Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Csögyam Trungpa

Csögyam Trungpa Rinpocse és fia, a Shambhala hagyomány tovább vivője, Szakjong Mipham Rinpocse. Közöttük a Négy Méltóság, a Shambhala hagyomány egyik legfontosabb szimboluma

Csögyam Trungpa/Chos rgyam Drung pa
(1939. február 28. – 1987. április 4.)

Csögyam Trungpa a XX. századi amerikai és egybenh tibeti buddhizmus legellentmondásosabb alakja. A buddhizmus oldaláról mára már mindenki elismeri, hogy a nyugati tanítványi számára a buddha-tan (dharma) eredeti szellemiségét közvetítette. Tibeti tanító- és szerzetestársai csodálták, ahogyan a legkülönfélébb módszerekkel tudta ugyanazt a tanítást megmutatni a legkülönfélébb embereknek.

Harcosnak lenni annyi, mint
Örökké úton lenni;
megtanulni valódi önmagunkat
az élet minden pillanatában.

A személyisége körüli ellentmondások nagy része abból származik, hogy ő már hazájában, Tibetben sem igazán tisztelte a konvenciókat. És éppen ebben rejlettek a sikerei, mellyel képes volt a tanításait gyakorlattá tenni a tanítványok és a hallgatóság számára.

Mint minden archaikus társadalomból Nyugatra érkezettet tanítót, a kultúrsokk a Tibetből érkezett Trungpát is elérte. A tibeti világban nőtt fel, amely a huszadik század végéig egy Európában középkorinak nevezett értékrendet, világlátást őrzött meg.  Hatalmas a szakadék a szerény szerzetesi életmód és a nyugati világ fogyasztói szemlélete között. Erre nagyon sok könyvében rámutat, és ez inspirálta a Shambhala tanítási ciklust is. Csögyam Trungpa a jelenségvilág testi szintjén  nem kímélte a tudatát hordozó „csónakot”. Ezt azonban láthatóan teljesen tudatosan tette, úgy számolt ezzel, mint a Buddha-dharma amerikai meggyökereztetésének az ára. Tanításait legtöbben csak halála után értették meg, kezdték valóra váltani. Összegyűjtött munkái a Shambhala kiadónál jelentek meg 2004-ben nyolc kötetben. A Halifaxben őrzött, róla készült dokumentációból egy digitális archívumot hoztak létre, amelyet minden általa alapított dharma-központban elérhetővé szeretnének tenni.

Csögyam Trungpa még Tibetben, 1959-ben, menekülésük előtt elkezdett Shambhala eszméjével foglalkozni, írása a menekülés közben elveszett. Több mint egy évtized múltán most olyan erővel szólaltak meg benne Shambhala hangjai, hogy megkapta első „nyugati” kincs-tanítását Padmaszambhava különleges megtestesüléseitől, Geszer kántól és a Rigden királyoktól. Hátralévő életében ezeket a tudatában feltárult kincseket tanította, magyarázta és adta tovább.

A Shambhala tanítások bevezetéseként Csögyam Trungpa létrehozta a Shambhala Páholyt (Shambhala Lodge), amely kiválasztott tanítványaiból állt, és a megvilágosodott társadalom létrehozását tekintette céljának. Ezzel egy időben, a haladó tanítványok továbblépéséhez különböző tibeti buddhista szövegeket kellett angolul elérhetővé tenni. Így jött létre a Nálanda Fordító Bizottságot, amely azóta is dolgozik. Maga Trungpa Rinpocse is, amikor csak tehette, személyesen bekapcsolódott a fordítói munkába.

könyvei
A szabadság mítosza
Az ösvény a cél
Munka, szex, pénz
Nagy Keleti Nap
Őrült bölcsesség
Sambhala

Webgalamb