Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

CV/Tenzin Wangyal

Tenzin Wangyal Rinpocse

Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse a Ligmincha Intézet alapítója és spirituális vezetője, széles körben ismert könyvek szerzője, és magasan tisztelt tanító az Egyesült Államokban, akinek Mexikóban és Európában is számos tanítványa van. Folyékonyan és jól beszél angolul,így mély bölcsességét és az ősi tibeti tanításokat, érthető és világos stílusban képes átadni, és hozzáférhetővé tenni úgy, hogy a nyugati emberek használni tudják mindennapi életükben.

Tenzin Rinpocse Amritsar-ban, Indiában született, nem sokkal azután, hogy szülei elmenekültek Tibetből a Kínai Kulturális Forradalom idején 1959-ben. Tenzin Rinpocsét tíz éves korában szerzetessé avatták a Menri Kolostorban, mely az Indiában, Dolanji mellett található. A kolostor vezető tanára Lopön Sangye Tenzin Rinpocse ismerte fel őt a híres Khyung Tul Rinpocse újra testesüléseként, aki híres meditáció mester, tanító valamint gyógyító volt, és a XX. század közepén hunyt el.

Rinpocse 13 éves korától gyakorolja a dzogcsen-t, mind a Bön, mind a Buddhizmus tibeti mestereitől. Bön mesterei Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, Lopön Sangye Tenzin Rinpocse, Lopön Tenzin Namdak Rinpocse, és Gese Yungdrung Namgyal voltak. Tenzin Rinpocsét, egészen fiatal felnőtt koráig, fiaként nevelte Lopön Tenzin Namdak Rinpocse, akit ma a Bön hagyomány legmagasabb rendű tanítójaként tisztelnek, és aki egyben Tenzin Rinpocse eredet mestere is. Tenzin Wangyal Rinpocse 1986-ban fejezte be, azt a 11 évig tartó képzést, melynek révén a Bön Buddhista szentiratok-, filozófia és vita- beteljesített tudósává vált. A Menri Kolostor Dialektikus Iskolájában végezte hagyományos tanulmányait, ahol gese fokozatot ért el, amely a nyugati egyetemeken a filozófiai doktorátusnak felel meg.

A képzés befejezte után Tenzin Rinpocsét a Library of Tibetan Works and Archives foglalkoztatta Dharamszalában, Indiában. Ugyanebben az évben Oszentsége a XIV. Dalai Láma kinevezte Rinpocsét, hogy képviselje a Bön hagyományt a Tibeti Számuzetésben lévő Kormány tibeti küldöttei között.

Tenzin Wangyal Rinpocse elsőként hozta el a Bön értékes tanításait a nyugati világba. Csögyal Namkai Norbu Rinpocse dzogcsen mester 1988-ban hívta meg őt, hogy Olaszországban tanítson, melynek révén több más alkalom is adódott, hogy Nyugat-Európa különbözo helyein is tanításokat adjon. 1991-ben Tenzin Rinpocse Rokefeller Ösztöndíjat kapott a Rice Egyetemtől, Huston-ban (Texas). Ott folytatta kutatásait, melyek a korai Bön tantra istenségei és a korai Tibeti Buddhista hagyományok közötti kapcsolatra irányultak. 1993-ban kapott egy második Rockefeller ösztöndíjat is, amikor a Rice Egyetem újra meghívta, hogy tanítson a tavaszi félév alatt.

Tenzin Rinpocse úgy döntött, nyugaton marad, hogy az ősi Bön hagyományokat átadja a nyugati tanítványoknak. 1992-ben megalapította a Ligmincha Intézetet (Charlottesvile, Va.), mely egy non-profit szervezet, azzal a célla, hogy megőrizze Tibet és Zsang Zsung ősi tanításait, művészetét, tudományát. és irodalmát a jövő nemzedékei számára.

1994-ben ösztöndíjat kapott a National Endowment for the Humanities nevű intézzettől, hogy a Bön hagyomány logikai és filozófiai oldalát kutassa. E kutatás eredménye a 2006-ban megjelenő publikáció Unbonded Wholeness: Dzogchen, Bon and the Logic of the Nonconceptual (Oxford University Press,2006), amely Anne Carolyn Klein együttmuködésével jelent meg, aki a Rice Egyetem vallási tanulmányok fakultásának vezetője. 1994-ben Tenzin Rinpocse megjelent a Dicovery Channel-en, ahol tanítást adott a tibeti álomjóga gyakorlat főbb elveiről, mely első része volt egy három részes sorozatnak: " Az álom ereje" címmel.

 2004 tavaszán Tenzin Rinpocse feleségül vette Cering Wangmo-t Lama Khyimsar Rinpocse hugát. (Lama Khyimsar Rinpocse a Pungmo Gon és a Lhari Nyiphug kolostorok hagyományainak vonaltartója, és a tibeti Yungdrung Bön Institute alapítója, az Egyesült Királyságban. 2005 őszén megszületett fiúk, Szenge. A Wangyal család jelenleg a kaliforniai San Francisco-ban az öböl környékén él.

Rinpocse továbbra is a Bön Buddhista hagyomány megőrzésének szenteli munkáját úgy, hogy központokat, gyakorlócsoportokat hoz létre szerte a világon, szentiratokat fordít és könyveket publikál, valamint hiteles élő tanításként mutatja meg a Bönt a nyugati tanítványoknak. 2008-ban az európai nyári elvonuláson Buchenau-ban (Németország) Rinpocse bejelentette a Lishu Intézet, vagyis iskola létrehozását (India, közel Dehra Dun városához), ahol a nyugati tanítványok elmélyíthetik a Bön ősi tanításainak és gyakorlatainak tudását és tapasztalását.
 

Webgalamb