz

A nagytiszteletű geshe Dzsampa Thinley a buddhista filozófia doktora 1962-ben született Indiában, tibeti emigránsok gyermekeként. Tanulmányait az észak-indiai Varanasiban, a Központi Egyetemen végezte, ahol hét éven keresztül tanult filozófiát, tibeti, angol és szanszkrit nyelvet, valamint politikai tudományokat. Diplomájának megszerzése után négy évig Új- Zélandon dolgozott, tolmácsként egy híres mester, geshe Ngawang Dhargye oldalán.

Amikor visszatért Indiába, felvette a szerzetesi kötelmeket és  Őszentsége, a XIV. Dalai Láma egyetértésével és támogatásával három évre a hegyekbe vonult.

1992-ben Őszentsége felkérte, hogy legyen oroszországi spirituális képviselője, és a dharma tanítója. Azóta járja Oroszország városait, s a buddhisták által lakott területeket, mint Burjátföldet, Tuvát és Kalmük-földet. Közreműködésével számos településen alakultak ki dharma-központok. Geshe Thinley jelentős szerepet játszott abban, hogy a buddhizmus újjászületett Oroszországban, a hagyományosan buddhista régiókban, azaz Burjátiában, Kalmükiában és Tuvában.

Geshe Thinley tanításai, könyvei, tanácsai, valamint bölcs cselekedetei  - amelyekkel a különböző szektákat hatástalanította, - jelentős szerepet játszottak abban, hogy ma, 12 év elteltével, ezen köztársaságok lakói - de a vezetői is - elfogadják ősi buddhista hagyományukat és ismerik azok alapjait.

Geshe Thinley létrehozója és szellemi vezetője számos, a gelugpa hagyományt követő buddhista központnak Oroszországban és gyakran hívják meg előadásokat tartani buddhista filozófiáról a Baltikumba, Beloruszba és Ukrajnába.

Mint Congkapa Láma meggyőződéses követője, tanítványait bevezeti a Megvilágosodás Szakaszaiba (Lamrim), miközben különös figyelmet fordít az út három alapjára, amelyek nélkül nem lehet elérni a buddha állapotot, ezek: a lemondás, a bodhicsitta és az üresség. A filozófiai tudás mellett tanítványainak gyakorlati tanítást is ad a buddhista meditációból, személyesen vezet kollektív és egyéni elvonulásokat valamint Lamrim és Nöndro gyakorlatokat. Rendszeresen ad  tanítványainak tantrikus beavatást is. Kiemelkedő ismerője Buddha elméleti és gyakorlati tanításainak, értő módon kapcsolja össze a buddhista tudást és a szerzetesi gyakorlatot a modern ember életével, a természettudományok, a technika és a társadalomtudományok legújabb vívmányaival.

Tanításai Sakjamuni Buddhától, Padmaszambhavától, Atisától, Milarepától és Congkapától erednek.

Közérthető és ugyanakkor mély előadásai hallgatóit a buddhizmusnak, mint tudatról szóló tudomány megismerésére és alkalmazására sarkallják.

2003.decembere óta Geshe Thinley rendeszeresen Magyarországra látogat tanítványi kérésére.

2004. végén visszaadta szerzetesi fogadalmait Öszentségének és jelenleg világi tanítóként folytatja a tanítást, a Kadam vonal mestereihez hasonlóan.

Webgalamb