Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Az Aro gTér hagyomány

Az Aro gTér (Aro Ter) hagyomány
Az Aro gTér egy, a dzogcsenra, ezen belül is a dzogcsen long-déra fókuszáló, a vadzsrajána buddhizmus nyingma iskolájához tartozó, családon belül öröklődő hagyományvonal. Kimondott hangsúlyt helyez a családos életre építő gyakorlatra. Az Aro gTér hangsúlyozza a nők szellemi tanítóként betöltött szerepét. Az Aro gTér az Anyai Lényeg Vonalaként ismert, megvilágosodott női gyakorlók vonalán keresztül lett átadva, Kandro Csenmo Jesé Cögyalig, a Női Tantrikus Buddháig visszamenőleg.

Ngak’csang Rinpocse és Kandro Décsen

Ngak’csang Rinpocse és Kandro Décsen az Aro gTér nyingma hagyományvonal elsődleges és vonaltartó lámái.

Ngak’csang Rinpocse Aro Jesé újraszületése, aki pedig a rendkívüli látomásos képességekkel bíró női lámának, az Aro hagyományvonal alapítójának, Láma Kjungcsen Aro Lingmának a fia.

1970 és 1984 között Ngak’csang Rinpocse több alkalommal tett hosszabb látogatást a himalájai régióban, ahol tanításokat és átadásokat kapott Kjabdzse Dilgo Kjence Rinpócsétől, Künzang Dordzse Rinpócsétól és Dzsomo Szampel Décsentől, és Csiméd Rigdzin Rinpócsétól. Ezen idő során teljesítette a összes hagyományos gyakorlatot, és megkapta az összes szükséges felhatamlmazást és átadást, amivel egy nyingma lámának rendelkeznie kell. Anyagilag szűkös hátteréből kifolyólag az utazásait angliai gyári, illetve kétkezi munkából fedezte. Több szakaszból összeállóan mintegy négy évet töltött magányos elvonulásban, gyakran zord körülmények között, szinte ennivaló nélkül.

Lámái bátorítására 1979-ben kezdett tanítani. 1989-ben a nyugat-bengáli Visava Bharati Egyetemtől doktori címet kapott tibeti tantrikus pszichológiából. A nyolcvanas években meghívott óraadó volt a kaliforniai Institute of Transpersonal Psychologynál, és számos könyvben, folyóiratban és magazinban közölt írásokat a vadzsrajána pszichológiájáról. Több alkalommal is tartott nyitó előadást a British Psychological Society és az amerikai Association of Transpersonal Psychology nemzetközi konferenciáin.

Mostanában Ngak’csang Rinpocse leginkább dzogcsen tanításairól, és a vadzsrajána tiszta és átfogó kifejtéséről ismert. A szívügye, hogy a dzogcsent és a belső tantrákat érthetővé és dolgozó családos emberek számára a gyakorlatban alkalmazhatóvá tegye. Tizenegy könyv szerzője (amiből többet Kandro Décsennel közösen írt). Vadzsrajána kalligráfus, költő, tangka festő, sokoldalú vadzsrajána kézműves, és mestere a jógikus éneknek és láma-táncnak.

Ngak’csang Rinpocsénak és Kandro Décsennek egy középiskolás lányuk van. Tanításuk során elsődlegesnek tekintik, hogy párként segítsék tanítványaikat abban, hogy kapcsolatukra és családi életükre spirituális gyakorlatként tekintsenek. Mint női alapítású hagyományvonal képviselői, szívesen segítik elő a nők számára a spirituális gyakorlat útjára lépést és tanítóva válást.

Kandro Décsen egyedülállóan tehetséges tangkafestő és tanító. Ezt tekinti a tanítás és átadás legfőbb módjának. Tangkái és rajzai sokasága lelhető fel az Aro Encyclopædiában. Élete fő munkája az Aro gTér körébe tartozó száztizenegy jidám mindegyikének megfestése.

Kandro Décsen lánykorában kezdett lovagolni, amit manapság is előszeretettel űz - mind az ugratást, mind a dresszúrát. Jelenleg a British Horse Society tananyagát sajátítja el a lovaglás és istállózás témáiban - és tanítványait is bátorítja a lovaglásra, s a lovaglásra mint meditatív tevékenységre.

Mielőtt Rinpocséval megosztva tanítványok vezetésébe fogott, egyetemi ápolói fokozatot szerezve Macmillan Nurse-ként dolgozott.

Kandro Décsent A-jé Kandro újraszületéseként ismerték fel, aki Aro Lingma tanítványa és Aro Jesé párja volt. Terjedelmes formális tanítások helyett inkább kisugárzása és megejtő egyszerűsége révén inspirál. Jól ismert melegségéről, játékosságáról és a vele való találkozás során megnyilvánuló sajátos humoráról. Inkább szeret személyesen beszélni az emberekkel, mintsem hosszadalmas előadásokkal trakálni egy csoporot, de a tanítás egyes témáit illetőleg ő a felelős; gyakran sziporkázó közbevetésekkel tarkítja Ngak’csang Rinpocse tanítását.

Webgalamb