Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

az Áro Ter hagyomány

Az Áro Ter (Aro gTer) hagyomány
Az Áro Ter egy, a dzogcsenra, ezen belül is a dzogcsen longdéra fókuszáló, a vadzsrajána buddhizmus nyingma iskolájához tartozó, családon belül öröklődő hagyományvonal. Kimondott hangsúlyt helyez a családos életre építő gyakorlatra. Az Áro Ter hangsúlyozza a nők szellemi tanítóként betöltött szerepét. Az Áro Ter az Anyai Lényeg Vonalaként ismert, megvilágosodott női gyakorlók vonalán keresztül lett átadva, Kandró Csenmo Jesé Cogyalig, a női tantrikus buddháig visszamenőleg.

Kandró Décsen és Nagkcsang Rinpocse

Nagkcsang Rinpocse és Kandró Décsen az Áro Ter nyingma hagyományvonal elsődleges és vonaltartó lámái.

Nagkcsang Rinpocse Áro Jesé újraszületése, aki pedig a rendkívüli látomásos képességekkel bíró női lámának, az Áro hagyományvonal alapítójának, Láma Kjungcsen Áro Lingmának a fia.

1970 és 1984 között Nagkcsang Rinpocse több alkalommal tett hosszabb látogatást a himalájai régióban, ahol tanításokat és átadásokat kapott Kjabdzse Dilgo Kjence Rinpocsétől, Künzang Dordzse Rinpocsétól és Dzsomo Szampel Décsentől, és Csiméd Rigdzin Rinpocsétól. Ezen idő során teljesítette a összes hagyományos gyakorlatot, és megkapta az összes szükséges felhatamlmazást és átadást, amivel egy nyingma lámának rendelkeznie kell. Anyagilag szűkös hátteréből kifolyólag az utazásait angliai gyári, illetve kétkezi munkából fedezte. Több szakaszból összeállóan mintegy négy évet töltött magányos elvonulásban, gyakran zord körülmények között, szinte ennivaló nélkül.

Lámái bátorítására 1979-ben kezdett tanítani. 1989-ben a nyugat-bengáli Visava Bharati Egyetemtől doktori címet kapott tibeti tantrikus pszichológiából. A nyolcvanas években meghívott óraadó volt a kaliforniai Institute of Transpersonal Psychologynál, és számos könyvben, folyóiratban és magazinban közölt írásokat a vadzsrajána pszichológiájáról. Több alkalommal is tartott nyitó előadást a British Psychological Society és az amerikai Association of Transpersonal Psychology nemzetközi konferenciáin.

Mostanában Nagkcsang Rinpocse leginkább dzogcsen tanításairól, és a vadzsrajána tiszta és átfogó kifejtéséről ismert. A szívügye, hogy a dzogcsent és a belső tantrákat érthetővé és dolgozó családos emberek számára a gyakorlatban alkalmazhatóvá tegye. Tizenegy könyv szerzője (amiből többet Kandró Décsennel közösen írt). Vadzsrajána kalligráfus, költő, tangka festő, sokoldalú vadzsrajána kézműves, és mestere a jógikus éneknek és láma-táncnak.

Nagkcsang Rinpocsénak és Kandró Décsennek egy középiskolás lányuk van. Tanításuk során elsődlegesnek tekintik, hogy párként segítsék tanítványaikat abban, hogy kapcsolatukra és családi életükre spirituális gyakorlatként tekintsenek. Mint női alapítású hagyományvonal képviselői, szívesen segítik elő a nők számára a spirituális gyakorlat útjára lépést és tanítóva válást.

Kandró Décsen egyedülállóan tehetséges tangkafestő és tanító. Ezt tekinti a tanítás és átadás legfőbb módjának. Tangkái és rajzai sokasága lelhető fel az Áro Encyclopædiában. Élete fő munkája az Áro Ter körébe tartozó száztizenegy jidám mindegyikének megfestése.

Kandró Décsen lánykorában kezdett lovagolni, amit manapság is előszeretettel űz - mind az ugratást, mind a dresszúrát. Jelenleg a British Horse Society tananyagát sajátítja el a lovaglás és istállózás témáiban - és tanítványait is bátorítja a lovaglásra, s a lovaglásra mint meditatív tevékenységre.

Mielőtt Rinpocséval megosztva tanítványok vezetésébe fogott, egyetemi ápolói fokozatot szerezve Macmillan Nurse-ként dolgozott.

Kandró Décsent Ájé Kandro újraszületéseként ismerték fel, aki Áro Lingma tanítványa és Áro Jese párja volt. Terjedelmes formális tanítások helyett inkább kisugárzása és megejtő egyszerűsége révén inspirál. Jól ismert melegségéről, játékosságáról és a vele való találkozás során megnyilvánuló sajátos humoráról. Inkább szeret személyesen beszélni az emberekkel, mintsem hosszadalmas előadásokkal trakálni egy csoporot, de a tanítás egyes témáit illetőleg ő a felelős; gyakran sziporkázó közbevetésekkel tarkítja Nagkcsang Rinpocse tanítását.

Webgalamb