Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A Dalai Láma útjai Magyarországon

Őszentsége a Dalai Láma nyolc magyarországi látogatása

Őszentsége a Dalai Láma nyolc alkalommal látogatott Magyarországra. Tibet indiai száműzetésben élő legfőbb vallási vezetője utoljára 2010-ben járt Magyarországon. Előtte hét alkalommal járt Budapesten, először 1982-ben, amikor II. János Pál pápa meghívására átutazóban Magyarországon egy éjszakát
töltött a Magyar Népköztársaság Kormányának vendégházában. Akkor Őszentségét Ferihegyen a mongol nagykövet mellett Dr Hetényi Endre a Magyarországi Buddhista Misszió alapító-vezetője valamint a  kormány részéről Marjai József  miniszterelnök-helyettes fogadta.

A magyarországi látogatások időrendben

1990. április 25-30.
Az alakulófélben lévő Szakja Buddhista Közösség, a Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség és a Csan Buddhista Egyházak meghívására Budapestre látogatott Őszentsége a XIV. Dalai Láma, ahol a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen Csenrézi tanítást adott. A Bazilikában dr. Paskai László bíborossal és más történelmi egyház vezetőjével közös szertartáson vett részt.

1992. július 23-25.
A Csan Buddhista Egyház meghívja Magyarországra Őszentsége a XIV. Dalai Lámát. A vallási vezető négyezer ember előtt ad buddhista tanítást a Budapest Sportcsarnokban. A látogatás során ellátogat Tar községbe ahol, felszenteli a Karma Ratna Dargye Ling Egyház Kőrösi Csoma Sándor halálának 150. évfordulója alkalmából építette 13 méter magas emlék-sztúpát és békeszentélyt.

1993. május 17.
Őszentsége a Dalai Láma felszenteli a Bon Job koreai születésű buddhista szerzetes jóvoltából Zalaszántón épült 36 méter magas sztúpát, ami akkor Európa legmagasabb ilyen építménye volt.

1996 októbere
A Budapest Klub meghívására Magyarországra látogatott Őszentsége a Dalai Láma és több jelentős vallási vezető, humán politikus és művész társaságában aláírta a Planetáris Tudat Kiáltványát. A látogatás során Őszentségét fogadták a Magyar Parlamentben is, ahol politikusokkal, valamint a parlamenti Tibet Csoport tagjaival is találkozott. 28-án Őszentsége nyilvános előadást tartott az Építők Kongresszusi Központban.

2000. október 12.-14.
Őszentsége a Közép Európai Egyetem (CEU) és  a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ valamint a Karma-Kagyüpa közösség meghívására érkezett Magyarországra. Ez alkalommal Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter nem-hivatalos találkozón fogadta Őszentségét a Parlamentben. Őszentsége a CEU-n tartott sajtótájékoztatót, majd magyarul újonnan megjelent, A boldogság Művészete című könyvét mutatta be a Libri Könyvpalotában. 13-án a

Nemzeti Sportcsarnokban nyilvános beszédet tartott, másnap pedig ugyanott buddhista tanítást adott. 14-én délután Pannonhalmán a Bencés Apátságban találkozott Várszegi Asztrik apáttal, és beszédet mondott az kolostor templomában.

2006.
Őszentsége meghívását 2006-ban a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ kezdeményezte több buddhista egyházzal és közösséggel kooperálva. A meghívást még 2006-ban elfogadta Őszentsége képviselője, de Őszentsége egészségi állapota és későbbiekben a Pekingi  Olimpia körül kialakult helyzet és a tibeti zavargások körülményei miatt az út többször halasztást szenvedett.

A 2010. szeptember 17-20.
A 2010-es meghívó a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ, amely több magyarországi buddhista egyház és közösség koordinálásával szervezte a látogatást. Őszentsége meghívásához kapcsolódott a Közép-Európai Egyetem (CEU) is, ahol emberi jogi és etikai témakötökben tartott zártkörű Őszentsége előadást a CEU hallgatóinak. Az Ékes József (FIDESZ) parlamenti képviselő által vezetett parlamenti Tibet Csoport is kapcsolódott az ez évi meghíváshoz, így Őszentsége 2010-ben is ellátogatott a Parlamentbe, hogy találkozzon a 25 fős csoport képviselőivel. A parlamentben a Felsőházi teremben Őszentsége beszédett mondott több száz meghívott prominenes személy részére. Őszentsége a Dalai Láma ezen út alkalmával elnyerte a Budapest Díszpolgára címet Budapest Fővárostól, amit Demszky Gábor akkori főpolgármester adott át.

A meghívás megvalósulásához a következő egyházak és közösségek csatlakoztak: A Tan Kapuja Buddhista Egyház, Buddhista Misszió Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség, Congkapa  Buddhista  Alapítvány, Dharmaling Magyarország Buddhista Egyház, Drikungpa Buddhista Közösség, Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség, Magyarországi  Dzogcsen  Közösség,  RIME  Tenzin  Sedrup Ling Rime Buddhista  Centrum,  a  Szakja  Tasi  Csöling  Buddhista Egyházközösség, A Magyarországi Mongol Kultúra Egyesülete.

A 2010-es látogatás legfőbb eseménye a szeptember 18-án és 19-én magtartandó tanítása és nyilvános beszéd volt a Papp László Budapest Sportarénában. Szeptember 18.-án szombat délelőtt Bevezetés a tibeti buddhizmusba című tanítást adta Őszentsége. Másnap délelőtt  Csenrézi (Az Együttérzés Buddhája) meghatalmazást és átadást adott a Dalai Láma, majd délután az Együttérzés: a boldogság művészete című tanítás hangzott el.
forrás/Sambhala Tibet Központ archívum

 

Webgalamb